Тижневий огляд фондових ринків за 17-21 грудня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тижневий огляд фондових ринків за 17-21 грудня

Фондовий ринок
384
Світові фондові ринки
Після невтішного початку тижня американський фондовий ринок поступово відновився, - тиждень завершився підйомом основних індексів завдяки публікації низки сильних корпоративних звітів компаніями сектора високих технологій. Позитивна динаміка простежувалася на торгах у Європі та Азії, спровокована виходом позитивних макроекономічних статистичних даних. За підсумками тижня Dow Jones 65 Composite додав 0,24%, Nasdaq Comp виріс на 2,13%, Sn 500 Index - на 1,12%, DAX 30 PERFORMANCE - на 0,23%.
Україна
Топ-подією минулого тижня стало обрання прем'єр-міністром України Юлії Тимошенко. Як ми і прогнозували, воно не було несподіваним для інвесторів. Безумовно, внутрішньополітична стабільність створить сприятливе тло для подальшого розвитку фондового ринку України, поліпшення інвестиційного клімату і довіри з боку західних інвесторів. Результати в наявності: вже 20 грудня Рада виконавчих директорів Світового банку затвердив другу позичку у підтримку стратегії розвитку (ПСР-II) для України в розмірі $300 млн. Інвестиції будуть спрямовані на проведення економічних реформ в Україні.
Відкритим залишається "реприватизаціоне" питання. Наочним прикладом реакції фондового ринку на останні події стало падіння акцій Луганськтепловозу (LTPL), що втратив 5,8% за минулий тиждень, а також неясність ситуації навколо Дніпренерго (DNEN, -0,34%). Як повідомлялося, Фонд державного майна України заявив про можливість заперечити у Верховному Суді України судове рішення про незаконність приватизації 76% акцій Луганськтепловозу. Такі тенденції негативно впливають на настрої потенційних інвесторів, які сподівалися на використання ринкових методів реформування економіки України.
Активність інвесторів на торгах минулого тижня перебувала на відносно середньому рівні. Обсяг торгів фондового ринку ПФТС склав $81,6 млн. Лідерами з обороту стали Укрсоцбанк (USCB, $7,6 млн.), Мотор Січ (MSICH, $5,96 млн.), Авдіївський коксохімічний завод (AVDK, $5,3 млн.), енергетичні компанії Західенерго (ZAEN, $4,1 млн.), Центренерго (CEEN, $3,2 млн.) і Укрнафта (UNAF, $3,6 млн.).
Чим ближче до свят - активність торгів поступово знижується, при цьому волатильність котирувань, навпаки, підсилюється. На поточному тижні ми не очікуємо різких змін на українському фондовому ринку.
Енергетика
Із учорашнього дня в пам'яті почали спливати всі подробиці другого варіанта санації Дніпроенерго, призабутого ще наприкінці літа. У минулу п'ятницю апеляційний господарський суд Запорізької області визнав недійсним рішення загальних зборів акціонерів Дніпроенерго від 27 серпня 2007 року про збільшення статутного капіталу шляхом проведення додаткової емісії акцій. Позивач - інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест" - порахував незаконним збори акціонерів підприємства, які проходили на той момент у процедурі санації і, отже, повноваження вищого органа управління були припинені. Пам'ятається, ще ранньою осінню з'являлися такі ж формулювання протестів, але після обрання Юлії Тимошенко прем'єр-міністром вони зазвучали з новою силою. Зазначений варіант міститься в продажі 26%-го державного пакета (зі збереженням 50%+1 акція в державній власності) за ринковою вартостю, що, відзначимо, є звичайною практикою за кордоном. Випливаючи знову таки закордонної практики, ціна продажу стратегічному інвестору може скласти близько $600-800 за акцію, і відповідно $613-817 млн. за весь пакет, що на 53%-100% більше пропонованої суми ДТЕКу.
У минулий вівторок (день обрання прем'єр-міністра) зафіксувалися найбільш песимістичні гравці, потягнувши котирування на 0,2% донизу, інші зайняли вичікувальну позицію, сподіваючись на подальше зростання котирувань компанії. У перерахуванні на "передемісійну" кількість акцій (3,92 млн. шт. проти 5,97 млн. шт. після планованої допемісії) Дніпроенерго зберігає ще як мінімум 30%-й потенціал у порівнянні з російськими аналогами.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас