Іранська загроза може розкрутити ціни на нафту до 250 дол. за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іранська загроза може розкрутити ціни на нафту до 250 дол. за барель

Енергетика
175
Нещодавно в британському Інституті Королівських збройних сил пройшла конференція, присвячена безпеці Ормузської протоки. Протока, довжина якого 195 кілометрів, є стратегічно важливою водневою артерією, тому що з'єднує Оманську затоку на південно-сході з Перською затокою на південно-заході. Його північне узбережжя належить Ірану, що час від часу загрожує блокувати протоку у випадку атаки США на його сурядну ядерну програму.
Експерти в сфері оборони, торгівлі та морського судноплавства, ті, що зібрали лондонську конференцію, говорили, що блокада протоки відгукнеться в усьому світі. За даними Підрозділу морської статистики Lloyd's, в 2006 році на частку Ормузської протоки, ширина якої в найвужчому місці становить 34 милі (55 кілометрів) доводилося 33% глобального експорту нафти через море. Нафтовий потік, обсяг якого коливається разом з показниками видобутку ОПЕК, наближається до 40%, якщо включити в нього перевезені чере Ормузську протоку нафтопродукти і розраховувати як частку нафти, що надходить на світовий ринок.
Припинення торговельного судноплавства або атаки проти нафтових танкерів, що йдуть через протоку, можуть підняти і без того рекордно високі нафтові ціни. На думку учасників конференції, закриття цього стратегічного водного шляху за кілька днів збільшить ціну нафти вдвічі і завдасть удару по світовій економіці. Багато нафтових аналітиків вважають, що ціни легко можуть зрости вдвічі і залишатися на такому рівні, поки протока не відкриють. За оцінкою кредитного агентства Standard & Poor's, у випадку блокади протоки ціни можуть злетіти до 250 доларів за барель.
"Навіть психологічний ефект імовірної загрози протоці великий, одного припущень про його закриття достатньо, щоб вдарити за нафтовими цінами", - цитувало агентство Reuters директори RUSI Майкла Кларка.
Іран недвозначно загрожував закрити протоку і раніше, під час ірано-іракської війни 1980-1988 років, коли Захід, і особливо - США, почали підтримувати Ірак. Під час конфлікту, як Іран, так і Ірак атакували торговельні судна в Перській затоці, у тому числі - кораблі нейтральних держав. Ці атаки, що одержали у військовій історії назва "танкерна війна" нагадують про те, що може відбутися.
"Більше 500 кораблів піддалися атакам, загинуло понад 400 мирних громадян. Іранський нафтовий експорт упав на 50%", - говорить Марко Хенк із Lloyd's.
Через майже два десятиліття атаки на торговельні судна в протоці можуть зірвати експорт найбільших постачальників, що входять в Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК) і вдарити по процвітаючих економіках у регіоні Перської затоки. За оцінками Lloyd's, блокада протоки зменшить морський експорт нафти із Саудівської Аравії на 88%, повністю припинить поставки з Об'єднаних арабських еміратів, Кувейту та Катару, майже цілком - з Іраку і на 90% з Ірану.
Що стосується нафтового експорту, то найдужчий удар буде нанесений поставкам у Японію, Південну Корею і США. Більше за всіх постраждає Японія, яка одержує 26% своєї нафти через Ормузську протоку.
Щоправда, президент Ірану Махмуд Ахмадінежад привселюдно заявляє, що Тегеран не буде використати нафту як зброю, навіть якщо США завдадуть превентивного удару по об'єктах його сумнівної ядерної програми. Але аналітики відзначають, що заяви лідерів Ірану найчастіше суперечать один одному, і це тривожить Вашингтона і нервує країни Перської затоки, чиї процвітаючі економіки в значній мірі залежні від торгівлі через протоку.
Мустафь Алані, директор відділу проблем безпеки та тероризму в Дослідницькому центрі Перської затоки в Дубаї, заявив, що представники іранського Корпуса стражів Ісламської революції та військові понад 20 разів говорили про блокаду протоки у випадку атаки проти їх країни. Так, наприкінці жовтня представник іранського морського командування говорив, що потенційні "мученики" з ополчення Басіж можуть вибрати як мішені кораблі, що йдуть через Ормузську протоку або перебувають у Перській затоці.
Центральне командування ВМФ США, штаб якого перебуває в Бахрейні, обіцяє за всяку ціну забезпечити вільне судноплавство через протоку. Ударні групи американських авіаносців раз у раз з'являються в Перській затоці і проводять навчання в безпосередній близькості від іранського берега.
Економічні аналітики, говорячи про те, що Іран навряд чи перекриє Ормузську протоку і зірве нафтові поставки, ґрунтуючись не на заявах Ахмадінежада, не обіцянках американських військових, а скоріше на здоровий глузд.
"У цей час Іран більше за інших залежить від експорту своєїо вуглеводневої сировини через Ормузську протоку, - вважає експерт з міжнародних кордонів з Королівського коледжу Лондона Річарда Шофельда. - Такі дії були б позбавлені логіки".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас