Зворотний відлік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зворотний відлік

Казна та Політика
1150
Вступивши на посаду прем'єр-міністра, Юлія Тимошенко відразу ж дала привід похвилюватися деяким олігархам, пообіцявши ревізію діяльності попереднього Кабміну в частині продажу держактивів. Серед найбільш імовірних жертв соратники Тимошенко називають "Трансмашхолдинг" Іскандера Махмудова, що купив навесні у ФДМ контрольний пакет акцій "Луганськтепловоза", і ММК ім. Ілліча, що отримав без конкуренції контроль над Комсомольським рудоуправлінням
Генеральна прокуратура вже успішно оскаржила законність продажу "Луганськтепловоза" у декількох судах, що дає підстави для перегляду його підсумків. Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін вважає, що конфлікт навколо "Луганськтепловоза" провокують конкуренти росіян з української сторони. Приходом нового власника на "Луганськтепловоз", як відомо, незадоволений Ігор Коломойський (підконтрольне йому підприємство "Дніпровагонмаш" оскаржувало підсумки конкурсу) і Костянтин Жеваго, що має інтерес до підприємства з 2001 р. Обоє олігархів - прихильники і спонсори демократичної коаліції. І, імовірно, інспірували настільки жорстке ставлення нової влади до перегляду підсумків продажу "Луганськтепловоза". За що й одержують по +1 балу за впливовість. Володимир Бойко ж одержує -1 бал за ризик втратити Комсомольське рудоуправління.
Свого інтересу до перегляду переділу держвласності в 2007 р. Коломойський не приховує. Група "Приват" чітко позначила інтерес до "Дніпроенерго" (більше 40% акцій компанії в результаті передбаченої планом санації додемісії викупили підприємства, що входять у СКМ). Апеляційний господарський суд Запорізької області за позовом ТОВ "ІК "Бізнес-інвест", що входить до групи "Приват", (компанія є міноритарним акціонером "Дніпроенерго") скасував рішення серпневих зборів акціонерів, на яких була затверджена додемісія акцій. "Дніпроенерго" має намір оскаржити постанову в апеляційному суді. Хоча рішення суду і є важливим для Коломойського (+1 бал за впливовість), але реалізувати його на практиці буде складно. Адже вже зроблені необоротні кроки: наприклад, повністю погашена заборгованість "Дніпроенерго" перед кредиторами в розмірі більше 1 млрд грн. У той же час Коломойський запобіг вступу ВАТ "Павлоградвугілля" і ВАТ "Шахта "Комсомолець Донбасу" у права повноцінних акціонерів. За інформацією керуючого санацією Дмитра Тевельова, афілійована із групою "Приват" компанія "Укрнафтогаз" (реєстратор "Дніпроенерго") відмовляється реєструвати акції додемісії. Так що Коломойському вдалося вставити досить великі палиці в колеса Ахметову, у результаті чого останній одержує -1 бал за успішність.
У Коломойського ж є ще один привід для радості, і його своїми першими ініціативами дав новопризначений міністр промислової політики Володимир Новицький. За словами міністра, Мінпромполітики ініціює скасування ПДВ при продажі природного газу хімічним підприємствам. Новицький, схоже, взяв на себе роль лобіста відповідного законопроекту. У березні цього року Верховна Рада вже прийняла в першому читанні законопроект, що припускає звільнення з початку 2008 р. виробників азотних добрив від сплати ПДВ на газ. Але тоді Міністерство фінансів відмовилося погодити документ, а екс-глава Мінпромполітики Анатолій Головко не виявив ентузіазму у відстоюванні інтересів промисловців, фактично підтримавши Мінфін. Пільги вигідні як Коломойському (володіє "Дніпроазотом"), так і Дмитру Фірташу (контролює "Рiвнеазот") і Олександру Ярославському (черкаський "Азот").
Тим часом Віталій Гайдук із Сергієм Тарутою, а також Володимир Бойко, стараннями Ахметова і Коломойського, готуються змиритися з наслідками сировинного голоду і підвищення цін на руду і кокс. За словами Володимира Бойка, прогнозований прибуток ММК ім. Ілліча за 2007 р. у порівнянні з минулим роком може скоротитися на 50%. Причини - подорожчання залізорудної сировини і коксу, а також феросплавів і транспорту. "Запоріжсталь", що має аналогічні ММК проблеми із сировиною, прогнозує скорочення прибутку на 61%. Розрадою для металургів може стати той факт, що їх основного вугільного донора - шахту ім. Засядька - влада не буде поспішати закривати. Ця шахта своїми поставками покриває більше 30% потреби металургів у коксівному вугіллі марки Ж, і виведення її з ладу було б критичним для металургів. Як заявила Юлія Тимошенко під час візиту в Донецьк минулого тижня, "держава і без того закрила велику кількість шахт. Тому рубати з плеча не можна. Навіть при тому, що дійсно були допущені порушення орендної угоди - і в інтенсивності вуглевидобутку, і в інших вимогах техніки безпеки, - ми не маємо права руйнувати шахту".
Поки не забезпечені сировиною олігархи рахують збитки, Рінат Ахметов і Вадим Новинський остаточно оформлюють партнерські відносини. Нарешті-то офіційно оголошена частка, що відійде "Смарт-групп" в "Метінвест-Холдингу": це, як і писала "ВД", 25%+1 акція. Нова інформація, що з'явилася про відносини бізнес-партнерів: "Смарт-групп" передасть "Метінвесту" пакет акцій Південного ГЗК в розмірі 25%, але за обопільною домовленістю розмір пакета може бути збільшений (Ахметову +1 бал за успішність). Усього групі Новинського належить 50% акцій ПГЗК, ще 50% у результаті угоди групи "Приват" з російською Evraz Group перейде до останнього. Наближається великий торг Ахметова з Олегом Дерипаскою.
Порошенко банкує
Інвестфонд Петра Порошенка створює новий банк, у який перейдуть на обслуговування деякі підприємства олігарха. Акціонерами створюваного Міжнародного інвестиційного банку, крім фонду "Прайм Ессет Кепітал", керуючого активами Порошенка, стали менеджери його бізнес-імперії - Костянтин Ворушилін, Олег Свинарчук, Ігор Кононенко. Банк створений зі статутним капіталом в €10 млн (необхідний мінімум), але практично відразу ж статутний капітал буде збільшений шляхом додемісії до €40 млн, говорить акціонер Костянтин Ворушилін. За його словами, діючі акціонери розраховують залучити нового великого іноземного акціонера.
Створення нового банку (+1 бал за успішність) для Петра Порошенка - спосіб компенсувати невдачу в продажі банку "Мрія" в 2006 р. Продаж "Мрії" сам Порошенко вважає вимушеним і фінансово неефективним.
Григоришин заходить
У крісло в.о. гендиректора держпідприємства - виробника турбін "Заря-Машпроект" сів Андрій Хоменко, менеджер групи "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина (+1 бал за впливовість). Раніше Хоменко працював на "Запоріжтрансформаторі", що входить у сферу впливу олігарха. Він призначений на посаду керівника "Зорі" Міністерством промполітики за день до зміни складу Кабміну. Таким чином, Григоришин установив оперативний контроль над держпідприємством, цікавим його ФПГ із погляду включення в машинобудівний холдинг, що олігарх хоче створити на базі підконтрольних НПО ім. Фрунзе, "Турбоатома" (Григоришин контролює 14%) і "Запоріжтрансформатора".
Григоришин уже висловлював зацікавленість у приватизації "Зарі-Машпроект", у випадку якщо він зможе працювати у зв'язці із криворізьким підприємством "Констар" (у радянський час був її дочірнім підприємством). Два підприємства працюють у виробничому ланцюжку.
...і хоче піти
Григоришин уплутався у корпоративну війну на Жидачівському целюлозно-паперовому комбінаті і хоче одержати гарні відступні за вихід з підприємства. Ігор Коломойський контролює 63% акцій заводу і його оперативну діяльність, Григоришин - близько 28%, при цьому його пакет був розмитий додемісією, що збільшила статутний фонд на 22%. Компроміс між сторонами неминучий, тим більше що в грудні компанії, що представляють інтереси двох олігархів на підприємстві, уклали мирову угоду. За її умовами, сторона "Привату" надасть "Енерго-стандарту" низку документів про діяльність підприємства, ознайомлення з якими Григоришин домагався в судовому порядку.
Григоришин уже успішно оскаржив результати додемісії в суді і тепер хоче $20 млн за свій пакет. При цьому представники групи "Приват" називають прийнятну ціну у розмірі $15 млн. Навряд чи Григоришин переконає відомого своєю ощадливістю Коломойського переплатити.
Коломойського "розводять"
Міністерство фінансів після призначення новим його главою Віктора Пинзеника вирішило підняти рентну плату за видобуток нафти на 25% - до 2 тис. грн. за тонну. Головним потерпілим стане найбільша нафтовидобувна компанія України - ВАТ "Укрнафта" (група "Приват" контролює 42% її акцій). Топ-менеджери "Укрнафти" уже заявили, що компанія буде змушена знизити обсяги видобутку і скоротити інвестиції в геологорозвідку, буріння і модернізацію основних фондів. Коломойському, мабуть, як мінімум, прикро, що невигідні йому ініціативи видає уряд, сформований політичними силами, які вважаються дружніми олігархові (-1 бал за впливовість).
Втім, рішення повинне ще пройти через Верховну Раду, коли вона буде затверджувати держбюджет на 2008 р. А зважаючи на те, що Ігор Коломойський спонсорував НУНС на останніх парламентських виборах, можливості переконати парламентську більшість у нього є.
Пінчука обмежать
Мінекономрозвитку РФ днями оголосило про початок спеціального захисного розслідування відносно імпорту нержавіючих труб у РФ із всіх країн, у тому числі і з України. У випадку введення обмежувальних заходів власник корпорації "Інтерпайп" Віктор Пінчук може втратити ринок збуту обсягом майже в кілька десятків мільйонів доларів (його продукцію купують для потреб електроенергетики, хімічної і нафтохімічної промисловості). Ініціювали розслідування чотири найбільших російських виробники, частка яких на внутрішньому ринку скоротилася в 2004-2006 р. на 10%. Тоді як обсяги ввозу нержавіючих труб у РФ за цей період виросли на 70%.
Розслідування буде тривати близько року, так що час відстояти свої інтереси в Пінчука є. Україна, як мінімум, повинна зняти претензії до російських виробників: у вересні з ініціативи підприємств Пінчука порушено розслідування щодо імпорту труб в Україну.
Юлія Слинько
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас