Як позбутись засновника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як позбутись засновника

Кримінал
730
У квітні 1993 року дніпропетровський підприємець Михайло Сокольський став співзасновником фірми "Укрстар" ЛТД. Через рік склад засновників компанії змінився. Статутний капітал підприємства був розподілений порівну між Сокольським і новим засновником Володимиром Златопольським. У цей час активи "Укрстару" стали предметом судового позову, а сторони обопільно звинувачують один одного в рейдерстві.
Хто рейдер
В 1994 році компанія "Укрстар" на зароблені гроші придбала в Дніпропетровську кілька об'єктів нерухомості.
У червні 1997 року до складу учасників фірми "Укрстар" ЛТД був включений Олександр Свергун. У результаті збільшення статутного фонду частка Михайла Сокольського в ньому зменшилася до 30%, при цьому частина Володимира Златопольського збільшилася до 60%, а Свергуну виділили частину в розмірі 10%.
Михайло Сокольський продовжував працювати генеральним директором фірми до вересня 2002 року, після чого звільнився з цієї посади у зв'язку з досягненням пенсійного віку. Місце гендиректора зайняв Олександр Свергун.
В 2003 році також за рахунок збільшення статутного фонду до складу засновників вводиться ще одна особа - Анатолій Медяник. Його частка склала 35%. При цьому частина Сокольського зменшилася до 20%. В 2006 році, за рішенням зборів акціонерів, Сокольського виключили із числа засновників фірми.
Основним аргументом стало те, що Сокольський відмовився вносити кошти для збільшення статутного фонду. У той час збори засновників ухвалили рішення щодо виплати Сокольському його частини. За словами гендиректора "Укрстару" Олександра Свергуна, Сокольському була в повному обсязі виплачена його частина в статутному фонді.
Проект на "заборонених" активах
У той же час, за словами адвоката Сокольського Євгена Текутьєва, його клієнт не одержав ні копійки. В 2006 році Михайло Сокольський звернувся в суд з вимогою повернути його до складу засновників компанії, оскільки, за його словами, рішення про виключення Сокольського із засновників було прийнято нелегітимним складом учасників.
Пізніше Сокольський змінив позовні вимоги і просив суд зобов'язати "Укрстар" виплатити йому його частку в статутному фонді, що він оцінив у три мільйони гривень. Суд визнав незаконним виключення Сокольського із числа засновників, однак відмовився зобов'язувати "Укрстар" виплатити йому його частину.
У цей момент справа перебуває на розгляді апеляційної інстанції.
Варто відзначити, що під час розгляду даної справи суд наклав заборону на відчуження майна компанії "Укрстар". При цьому на момент заборони компанія "Укрстар" стала співзасновником підприємства з іноземними інвестиціями "К.А.С. ЛТД". Ця компанія була створена з метою реалізації на базі нерухомих активів "Укрстару" ЛТД багатофункціонального житлово-офісного комплексу під назвою "Азері".
Даний проект навіть був предметом розгляду засідання спільної міжурядової українсько-азербайджанської комісії з питань економічного співробітництва як спільний україно-азербайджанський інвестиційний проект вартістю 80 мільйонів доларів.
У цей час зупинка такого проекту привела до того, що посол Азербайджану в Україні Талят Алієв написав гнівний протест Анатолію Кінаху, мовляв, українські суди перешкоджають реалізації інвестиційного проекту, а суперечка між "Укрстаром" і колишнім засновником перебуває на розгляді апеляційного суду.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас