В Україні з 1 січня набули чинності два нових базових закони, і 17 законів, що вносять зміни до чинного законодавства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні з 1 січня набули чинності два нових базових закони, і 17 законів, що вносять зміни до чинного законодавства

4636
З 1 січня 2008 року в Україні набрали чинності два нових базових закони, а також 17 законів, якими вноситься кілька десятків змін до чинного законодавства. Про це повідомляє прес-служба Мінюсту з посиланням на міністра юстиції України Миколу Оніщука. Загалом, за словами міністра, набули чинності 8 законів у соціальній сфері, 7 – у фінансово-економічній, один – в області прав людини та низка інших законодавчих актів, що були ухвалені українським парламентом з 1 січня 2006 р. по 28 грудня 2007 р.
Серед базових законів, які набули чинності в перший день нового року М.Оніщук назвав Закон України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Закон визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).
Дія цього Закону поширюється на відносини, пов'язані зі здійсненням державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
При цьому дія Закону не поширюється на відносини, що виникають під час здійснення заходів валютного контролю, митного контролю, контролю за дотриманням бюджетного і податкового законодавства, контролю за дотриманням порядку проведення розрахунків, за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, використанням державного та комунального майна, банківського і страхового нагляду, інших видів спеціального державного контролю за діяльністю суб"єктів господарювання на ринку фінансових послуг, державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, під час проведення процедур, передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення, а також оперативно-розшукової діяльності, дізнання, прокурорського нагляду, досудового слідства і правосуддя.
Крім того, набув чинності Закон України "Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України". Закон встановлює правові, економічні та організаційні засади формування і функціонування системи інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу, регулює відносини у сфері технічного і технологічного обслуговування агропромислового комплексу, сприяє розвитку економічних умов для створення, випробування, виробництва, реалізації, використання і обслуговування технічних засобів для галузей агропромислового виробництва.
Рештою законів, що набрали сили в перший день нового року, за словами міністра юстиції, вносяться зміни до чинного законодавчого масиву. Зокрема, нагадав міністр, низка змін до законодавства була внесена в останні дні року внаслідок прийняття 28 грудня 2007 р. Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас