Сальдо в три оберти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сальдо в три оберти

Фондовий ринок
1184
Як стало відомо, власники банку "Хрещатик", Індустріалбанку та Експрес-Банку почали підготовку до злиття. Угоду планується завершити до 2009 року. Якщо це відбудеться, новий банк зможе ввійти в групу найбільших українських кредитних установ.
Про об'єднання, що готується, "Хрещатика", Індустріалбанку та Експрес-Банку повідомило джерело в одній із цих установ. За його словами, новий банк з'явиться наприкінці 2008-початку 2009 року. "Це робиться для збільшення частки ринку і філіальної мережі", - пояснив співрозмовник. Якби злиття відбулося зараз, об'єднаний банк зайняв би 15-е місце за активами (9,694 млрд грн) і 10-е за капіталом (1,431 млрд грн), а його мережа включала б 43 філії і 343 відділення. У листопаді банк "Хрещатик" займав за активами і капіталом 25-е і 24-е місця відповідно.
Інформація про зміну складу наглядової ради (НР) "Хрещатика", розміщена на офіційному сайті Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, підтверджує злиття. У повідомленні говориться, що 21 грудня до складу акціонерів і наглядової ради "Хрещатика" замість Олеся Довгого - представника Головного фінансового управління виконавчого органу Київської міськради, що володіє 23,7037% акцій, - увійшли співвласники Індустріалбанку Артур Абдінов, Ігор Дворецький, Микола Солдатенко та Артем Лазня, яким належить по 0,0001% акцій "Хрещатика". Очолив НР власник аналогічного пакета Андрій Іванов, що представляє інтереси ЗАТ "Укрфінком" - власника 37,678% банку.
Одержати офіційний коментар представників Індустріалбанку та Експрес-Банку вчора не вдалося.
А голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук сказав, що правління не ознайомлене з подальшими планами акціонерів. "Входження нових акціонерів говорить про те, що "Хрещатик" цікавий не тільки для іноземних, але і для вітчизняних інвесторів, - вважає він. - Акціонери Індустріалбанку купили акції в комерційних структур".
У Київській держадміністрації інформацію про угоду, що готується, також коментувати не стали, підтвердивши лише готовність продати 23,7% акцій "Хрещатика" протягом найближчих трьох років. "Якщо пакет буде проданий, то на аукціоні", - заявив заступник глави Головного управління комунальної власності КМДА Іван Коваль.
Об'єднання саме цих банків у єдину установу логічне. За інформацією Індустріалбанку, його основними акціонерами є Ігор Дворецький, Микола Солдатенко і Віталій Сацький, що вважаються також співвласниками металургійного комбінату "Запоріжсталь". До 2005 року співвласником цього підприємства вважався і нинішній глава НР "Хрещатика" Андрій Іванов. Контролювала Експрес-Банк до листопада поточного року компанія "Саусленк-Запоріжжя", підконтрольна акціонерам "Запоріжсталі". Нагадаємо, про можливості об'єднання Індустріалбанку та Експрес-Банку учасники ринку заявляли ще в 2005 році. А наприкінці 2006 року Іванов розповів, що акціонери "Хрещатика" вирішили вивести його в лідери: "Наскільки мені відомо, власники нікому не будуть перепродувати акції, вони мають намір розвивати "Хрещатик" самостійно. Ми плануємо довести його до такого рівня, щоб він увійшов у десятку найбільших".
Банкіри відзначають, що присутність у складі акціонерів банку "Хрещатик" Київської міськдержадміністрації, а в капіталі Експрес-банку - "Укрзалізниці" (близько 18% акцій), на завершенні злиття відбитися не повинне. "Групи Іванова і Шифріна вирішили об'єднати свої активи, щоб створити мегабанк і ввійти в десятку. Це єдиний шлях до розвитку: якщо не продаж, то злиття, - упевнений голова наглядової ради банку НРБ В'ячеслав Юткін. - Наявність цих пакетів - технічне питання, тому що все було зроблено для того, щоб у муніципалітету в "Хрещатику" було саме 23,7%, а не 25%. Чергова емісія зробить ці частки незначними".
Рішення про злиття експерти пояснюють зниженням вартості невеликих банків - остання угода із продажу Укрінбанку пройшла з мультиплікатором 2,27. "З огляду на те, що середні банки під продаж майже закінчилися, а дрібні ніхто не буде купувати за п'ять-сім капіталів, вони вирішили об'єднати зусилля, досягти синергії від об'єднаного капіталу і створити адекватні умови для обслуговування своїх промислових груп, - говорить перший заступник голови правління банку ВТБ Віталій Фішер. - Експрес-банк пов'язаний з "Укрзалізницею", Індустріалбанк добре представлений у Запоріжжі, а "Хрещатик" - у Києві, у них є можливість продати об'єднаний банк із більш вигідним мультиплікатором".
Втім, банкіри не виключають, що за рік умови об'єднання можуть змінитися. "Це процес, якого вже давно чекає ринок. Але за такий тривалий термін багато чого може змінитися як усередині банків, так і на ринку, і рішення про злиття може виявитися недоцільним, - вважає голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник. - Можуть змінитися базові принципи, на яких приймалися умови злиття, і хтось виявиться незадоволений".
Історія питання
Як Київрада втрачала контроль над банком "Хрещатик" Після обрання в 2006 році нового складу Київради і зміни складу представників муніципалітету в банку "Хрещатик" 31 серпня 2006 року збори акціонерів банку прийняли рішення про збільшення статутного капіталу установи не на 78 млн грн, як було заплановано в бюджеті міста, а на 290 млн грн. 13 вересня бюджетна комісія Київради відмовилася виділити з міськбюджету 148 млн грн для викупу додемісії банку "Хрещатик", але в жовтні погодилася виділити їх у випадку додаткових надходжень у цільовий фонд бюджету. 31 жовтня мер Києва Леонід Черновецький заявив про намір продати банк "в інтересах киян".
Депутати з різних фракцій протестували проти такого рішення, називаючи його "прихованою приватизацією банку", у результаті якої в киян буде "украдено" від $200 млн до $500 млн. Закрита підписка на додаткову емісію акцій банку проходила у два етапи з 16 жовтня до 15 грудня 2006 року. Київрада не знайшла додаткових коштів, тому в останній день підписки невикуплені акції придбали компанії, які депутати Київрада пов'язували з депутатом Андрієм Івановим. У результаті частка муніципалітету в банку "Хрещатик" зменшилася з 51,2% до 23,7%, а Андрій Іванов заявляв, що має намір вивести "Хрещатик" у ТОП-10.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас