Аналітики по-різному оцінюють наслідки для українського ринку купівлі "Вимпелкомом" Golden Telecom — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики по-різному оцінюють наслідки для українського ринку купівлі "Вимпелкомом" Golden Telecom

Фондовий ринок
193
Представники двох аналітичних компаній iKS Consulting і AC&M Consulting, що регулярно досліджують ринок зв'язку України, по-різному оцінюють наслідки придбання російським ВАТ "Вимпелком" компанії Golden Telecom Inc.
"Вимпелком" володіє в Україні 100% акцій ЗАТ "Українські радіосистеми" (УРС, TB Beeline, Київ) - четвертим за кількістю абонентів стільниковим оператором у країні, а Golden Telecom - ТОВ "Голден Телеком" (Київ), що надає послуги як мобільного зв'язку (Одеса, Київ), так і фіксованого.
Відповідно до спільного прес-релізу компаній, зазначена угода повинна привести до перетворення "Вимпелкому" з переважно мобільного оператора в інтегрованого провайдера послуг зі стійкими позиціями на ринках швидкісного доступу в інтернет, передачі даних і мобільного зв'язку, створення першого інтегрованого провайдера телекомунікаційних послуг, виходу компанії на суміжні ринки, де Golden Telecom має інфраструктурні переваги.
Аналітик iKS Consulting Микола Оліярник стверджує, що в результаті злиття компаній може утворитися потужний конвергентний оператор.
"Незважаючи на введення "Укртелекомом" мобільного зв'язку, йому ще рано говорити про конвергенції фіксованих і мобільних послуг. В "Вимпелкому" з "Голден Телекомом" тут більше перспектив", - додав він агентству "Інтерфакс-Україна".
За його словами, "Голден Телеком" - потужний оператор у корпоративному сегменті, а в УРС даний сегмент задіяний недостатньо. Об'єднання зусиль компаній може привести до створення оператора, що не має аналогів в Україні.
"Компанії зможуть надавати бізнес-абонентам розширений пакет послуг. Це може бути не TriplePlay, а навіть QuadroPlay... Об'єднання, безсумнівно, приведе до зміцнення спільних позицій, у той же час величина впливу на ринок буде залежати від поведінки менеджменту компаній", - говорить Оліярник.
Аналітик компанії AC&M Consulting Олена Саяпіна, у свою чергу, вважає, що покупка "Вимпелкомом" Golden Telecom не зможе принципово змінити ситуацію, що склалася на українському ринку.
За її словами, "Голден Телеком" - занадто малий гравець на українському ринку, тому його приєднання до "Вимпелкому" навряд чи що-небудь змінить".
На думку експерта, дана угода зможе оптимізувати бізнес російських операторів, однак відбитися на ринках мобільного і фіксованого зв'язку ніяк не може, оскільки не приведе до якоїсь додаткової вигоди для абонентів.
"Це буде мати чисто економічний ефект", - додала Саяпіна.
Як заявив у п'ятницю гендиректор "Вимпелкому" Олександр Ізосімов, компанія розраховує, що придбання 100% акцій Golden Telecom займе від двох до шести місяців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас