Змова патріотів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Змова патріотів

416
Чому іноземці не інвестують в Україну?...
У 1990 році американський економіст Роберт Лукас озвучив воістину абсурдне припущення: бідні країни зазвичай інвестують у багаті значні суми грошей, тоді як багаті в бідні вкладають мало. Цей висновок явно суперечить основам економічної теорії. Розвинені держави мають великий капітал, приплив грошей в економіку для них менш важливий, ніж для країн, що розвиваються.
За логікою речей, багаті держави повинні охоче вкладати в бідні, але перспективні економіки, яким бракує капіталу: такі інвестиції окупаються з лихвою. Однак Роберт Лукас дослідним шляхом довів правильність своєї теорії.
Виявилося, що більшість мільйонерів розвинених країн інвестують свої статки у багаті країни, оскільки бояться ризикувати і вкладати в держави, що розвиваються. Пізніше Роберт Лукас став Нобелівським лауреатом (щоправда, нагороду йому дали за іншу теорію).
П’єр-Олів’є Гурінчас із Каліфорнійського університету Берклі та Олів’є Жан із МВФ вирішили перевірити правильність схожої гіпотези*. Згідно з теорією двох учених економіки, що розвиваються, з високим зростанням ВВП, як правило, одержують більше інвестицій з-за кордону, ніж бідні країни з низьким показником зростання економіки. Свою теорію економісти назвали загадкою розміщення.
"Якщо економіка розвивається повільно, внутрішній ринок не може впоратися зі збільшенням інвестицій, оскільки фінансовий сектор такої держави нерозвинений або внутрішній попит невеликий", - розмірковують Гурінчас і Жан. Тому, вважають дослідники, багатії віддають перевагу розвиненішим економікам.
На відміну від Лукаса Гурінчасу і Жану не вдалося довести гіпотезу дослідним шляхом. Емпіричні дані свідчать про те, що країни з невисокими темпами зростання ВВП одержують набагато більше капіталу, ніж швидкозростаючі держави. Приміром, азійські країни, які бурхливо розвиваються, щороку залучають закордонний капітал у розмірі 12,5% ВВП, тоді як стагнуючі африканські країни - більш ніж 40% ВВП.
Прямі іноземні інвестиції в Україну в січні - вересні 2007 року зросли в 1,6 разу ($6,8 млрд за дев’ять місяців). Або Україна в очах інвесторів ненабагато випередила найбідніші африканські країни, або інвестиції скоро вичерпаються.
Том Купе, директор Київської школи економіки та Київського інституту економіки, Олена Шкарпова
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас