Рейтинг світових лідерів торгівлі зброєю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг світових лідерів торгівлі зброєю

160
За 2007 рік виторг Росії від продажу зброї склав 7 мільярдів доларів, установивши тим самим своєрідний рекорд. У цьому ж році Україні вдалося продати в 10 разів менше.
Відзначимо, що за 7 останніх років обсяг російського збройового експорту виріс удвічі. В 2000 році зброї було продано всього на 3,7 мільярди доларів. А в 2006 цей показник не перевищував 6,5 мільярда.
Повідомляється, що такий підйом обсягів збройового експорту є результатом укладених декількома роками раніше великих контрактів.
Слід зазначити, що Москва дуже вдало скористалася ситуацією в Афганістані та Іраку, коли увесь мусульманський світ поспішав озброїтися.
У той час РФ заробила імідж якщо не ворога Вашингтона, то як мінімум суперника, що у свою чергу допомогло Росії одержати вигідні контракти із супротивниками США.
Основними імпортерами російської зброї як і раніше є Індія і Китай - на них припадає 70% всіх поставок.
США за продажем зброї перебувають на другому місці. Потім йде Франція, Німеччина і Великобританія.
Втім, недавно міністр оборони Франції Ерве Морен заявив про свої плани в найближчі роки збільшити обсяг експорту французької зброї до 10 мільярдів доларів.
Крім цього повідомляється, що досить непогані позиції на цьому ринку належать й Ізраїлю. Але офіційна статистика цієї країни в даному питанні не розголошується.
Збройові таємниці України
Також не відомі офіційні дані з продажів зброї України. Останні відомі дані були опубліковані в 2000 і 2001 роках, і на той момент вітчизняний військовий експорт не перевищував 500 мільйонів доларів.
За словами директора Центру досліджень армії, конверсії і роззброювання Валентина Бадрака, зараз офіційні дані не розголошуються багато в чому через потужну конкуренцію на ринку та у силу певних політичних принципів.
Однак за даними Центру досліджень армії, конверсії і роззброювання, наша країна в 2006 році продала зброї на 700 мільйонів доларів.
Бадрак відзначив, що сьогодні вживана техніка займає не більше 5-15% від усього обсягу поставок. "Все інше - це нові розробки", - повідомив він.
Україна в основному експортує комплектуючі, літаки спеціального призначення, газові турбіни, авіаційні двигуни, високоточні засоби ураження та міліметрову радіолокацію. Закуповують таку продукцію в України Китай, Пакистан, Індія, Алжир і Єгипет.
Китай відкрився для іноземних компаній
Китаєм був відкритий іноземним компаніям доступ до оборонного сектора країни. Повідомляється, що перевагами інвестування в цей сектор не зможуть скористатися тільки закордонні фірми, контрольовані державою.
На даний момент приватним компаніям доводиться купувати сертифікати про безпеку, якість та експлуатаційну надійність.
Також стало відомо, що китайські комуністи дозволили вітчизняним оборонним підприємствам виходити на біржу, щоб збільшити прибутковість галузі. Після лістингу публічні і державні компанії зможуть купувати підприємства та реформувати оборонний сектор. За оцінками чиновників, цей крок дозволить приватним оборонним підприємствам до 2010 року залучити від 6,8 до 8,2 мільярди доларів.
Як відомо, китайський військовий сектор традиційно є одним з найбільших у світі. Так, в 2007 році оборонний бюджет КНР склав 351 мільярд доларів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас