Прогноз: Економічні фактори будуть домінувати в процесах розвитку України в 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Економічні фактори будуть домінувати в процесах розвитку України в 2008 р.

Казна та Політика
896
Політологи прогнозують першорядний вплив економічних процесів, у тому числі і в світі, на розвиток України в 2008 році.
"Переконаний, що економічні процеси, а не політичні, будуть визначати майбутнє України в 2008 році", - сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" президент Інституту національної стратегії Кость Бондаренко.
"Хоча, звичайно, вони (політичні фактори) будуть присутні: і вибори в Росії, і вибори в США - це істотні фактори для стабільності України. Але що стосується інших факторів, я гадаю, що все-таки будуть впливати більше на ситуацію в Україні різні процеси в економічному напрямку. Це ціноутворення на енергоносії, не тільки на газ, але і на нафту. Відомо, що ринок нафти лихоманить", - роз'яснив свою позицію Бондаренко. Крім того, на його думку, Україна буде залежати від міжнародного ринку металу, оскільки ця галузь становить близько 40% українського ВВП.
У свою чергу, директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв відзначив, що "давно прогнозованими і підготовленими кроками" України в зовнішній політиці в 2008 році стане вступ до Світової організації торгівлі і нова угода співробітництва з Європейським Союзом. "Тому назвати їх успіхами або проривами навряд чи доречно", - додав Єрмолаєв.
"Інша справа, що вступ до СОТ для України трохи затягнувся, і проблема не тільки в затянутості процесу входження до СОТ, але ще й у тому, що Україна дуже погано готується до вступу. Дотепер залишається незавершеною підготовка цілої низки областей, які вимагають і податкової і законодавчої підтримки", - відзначив він.
За словами Єрмолаєва, викликають питання ступінь захищеності національного ринку, відкритою залишається проблема, наскільки новий режим імпорту буде сприяти збереженню позиції національних виробників.
Аналогічною політолог бачить ситуацію з підписанням нової угоди з ЄС. "Справа ж не в символічному акті, а в тому, що рух України в європейську економіку виглядає досить пікантно", - сказав директор Центру "Софія". Він пояснив, що при поглибленні співробітництва з ЄС українська економіка в значній мірі відкривається для товарної експансії європейського капіталу, "ніж європейська економіка - для українського капіталу".
Єрмолаєв висловив упевненість, що ті кроки, які зроблені українськими фінансово-промисловими групами, зокрема, при покупці активів у Центральній Європі, - це, "скоріше, виняток із правил". "А такі напрямки як авіакосмічна промисловість, машинобудування, високотехнологічне співробітництво, доля оборонного комплексу - усе залишається під сумнівом. Не виключено, що так високотехнологічне виробництво України може істотно постраждати від більш ліберального режиму з ЄС, тому що Україна є технологічним конкурентом. А з огляду на деяку відсталість нашої високотехнічної промисловості, конкурент він слабкий", - констатував директор Центру "Софія".
При цьому політолог відзначив, що зазвичай ці проблеми розглядають у контексті секторальної інтеграції. "Тобто включення української економіки, окремих галузей і сегментів у європейський поділ праці. Але і тут ні від уряду, ні від президента немає чіткої відповіді, які шляхи, динаміка і пріоритети секторальної інтеграції", - резюмував Єрмолаєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас