Не хлібом єдиним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не хлібом єдиним

495
Харківський мільярдер Олександр Фельдман продав хлібокомбінати, оскільки не захотів висмикувати по 20 грамів з буханця. Інакше на хлібній справі не заробити.
Інвестаналітики оцінюють статки власника концерну "АВЕК" (основний актив компанії -ринок "Барабашово" в Харкові) у $250-300 млн. Олександр Фельдман відхрещується від цих цифр, але, на відміну від інших українських мільйонерів, особливо нардепів, запевняє, що його капітал набагато більший. Загальна вартість активів групи Фельдмана зашкалює за мільярд доларів, вважає бізнесмен. Свою заможність він підтверджує автомобілем: його Bentley Arnage вартістю близько EUR400 тис. є одним із найдорожчих автомобілів з тих, що зараз паркуються біля Верховної Ради.
Він зізнається, що успіху в бізнесі досяг на шкоду сім’ї: "Я мало проводив часу з сином, не бачив, як він виріс. Мало спілкувався з батьком, хоча багато років працював з ним пліч-о-пліч". Утім, Фельдман поки що не готовий відмовитися від звичного способу життя і цілком присвятити себе родині. Бізнесмен-політик має намір працювати в парламенті або балотуватися в мери Харкова. Фельдман -колишній учасник депутатської групи "Демократична ініціатива" та екс-кучміст. Зараз бізнесмен є членом БЮТ і відповідає за Харків і Харківську область -другий за електоральною міццю регіон України.
Жага грошей
Перш ніж стати акулою бізнесу, Олександр Фельдман перепробував безліч професій -був машиністом у котельні, робітником у радгоспі, кочегаром, меблярем, слюсарем-ремонтником у фірмі побутових послуг, сторожем, мотористом, будівельником. Пролетарського початку кар’єри Фельдман не соромиться: "Зі своєю національністю й відсутністю зв’язків я й не розраховував вступити до інституту. Пішов одразу після школи в торговельне училище, звідки мене забрали в армію". Фельдман не хотів працювати за копійки, а тому кочував із заводу на завод. "Їздили з дружиною по всій країні -охороняли сади й земельні ділянки. Жили в казна-яких хатинках, однак за тиждень заробляли стільки, скільки інші отримували за місяць. Свій перший автомобіль придбав у 23 роки. Інші на нього півжиття збирали", -згадує Фельдман.
У перебудовний час Олександр Фельдман став директором одного з перших приватних підприємств у Харкові -кооперативу з ремонту автомобілів "Ремонтник". Кооператив зі встановлення алюмінієвих віконних рам заснував його батько. У 1991 році Олександр і Борис Фельдмани об’єднали кооперативи в одне підприємство -виробничо-комерційну фірму "АВЕК" ("Автоекспресконструкція"). Впродовж кількох років об’єднана компанія займалася ремонтом автомобілів і віконним бізнесом. "У ті роки ми зробили багато помилок, кожна угода призводила або до шаленого зростання бізнесу, або до провалу й величезних збитків, -зізнається він. -Було чимало проблем: у діяльність компанії втручалися секретар райкому, якісь люди, що не мали права на таке втручання. Ми були немов піонери Дикого Заходу, що захопили прерії і не знали, як розробляти золоті родовища, що робити зі знайденим золотом".
До середини 1990-х компанія перейшла від дрібного промислу до серйозних проектів. Перший із них -нерухомість. За словами Фельдмана, нерухомістю тоді займалися практично всі. Однак більшість девелоперських компаній працювали в столиці, а не в регіонах. За словами генерального директора компанії Т. М. М. Миколи Толмачова, займатися будівництвом у Харкові в середині -наприкінці 1990-х було практично нереально -мерія міста зобов’язала забудовників ще до здачі об’єктів в експлуатацію відраховувати до міської скарбниці 35% вартості квартир. Бізнесмен визнає: з "харківськими податками" стикався, однак завжди вдавалося домовитися з можновладцями. "У мене не було проблем із владою -їй були потрібні гроші на соціальні програми, а я завжди був поруч і давав", -розкриває секрети будівельного бізнесу Фельдман.
На думку нинішнього мера Харкова Михайла Добкіна, Фельдман збив статки завдяки протекції Євгена Кушнарьова, який очолював міськадміністрацію до 1996 року. За словами Добкіна, у середині 1990-х Кушнарьов запропонував Фельдману відкрити в Харкові речовий ринок: компанії "АВЕК" виділили ділянку під будівництво ринку й безвідсотковий кредит на 50 млрд купоно-карбованців. Фельдман каже, що пропозицією мерії міг скористатися кожен із харківських бізнесменів, просто АВЕК відреагувала швидше за інших. "Ми звели торговельний центр з 1,9 тис. торгових місць на віддаленій від центру земельній ділянці. Згодом мерія міста перенесла на цей ринок усі харківські барахолки. Зараз на території ринку "Барабашово" працює близько 60 тис. осіб. Більший торговий центр є тільки в Китаї", -стверджує бізнесмен. Фельдман каже, що будівництво ринку -ризиковий проект: "Я позичив у знайомих $6 млн. При цьому володів майном на $50 тис. Якби ринок не запрацював, я прогорів би".
Інтереси АВЕК торгівлею й Барабашово не обмежилися: компанія побудувала кілька торговельних центрів у Харкові. Не обійшлося без скандалу. Конкуренти звинуватили Фельдмана в намірі знести найстаріший у Харкові Сумський базар, спорудивши на його місці сучасний торговельний центр. "Йдеться лише про реконструкцію ринку", -парирували в АВЕК.
"Ми намагалися класти яйця в різні кошики, максимально диференціювати бізнес. Одне погано: надто часто змінювали свої бізнес-уподобання", -зізнається Фельдман. До АВЕК входять підрозділи з молокопереробки, медіабізнесу, транспортних перевезень. Кілька років тому до групи компаній входили хлібокомбінати, фармакологічна компанія, футбольний клуб "Металіст". Хлібокомбінати Фельдман продав, не бажаючи "висмикувати по 20 грамів з буханця". За словами бізнесмена, інакше на хлібній справі не заробиш -держава штучно обмежує рентабельність хлібозаводів. ФК "Металіст" продав харківським бізнесменам Олександру Ярославському та Ернесту Галієву (група "УкрСиб"), оскільки "бракувало коштів на його розвиток". Він вважає, що клубу зміна власників пішла на користь.
Фельдман -палкий шанувальник антикваріату й окімоно (невеликих різьблених фігурок). Деякі українські колекціонери вважають, що бізнесмен колекціонує вже не просто на професійному рівні, а на комерційному, відкривши кілька антикварних крамничок у Києві та Харкові. Фельдман лобіював законопроект про зниження ставки мита на імпортний антикваріат, підкріплюють свої припущення збирачі старовини. Олександр Борисович запевняє: магазини належать його другу Руслану Шапіро, а законопроект бізнесмен-політик просував у Верховній Раді в інтересах усіх імпортерів-антикварів.
Вчасно піти
У 2002 році Олександр Фельдман став депутатом. "На той момент я вже міг довірити свої проекти колегам. До того ж бізнесу був потрібен захист від українського капіталізму, що зароджувався", -каже Фельдман. У парламенті депутат увійшов до групи "Демократичні ініціативи". Більшість учасників Демініціатив -депутати харківського походження, зокрема лідер бізнес-групи "УкрСиб" Олександр Ярославський. Відтоді Фельдмана називають одним із людей Ярославського, хоча сам Олександр Борисович запевняє, що з підприємцем його пов’язувала лише робота в парламенті.
Фельдман був досить активним законотворцем, його "сферами впливу" у Верховній Раді стали програми держпідтримки, малий і середній бізнес, соціалка. "Я приділяв увагу тому, що мене цікавило, у чому я розбирався. Ніколи не брався й не братимуся за закони, яких не відчуваю і не розумію", -запевняє депутат.
Під час президентських виборів-2004 Фельдман був довіреною особою Віктора Януковича. Але вже 2005-го опинився в партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко. "Під час президентської кампанії я зробив усе, щоб переміг Віктор Федорович. На Харківщині Янукович набрав близько 87% голосів -це, зокрема, результат дій і моєї команди. Але після виборів ані мені, ані працівникам штабу ніхто навіть не подякував. Довелося самотужки виконувати обіцянки, дані виборцям і працівникам штабу", -розповідав Контрактам Олександр Фельдман невдовзі після переходу до БЮТ.
У 2005 році Демініціативи почали розвалюватися -міцніші політичні сили запропонували депутатам із цієї групи примкнути до них. Фельдману, за його словами, прийнятні умови роботи запропонувала тільки Юлія Тимошенко: "Піти до соціалістів я не міг -ті не приховували своїх антисемітських поглядів. Фрідріхом Енгельсом у комуністів я теж не став би. А в Регіони мене не кликали, а я не просився". Подейкували, що місце в БЮТ коштувало депутатові $5 млн. Фельдман категорично спростовує цю інформацію: "Тимошенко мене запросила тільки за знання й хороші зв’язки в Харкові".
Екс-член БЮТ, політолог Дмитро Видрін каже, що Фельдмана в блоці прийняли тепло. "Він один із небагатьох членів фракції, які подають репліки під час фракційних засідань і посиденьок. Тобто він абсолютно впевнений у прихильності до нього лідера. Фельдман у десятці найвпливовіших людей блоку", -вважає Дмитро Видрін. За його словами, у БЮТ Фельдман відповідає за всю Харківську область, місцевий партійний осередок цілком перебуває під впливом депутата. Можливо, завдяки саме Фельдману БЮТ набрав на останніх виборах до парламенту рекордні для Харківщини 16%. Зростання популярності блоку в регіоні для Олександра Фельдмана вигідне -він має намір балотуватися в мери Харкова. "Я ніколи не бачив себе чиновником, комунальником, однак те, що відбувається в місті, не дає мені можливості лишатися осторонь. Бізнес задихається, економіка міста розвалюється, розвиток зупинився. Доведеться взяти участь у виборах мера Харкова", -заявляє політик.
У Фельдмана конфлікт із колишнім колегою по Демініціативам Михайлом Добкіним. Харківський мер опублікував статтю про бізнесмена "Антологія зрадництв". Фельдман у відповідь подав до суду на Добкіна. "Я дружив з Мішею багато років. Зараз у нього тимчасове затьмарення, він поки що не усвідомлює дурість своїх вчинків. Я не розумію, для чого йому потрібно поливати мене брудом. Коли Добкін прийшов до влади, ми виділили мерії 1 млн грн на будівництво арки в парку Горького та філармонії, провели кілька міських свят", -дивується Фельдман. За словами президента концерну "АВЕК і Ко" Сергія Семочкіна, стаття Добкіна негативно позначилася на розвитку компанії: деякі проекти заморожені. Нещодавно керівництво АВЕК вирішило перенести основні бізнес-проекти до інших регіонів України. Втім, передислокація на ринок "Барабашово" не поширюється.
П’ята графа
Олександр Фельдман підкреслено релігійний. Політик-бізнесмен дав інтерв’ю Контрактам у перший день іудейського свята Ханука. На зустріч Фельдман прийшов у традиційному єврейському головному вбранні -кіпі. "Років у 30 я почав цікавитися своєю національністю й історією свого народу. З антисемітизмом стикався постійно, починаючи з дитячого садка, закінчуючи армією, де мені дали три доби арешту, коли я спробував вступити до КПРС", -розповідає він.
Олександр Фельдман очолює Єврейський фонд України (акумулює кошти для єврейських громад в Україні, проводить культурні акції та заходи для євреїв). "Завдяки допомозі Олександра десятки тисяч осіб змогли долучитися до єврейських традицій і дізнатися, що внесок єврейської культури в загальну культуру України значно більший, ніж "сім сорок", "Хава нагіла" і фарширована риба", -головний рабин України Моше-Реувен Асман високої думки про Фельдмана-єврея. Втім, суми, які Фельдман витрачає на громаду, рабин розголошувати відмовляється, але зізнається, що бізнесмен жертвує чималі гроші.
Благодійність Фельдмана поширюється не лише на братів по крові. З 1997 року в Харкові діє міжнародна благодійна організація "Фонд Олександра Фельдмана", що підтримує спортивні, з охорони здоров’я, культурні та освітні програми в Харківському регіоні. Сума пожертвувань за 10 років -$6 млн (дані Фонду). Фельдман каже, що займається благодійністю виключно через бажання "поділитися накопиченими благами з ближніми". Меценатство йому явно на руку -місцева влада, як правило, лояльна до великих благодійників. Тому Олександр Фельдман має намір опікуватися своїми фондами в будь-якій іпостасі -мера Харкова чи депутата.
Опосередковано володіє
Концерн АТ "АВЕК і Ко" (девелопмент, молокопереробка, медіа, транспортні перевезення, торгівля)
До концерну входять:
• Великобурлуцький сироробний завод
• ТОВ "Салгір" (девелопмент)
• ТОВ "Хароптторг" (торгівля)
• ТОВ "Металіст-А" (торговельний комплекс)
• ЛТД "Ростра" (торгівля нафтопродуктами)
• ТОВ "Агровек" (фермерське господарство)
• Вовчанський маслоробний завод
• газета "Время"
Як працювати з Фельдманом
"Олександр Фельдман -відкрита, щира та обов’язкова людина. Він належить до тієї категорії людей, яким можна зателефонувати в будь-який час доби і які обов’язково допоможуть", -запевняє головний рабин України Моше-Реувен Асман. "Сашко комунікабельна людина. Ми працювали в одній депутатській фракції, у нас були дуже хороші стосунки. Це всебічно розвинена людина: володіє багатою колекцією зброї, живе зі смаком", -розповідає народний депутат IV скликання Ігор Рєзник. Щоправда, Рєзник визнає, що з колегою іноді складно домовитися: "Олександр Фельдман принциповий, жорстко обстоює свою думку".
Кар’єра директора ринку
6 січня 1960 р. -народився у Харкові
1991 р. -разом з батьком Борисом Фельдманом заснував компанію "Автоекспресконструкція" ("АВЕК")
1996 р. -зайнявся комерційною нерухомістю, отримав від мерії пропозицію будувати ринок "Барабашово"
1997 р. -заснував благодійний фонд, став президентом Єврейського фонду
2002 р. -обраний народним депутатом. Увійшов до депутатської групи "Демократичні ініціативи". Управління концерном "АВЕК" передав менеджерам компанії
2005 р. -після розпаду групи "Демократичні ініціативи" вступив до партії "Батьківщина"
2007 р. -обраний народним депутатом від БЮТ
Від редактора
У червні нинішнього року в межах спецпроекту "Невідома Україна" Контракти почали знайомити читачів з другою лігою українських капіталістів. Герої колишніх і майбутніх публікацій -бізнесмени, що збили статки на компаніях "нової економіки". Сфера інтересів новоспечених мільйонерів -будівництво, харчопром, банківський сектор, IT.
Народний депутат і власник ринку "Барабашово" Олександр Фельдман -яскравий представник плеяди великих бізнесменів післяперебудовної формації. У бізнес-інтереси Фельдмана не входять "важкі" галузі, що забезпечили українським бізнесменам великі доходи. Підприємства Фельдмана займаються молокопереробкою, будівництвом і торгівлею.
Зараз Олександр Фельдман мало цікавиться бізнесом. Він поглинутий політикою -нардеп збирається балотуватися в мери Харкова. Як політик-бізнесмен збив статки вартістю $1 млрд, читайте в цьому номері.
Наталія Гузенко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас