Готівковий ринок злякався Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готівковий ринок злякався Тимошенко

Валюта
3239
Ціна американського долара в пунктах обміну валюти поступово знижується.
Директор казначейства Сведбанку (Україна) Дмитро Дребот вважає, що поведінка готівкового валютного ринку буде визначатися реальними кроками уряду Юлії Тимошенко і Нацбанку.
"Дуже важливо, чи збереже НБУ самостійність у прийнятті рішень щодо курсової політики. Якщо все залишиться, як колись, уже дуже скоро ціна готівкового долара повинна стабілізуватися", - підкреслив банкір.
Відзначимо, що в грудні 2007 р. обмінні пункти продали готівкової валюти на $1 млрд. більше, ніж купили. Це найбільший розрив між попитом та пропозицією за весь рік. Попередній рекорд був установлений у листопаді - $905 млн., у жовтні - $858 млн. За рахунок посиленої скупки середня ціна доларів в обмінних пунктах виросла з 5,04 до 5,05 грн. при скупці і з 5,065 до 5,075 грн. при продажі. Наприкінці минулого місяця типовою була ціна 5,06-5,09 грн. за долар.
"Звичайно за два-три тижні до Нового року більше готівкової валюти продається, ніж купується. Позаторік до останнього дня гребли долари", - розповів на правах анонімності заступник голови одного із системних банків.
В офіційному звіті НБУ надрозрив пояснюється двома факторами - витратами населення на закордонні поїздки і його ж страхами із приводу інфляції. На думку банкірів, надвисокий розрив був також спровокований достроковими виборами до парламенту і наступною зміною уряду. "Політична та економічна невизначеність, викликана зміною уряду, і занадто велика кількість готівкової гривні в населення", - відзначив пан Дребот.
Згаданий заступник голови системного банку додав, що більше половини всіх готівкових доларів скупив бізнес, що у грудні активно займався переведенням в готівку. До активних дій його також підштовхувала політична невизначеність. У грудні, коли стало відомо про повернення Юлії Тимошенко до влади, підприємства вирішили підстрахуватися і запастися готівковими доларами. У той же час банкір підтвердив гіпотезу НБУ про те, що могло змінитися поведінку населення: "У попередні роки приблизно за два-три тижні до Нового року воно активно продавало готівкову валюту зі своїх запасів. Але в минулому грудні багато хто виїжджав на відпочинок за кордон, тому долари і євро не продавали, а купували".
На безготівковому ринку в грудні НБУ вперше за цей рік продав більше валюти, ніж купив. Негативне сальдо інтервенцій склало $176,4 млн. Це незначна цифра в порівнянні з $7,776 млрд., купленими за попередні місяці. Але вона вплинула на те, що золотовалютні резерви НБУ в грудні впали на $306 млн., або на 2,4%.
Другою причиною, що вплинула на зменшення резервів, НБУ називає здійснення платежів з обслуговування зовнішніх боргів уряду. На ці потреби, за його даними, пішли $180 млн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас