Уряд порахує цукор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд порахує цукор

Аграрний ринок
152
Кабмін своєю постановою вніс цукор у список імпортних товарів, що підпадають під обов'язкове ліцензування.
Уряд розраховує, що видача імпортерам ліцензій дозволить поліпшити контроль за рухом цукру на внутрішньому ринку, а на регуляторному рівні підготує ринок до вступу України до СОТ.
Після набуття членства в цій організації Україна зобов'язується щорічно імпортувати 260 тис. т цукрового сирцю.
Випуск цукру із сирцю обходиться виробникові вдвічі дешевше, ніж з буряка. Імпорт цієї сировини може ускладнити становище вітчизняних виробників, потужності яких набагато перевищують внутрішнє споживання.
В 2006 р. в Україні виробили 2,6 млн. т при річній місткості ринку 2 млн. т. Це привело до обвалу цін і затяжної кризи в галузі. В 2007 р. цукор в Україну ніхто офіційно не імпортував. Оптова ціна цукру іноді опускалася до 2,2 грн./кг при середній собівартості виробництва у великого оператора 3 грн./кг.
"Якщо ринкова ціна нижче 3,2 грн./кг, завозити цукор в Україну навіть контрабандою недоцільно", - говорить начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник. У той же час, за словами експерта, затоварення ринку підстьобнуло деяких операторів нелегально ввозити в країну сирець. Вітчизняні цукровари переробляли більш дешеву сировину, декларуючи її надалі як цукор із власного буряка. До того ж дрібні виробники, що займають не менше 50% ринку, найчастіше не декларують або вказують занижені дані.
В асоціації "Укрцукор" вважають, що ліцензування допоможе налагодити державну статистику і захистить цукровий ринок від сірого імпорту. "Це істотний бар'єр для імпорту, що, звичайно, сприятливо відіб'ється на вітчизняних виробниках і на ринку в цілому", - вважає заступник глави "Укрцукру" Олександр Петриченко.
Менш оптимістичні самі оператори ринку. "Теоретично нововведення повинне стати додатковим захистом ринку від контрабанди, але практично це може звестися до умовної бюрократичної процедури, яка ні на що не впливає", - сказав заступник директора компанії "Цукровий союз "Укррос" Дмитро Замогильний.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас