"Газпром" і Узбекистан домовилися про ціну на газ на 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і Узбекистан домовилися про ціну на газ на 2008 р.

Енергетика
123
"Газпром" і Узбекистан домовилися про ціну на закуповуваний РФ газ в 2008 р.
Як повідомляє прес-служба "Газпрому", сьогодні були завершені переговори про умови закупівлі природного газу в Узбекистані та транзиту газу через територію республіки в 2008 р., зокрема, визначені ціна на газ і тариф на транспортування.
Сторони підписали відповідні доповнення до контракту і угоди. Рівень ціни, за якою "Газпром" буде купувати узбецький газ у наступному році, не називається. Як пояснив офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, конкретні параметри контрактів є комерційною таємницею. "Можна сказати лише, що "Газпром" закуповує газ у всіх країнах Середньої та Центральної Азії на порівнянних умовах", - сказав він.
Як повідомлялося раніше, глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і президент Узбекистану Іслам Каримов на зустрічі в Ташкенті обговорили можливість зміни ціни на поставки узбецького газу в 2008 р., але сторонам не вдалося домовитися про взаємоприйняту ціну.
Узбекистан раніше направив в "Газпром" пропозицію провести переговори про підвищення в 2008 р. ціни на узбецький газ. Наприкінці листопада "Газпром" повідомив, що готовий розглянути цю пропозицію Узбекистану. На сьогодні газовий холдинг купує узбецький газ за 100 дол. за 1 тис. куб. м. Газпром мав контракт із "Узбекнафтагазом" на поставку в Росію природного газу в 2007 р. за ціною 100 дол. за 1 тис. куб. м., що перевищує ціну в 2006 р. більш ніж на 60%.
Загальний запланований обсяг природного газу, який "Газпром" експортує цього року з Узбекистану відповідно до угоди з "Узбекнафтогазом", становить 13 млрд куб. м. За згодою про стратегічне партнерство в 2004 р. з Узбекистану в Росію було експортовано понад 7 млрд куб. м. "блакитного палива", в 2005 р. - 8,15 млрд куб. м. В 2006 р. планова закупівля газу в Узбекистані склала 9 млрд куб. м.
Нагадаємо, що після того, як "Газпром" був змушений підвищити закупівельну ціну на туркменський газ із 100 до 130-150 дол., Казахстан і Узбекистан також вирішили підвищити ціну на свій газ.
Узбекистан з видобутку природного газу посідає друге місце серед країн СНД і входить в десятку найбільших газодобувних країн світу. Одним з основних покупців узбецького газу є Україна.
Протягом грудня російської газової корпорації вдалося досягти домовленостей за цінами на газ майже з усіма своїми найближчими сусідами. Наприклад, у Туркменії "Газпром" буде купувати газ за 130 дол. за 1 тис. куб.м.
У свою чергу, ціна вітчизняної монополії для Білорусії складе 119 дол. за той же обсяг, для України - 179,5 дол., а для Молдавії - 190 дол. за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас