Ахметов запасся вігуллям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахметов запасся вігуллям

Енергетика
428
Бізнес-імперія президента футбольного клубу "Шахтар" напередодні Нового року підсилила свої позиції в українському вуглепромі. На минулому тижні стало відомо про одержання Донбаською паливно-енергетичною компанією (ДПЕК), що входить у групу "СКМ" Ріната Ахметова, оперативного контролю над двома вуглезбагачувальними фабриками Донецької області - "Добропільською" і "Жовтневою". У грудні пройшли збори акціонерів двох підприємств, під час яких з органів управління і контролю були виведені представники державної холдингової компанії "Донбасвугіллязбагачення", а їхні місця зайняли менеджери пана Ахметова.
Так, на зборах акціонерів фабрики "Жовтнева", що відбулись 6 грудня, з посади члена наглядової ради був звільнений представник "Донбасвугіллязбагачення" Віктор Черкасов, а наступного дня він разом з іншим делегатом ДХК Катериною Россохою були виведені із НР "Добропільської".
Аналогічна доля чекала і Володимира Орлова - родича депутата Верховної Ради Андрія Орлова, якому приписують контроль над донецькою компанією "Енергоуправління" (до недавніх пір вона була міноритарним акціонером зазначених фабрик). Спочатку Орлов втратив посаду члена наглядової ради "Жовтневої", а потім - голови аналогічного органу "Добропільської". Нові склади наглядових рад вуглезбагачувальних підприємств не залишили сумнівів у тому, яка саме структура стане їх опікувати.
На "Добропільській" у НР обрані Євген Ромащин, Олег Симченко та Андрій Федоров, а на "Жовтневій" - ці ж добродії, за винятком Олега Симченка, і Лідія Магера. Всі вони є працівниками ДПЕК.
Сам по собі факт присутності менеджерів Ріната Ахметова в органах управління та контролю обох збагачувальних фабрик не викликає подиву. Ще в 2003 р., після введення процедури санації "Донбасвугіллязбагачення" і додемісії акцій на її головних збагачувальних фабриках, ДХК втратила контрольні пакети "Добропільської" і "Жовтневої" (присутність держхолдингу в статутному капіталі кожної з них зменшилася до 38,25%).
За рахунок цього збільшилися пакети акцій приватних акціонерів - структури Ахметова довели свою частку в "Жовтневій" до 43,7% і в "Добропільській" до 41%, а Орлова - до 17,15% і 19,6% відповідно.
Інша справа, що подібний розклад з тих пір не змінювався, і, отже, ґрунту для того, щоб контроль над обома підприємствами взяли у свої руки представники тільки однієї бізнес-групи, немає. Принаймні, у холдингу "Донбасвугіллязбагачення" стверджують, що вони зберегли у власності блок-пакети акцій двох своїх ключових фабрик, а в компанії Ахметова минулого тижня Діловій столиці повідомили, що частка групи СКМ в "Добропільській" і "Жовтневій" зараз не перевищує 50%.
У будь-якому разі факт залишається фактом - перестановки в керівництві двох підприємств, що переробляють коксівне вугілля, зроблені, і тепер державі фактично буде неможливо відновити доступ до управління ними без згоди Ахметова.
Адже більш ніж 40%-ві пакети акцій "Добропільської" і "Жовтневої", що перебувають під його контролем, за законодавством дозволяють Рінату Леонідовичу за необхідності заблокувати проведення будь-яких зборів акціонерів цих фабрик, а виходить, не допустити зміну їхніх керівників.
Відповідно, де-факто ДПЕК уже поповнив свою колекцію вуглезбагачувальних підприємств СКМ, куди до останнього часу входили Моспинське вуглепереробне підприємство, а також фабрики "Кураховська" і "Павлоградська", двома привабливими активами, які в 2006 р. випустили майже 7 млн т вугільного концентрату.
Юрій Єрьомін
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас