Суд визнав недійсним рішення про додемісію "Дніпроенерго" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд визнав недійсним рішення про додемісію "Дніпроенерго"

Енергетика
168
Апеляційний господарський суд Запорізької області 21 грудня визнав недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Дніпроенерго" від 27 серпня 2007 року про збільшення статутного капіталу на 52,1%, або на 51 млн 85,850 тис. грн, - до 149 млн 185,8 тис. грн шляхом проведення додаткової емісії акцій.
Як повідомило ВАТ "Дніпроенерго" у прес-релізі в понеділок, таку постанову суд ухвалив по апеляційній скарзі міноритарного акціонера - ТОВ Інвестиційна компанія "Бізнес-Інвест" (Дніпропетровськ), що володіє 257 акціями (0,00655%) компанії.
"Дніпроенерго" вважає, що постанова Апеляційного господарського суду Запорізької області прийнята з порушенням норм матеріального права, і готове оскаржити цю постанову в касаційній інстанції", - підкреслюється в прес-релізі.
Крім того, суд визнав недійсними рішення зборів акціонерів про переобрання органів управління - наглядової ради і ревізійної комісії - і про прийняття статуту в новій редакції.
"Дніпроенерго" вважає, що апеляційний суд своїм рішенням фактично надав право одному акціонерові вирішувати всі питання життєдіяльності товариства на противагу думці і рішенню більшості акціонерів товариства, більше 92% яких проголосувало за приєднання ТОВ "Інвестиційне товариство" під час збільшення КК і затвердження заходів, спрямованих на відновлення платоспроможності ВАТ "Дніпроенерго".
"Дії ІК "Бізнес-Інвест" фактично створюють перешкоди для виходу підприємства із процедури банкрутства", - відзначається в прес-релізі.
"Дніпроенерго" нагадує, що Господарський суд Запорізької області 1 листопада поточного року відхилив позов ІК "Бізнес-Інвест", що не скористалася своїм правом акціонера брати участь у зборах, у той же час стверджуючи, що її права були порушені. При цьому, на думку відповідача, під час розгляду справи позивач перешкоджав розгляду справи і затягував процес.
Як відзначається в апеляційній скарзі "Бізнес-Інвест", копією якої володіє агентство "Інтерфакс-Україна", позивач вважає незаконними збори акціонерів "Дніпроенерго" 27 серпня, тому що в той час підприємство перебувало в процедурі санації і повноваження загальних зборів були припинені.
Крім того, "Бізнес-Інвест" звернув увагу суду на те, що ухвала Господарського суду Запорізької області від 26 червня про затвердження зміненого плану санації "Дніпроенерго", у якому ініціювалися збори акціонерів і проведення додемісії, була оскаржена і на момент зборів не набула чинності.
На думку позивача, прийняття на зборах рішення про приєднання суперечило також закону "Про державну програму приватизації", і згоди уряду для цього було недостатньо.
"Бізнес-Інвест" також оскаржила прийняття статуту в новій редакції, тоді як на порядку денному значилося внесення зміни в окремі його положення, а також назвала одним із приводів скасування зборів той факт, що проведення додемісії веде до скорочення частки КК у статутному капіталі.
Як повідомлялося, план санації і згода уряду на проведення додемісії і зменшення державної частки "Дніпроенерго" розкритикувала лідер БЮТ Юлія Тимошенко, що 18 грудня стала прем'єр-міністром після минулих дострокових парламентських виборів і формування коаліції БЮТ і "Наша Україна - Народна самооборона". Вона спрогнозувала, що суд скасує додемісію.
Справа про банкрутство "Дніпроенерго" порушена в грудні 2001 року. Госпсуд Запорізької області у вересні 2003 року затвердив реєстр кредиторів, що складається з 65 компаній та організацій. Загальна сума претензій, підтверджених судом, склала 1,39 млрд грн. Комітет кредиторів "Дніпроенерго" у листопаді 2003 року ініціював санацію компанії. Госпсуд Запорізької області в травні 2005 року затвердив план санації генкомпанії, погоджений з основним акціонером товариства - НАК "Енергетична компанія України".
Керуючий санацією "Дніпроенерго" Дмитро Тевельов у грудні 2006 року оголосив про прийом заявок від кредиторів і потенційних інвесторів на участь у санації АТ з метою відновлення його платоспроможності. Комітет кредиторів у січні 2007 року розглянув пропозиції, що надійшли, і затвердив як інвесторів вхідні в ТОВ "Донбаська паливно-енергетична компанія" (ДПЕК, Донецьк) "Павлоградвугілля" і "Шахта "Комсомолець Донбасу", а також доручив їм розробити і погодити зміни в план санації, затверджений Госпсудом Запорізької області в травні 2005 року.
Зміни в план санації "Дніпроенерго", запропоновані вугільними підприємствами, комітет кредиторів погодив 18 червня, а 26 червня ці зміни затвердив Госпсуд Запорізької області.
Збори акціонерів "Дніпроенерго" у рамках виконання плану санації 27 серпня 2007 року вирішили збільшити статутний капітал на 52,1% - до 149,186 млн грн шляхом проведення раніше схваленої урядом додемісії, акції якої одержать "Павлоградвугілля" і "Шахта "Комсомолець Донбасу". У свою чергу, вони передають "Дніпроенерго" права на ТОВ "Інвестиційне товариство", забезпечене коштами в розмірі 1,052 млрд грн.
До моменту проведення зборів кіпрська компанія DTEK Holdings Limited сконцентрувала 15,2624% акцій "Дніпроенерго" і стала його найбільшим недержавним акціонером. По завершенні додемісії і приєднання "Інвестиційного товариства" ДПЕК і DTEK Holdings Limited будуть контролювати близько 44,28% акцій "Дніпроенерго", а частка НАК "Енергетична компанія України" скоротиться з 76,04% до 50%+1 акція.
Представники ДПЕК за підсумками зборів одержали два місця в наглядовій раді "Дніпроенерго", DTEK Holdings Limited - одне, тоді як інші чотири - у НАК "Енергетична компанія України" та її представників.
"Дніпроенерго" експлуатує Придніпровську, Криворізьку і Запорізьку ТЕС (25 енергоблоків потужністю від 150 Мвт до 800 Мвт) сумарною встановленою потужністю 8185 Мвт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас