Нацбанк боїться обвалу цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк боїться обвалу цін

Казна та Політика
3467
Як стало відомо "ЭИ", Нацбанк стурбований завищеною оцінкою іпотечних застав у багатьох системних банках.
На думку чиновників, це може стати причиною фінансових проблем у багатьох неакуратних кредиторів.
"Наші розрахунки показують, що останнім часом збільшилася кількість іпотечних кредитів, застави по яких переоцінені як мінімум на 20%", - повідомив співробітник департаменту НБУ з банківського нагляду. За його словами, таку порочну практику банкіри почали активно застосовувати вже давно, але зараз кількість переоцінених застав росте в геометричній прогресії.
Усьому виною високі ціни на житло та жорсткі вимоги банків до платоспроможності потенційних позичальників, які хочуть купити квартиру без початкового внеску. "Люди, у яких немає грошей на початковий внесок, ідуть на махінацію: платять оцінювачеві, і той завищує вартість квартири, - говорить чиновник. -Наприклад, квартиру з ціною $100 тис. оцінюють в $130 тис. Таким чином, людина легко може претендувати в банку на кредит на повну вартість квартири". Банкіри закривають очі на такі операції, тому що хочуть видавати кредити і дотримувати встановлених процедур оцінки платоспроможності.
Два роки тому такі операції не привертали особливої уваги регулятора, тому що ціни на нерухомість постійно росли. Тепер же чиновники НБУ вважають, що завищення вартості застав у найближчому майбутньому може перерости в серйозну проблему. "При несприятливій ситуації на ринку дефолти позичальників будуть приносити банку серйозні збитки", - застерігає співрозмовник, звертаючи увагу на той факт, що падіння цін на нерухомість може привести до того, що застави будуть переоцінені на 30-40%.
Деякі експерти називають іпотечний ринок ризиковим та очікують зниження цін на нерухомість. На думку генерального директора компанії "Т.М.М." Миколи Толмачова, ціна на житло економ-класу в столиці України в 2008 р. буде зменшуватися. "Сьогодні ціна становить $2,5 тис. за 1 кв. м, але вже в наступному році вона може бути на рівні $2 тис. за 1 кв. м.", - заявив Микола Толмачов.
Банкіри ставляться до перспективи зниження цін на житло з обережністю. "Автомобіль, якщо він застрахований, має свою чітку прогресію з амортизації. А от як амортизувати щось із нерухомості? Це набагато складніше, тому що вона диктується ринком, - говорить голова правління "Родовід Банку" Денис Горбуненко. - Ти можеш купити щось на піку ринку, а завтра зіштовхнутися з істотними коректуваннями. Всі кредити на піку ринку повинні бути з першим внеском, але багато гравців грає без нього, а це збільшує кількість ризиків для кожної фінансової кредитної установи".
За оцінками експертів, 30% всієї нової нерухомості, що вводиться в експлуатацію, скуповується дилерами і ріелторами. Якщо одного чудового дня ці ріелтори не одержать доступ до грошей, то відбудеться масове скидання нерухомості. Оглядаючись на ситуацію на глобальних ринках, ми бачимо, що йде продаж активів і фіксація прибутку. "Це відбувається на всіх ринках. Україна тут не буде унікальною країною, для якої ринок створить спеціальні умови. Ми будемо жити за тими жорсткими правилами, які існують скрізь", - резюмує Денис Горбуненко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас