Тимошенко: Інфляційні процеси необхідно терміново зупиняти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Інфляційні процеси необхідно терміново зупиняти

Казна та Політика
289
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко провела робочу нараду із представниками Міністерства економіки, Міністерства фінансів, Міністерства аграрної політики, Міністерства палива та енергетики, Державної податкової адміністрації і Державної митної служби.
Головною темою наради був пошук механізмів зупинки інфляційних процесів, повідомляє прес-служба уряду. Прем'єр відзначила, що "інфляційні процеси необхідно терміново зупиняти, проводячи цю роботу винятково в рамках вимог вступу України до СОТ".
За словами Тимошенко, "результатом роботи уряду повинні стати розробка і виконання чіткого плану антиінфляційних заходів, із зазначенням термінів і відповідальних осіб за його виконання".
Відзначимо, глава Національного банку Володимир Стельмах заявляв раніше, що інфляція в Україні за підсумками 2008 р. може сповільнитися до приблизно 14,8% з очікуваних цього року 15,5-16,0%. В 2006 р. інфляція в країні прискорилася до 11,6% з 10,3% роком раніше. За 11 міс. 2007 р. інфляція на рівні 14,2% перевищила прогноз початку року.
Уряд Юлії Тимошенко, що замінив в грудні Кабінет Віктора Януковича, обіцяє продовжити боротьбу зі збільшенням цін, які підстьобує щорічне подорожчання газу, імпортованого з Росії і країн Середньої Азії. "Зараз можу сказати, що інфляція (в 2007 р.) буде 15,5-16,0%... Ми не бачимо факторів... що показують, що інфляція буде знижуватися. У нас такі розрахунки: приблизно 14,8% на наступний рік", - сказав Стельмах.
Уряд Тимошенко обіцяє на початку наступного року уточнити макроекономічні прогнози.
У прийнятому урядом проекті держбюджету на 2008 р. закладений показник інфляції становить 9,6%.
Кабмін Януковича прогнозував річний рівень інфляції в 2008 р. на рівні 9,6%, а цього року сподівався на 7,5%. При цьому, Міжнародне рейтингове агентство прогнозує інфляцію в Україні в 2008 році на рівні 16%.
Уряд буде повертати знецінені внески "Ощадбанку", не викликаючи інфляційний процес. Про це раніше заявляла Тимошенко. За її словами, у держбюджеті-2008 уже передбачені витрати на ці цілі в розмірі 6 млрд грн, що дозволить виплатити внески кожному вкладникові до 1 тис. грн.
Також, за словами прем'єра, кошти від додаткової приватизації будуть направлятися на погашення цього боргу.
Нагадаємо, 24 грудня Державний ощадний банк запросив з 8 січня 2008 р. вкладників "Ощадбанку" колишнього СРСР звернутися в установи "Ощадбанку" за місцем перебування компенсаційних рахунків для проведення звірення залишків по цих рахунках. Як сказано в повідомленні, це дозволить прискорити процедуру повернення знецінених грошових заощаджень, вкладених до 2 січня 1992 р. в установи "Ощадбанку" СРСР, що діяли на території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас