Міліція шукає відповіді на питання ціноутворення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міліція шукає відповіді на питання ціноутворення

Фондовий ринок
320
Як стало відомо Комерсант-Україна, у Полтавській області порушена кримінальна справа за фактом доведення до банкрутства найбільшої в Україні нафтової компанії ЗАТ "Укртатнафта".
З фактів слідства випливає, що державі було завдано збитків у розмірі 153 млн грн, а сама "Укртатнафта" виявилася неплатоспроможною.
Учора в розпорядженні видавництва виявилася копія постанови слідчого з особливо важливих справ слідчого управління МВС у Полтавській області від 19 грудня про відкриття кримінальної справи і прийняття її у провадження за фактом доведення колишнім керівництвом підприємства до банкрутства за ст. 219 Кримінального кодексу. У постанові говориться, що в результаті аналізу фінансової діяльності "Укртатнафти", проведеного слідчими МВС, були виявлені ознаки доведення підприємства до банкрутства.
У постанові говориться, що з початку грудня 2006 року оборотні активи підприємства не покривають поточних зобов'язань "Укртатнафти", тобто в підприємства спостерігається постійна фінансова неплатоспроможність і НПЗ не в змозі задовольняти вимоги кредиторів у повному обсязі.
За інформацією МВС, погіршення фінансових показників підприємства відбулося через систематичну реалізацію в великих обсягах (більше 78% від загального обсягу) нафтопродуктів одному посередникові - ТОВ "Новойл" із знижкою 120 грн за тонну. У результаті цього збитки "Укртатнафти" за дев'ять місяців поточного року склали 127 млн грн, а сума знижок, надана "Новойлу", перевищила 153 млн грн. Сума завданих державі збитків також оцінюється в 153 млн грн.
Нагадаємо, конфлікт у ЗАТ "Укртатнафта" триває вже більше року. У травні Мінпаливенерго пред'явило власникові 57% акцій - російській компанії "Татнафта" - претензії щодо того, що її структури придбали 18% акцій "Укртатнафти" з порушенням законодавства, і через суд повернули їх державі в особі НАК "Нафтогаз України". У жовтні суд поновив на посаді голови правління "Укртатнафти" Павла Овчаренка, якого підтримало Мінпаливенерго, але проти якого виступила "Татнафта".
Овчаренко тоді звинуватив колишнього керівника "Укртатнафти" Сергія Глушка в покупці нафти за завищеними цінами і продажі нафтопродуктів за заниженими.
В "Татнафті" учора заявили, що для звинувачень посадових осіб підприємства в доведенні до банкрутства необхідно довести не тільки факт збитків, але і продаж нафтопродуктів за цінами, нижчими від ринкових. "Ціни, за якими компанія "Новойл" купувала нафтопродукти, підтверджені державними органами, що контролюють ціноутворення, і були встановлені "Укртатнафтою" на підставі положення про ціноутворення, затвердженого правлінням", - повідомило високопоставлене джерело в управлінні стратегічного планування ВАТ "Татнафта".
За його словами, всі документи, що свідчать про це, є на заводі, але, імовірно, будуть зараз приховуватися від слідства. Співрозмовник стверджує, що порушення справи є реакцією на неявку представників "Татнафти" на збори акціонерів "Укртатнафти", що повинні були відбутися на цьому тижні. Тим часом голова правління ЗАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко з висновками "Татнафти" не згодний: "Я вважаю ненормальним те, що нафтопродукти продавалися за ціною на 180-250 грн за тонну нижчою від ринкової, а ціна на покупку нафти була завищена на $50-60. Гадаю, слідство з моєю точкою зору погодиться".
За словами керуючого партнера юридичної фірми Astapov Lawyers Андрія Астапова (має у своєму розпорядженні копію постанови про відкриття кримінальної справи), для того щоб довести, що нафтопродукти продавалися за заниженими цінами, слідству потрібно буде зібрати докази того, що паливо заводу пропонували купити за більш високими цінами. "Потрібні копії оферт, датованих зазначеним періодом, які б показували, що була реальна можливість купити нафтопродукти. Якщо такі документи будуть, можна буде довести провину минулого керівництва", - говорить Астапов. А керуючий партнер юридичної фірми "Шевченко, Дідковський і партнери" Олексій Дідковський відзначає, що навіть при наявності доказів справа буде розслідуватися кілька років і з оглядом на взаємини України і Росії. "Якщо ці взаємини будуть напруженими, як зараз, то прокуратура з подачі уряду активно займеться цією справою", - вважає Дідковський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас