Угода про Прикаспійський газопровід підписана в Москві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угода про Прикаспійський газопровід підписана в Москві

Енергетика
91
Підписи під документом поставили міністр промисловості та енергетики РФ Віктор Христенко і його казахський і туркменський колеги.
Підписання відбулося в Кремлі за підсумками переговорів президента РФ Володимира Путіна і президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.
Під проектом будівництва Прикаспійського газопроводу (від компресорної станції (КС) "Белек" на околицях Туркменбаші на заході Туркменістану до газовимірювальної станції (ГВС) "Александров Гай" у Саратівській області Росії) мається на увазі реконструкція існуючого газопроводу Окарем-Бейнеу (газопровід від півдня туркменського узбережжя Каспію до магістралі Середня Азія-Центр), а також самого САЦ.
Угодою передбачено розширення існуючого і/або будівництво "Туркменгазом" нового газопроводу від прикаспійських родовищ Туркменії до кордону з Казахстаном (ГВС "Карабогаз") потужністю до 10 млрд кубометрів. Туркменська сторона також гарантує постачання на адресу "Газпрому" 10 млрд кубометрів газу у цьому напрямку.
На території Казахстану потужності з транспортування газу цим маршрутом повинні бути збільшені вже на 20 млрд кубометрів - для транспортування додаткових обсягів туркменського газу і 10 млрд кубометрів газу казахстанського походження.
Російська ж сторона гарантує закупівлю в Туркменії і Казахстану по 10 млрд кубометрів газу, а також розширення САЦ на своїй території для забезпечення прийому цих обсягів.
Тим часом з урахуванням розвитку сировинної бази сторони можуть домовитися про можливості збільшення потужності газопроводу понад ці обсяги.
Прикаспійський газопровід розглядається деякими спостерігачами як альтернатива Транскаспійському - з Туркменії в Азербайджан, що може вивести туркменський газ у Європу в обхід Росії.
У той же час Туркменія заявляє, що її газу вистачить на обидва газопроводи. У той же час, на думку експертів, проект Транскаспійського газопроводу залишається "віртуальним". На шляху його реалізації стоять неврегульованість статусу Каспію, а також тривала суперечка Туркменістану та Азербайджану про приналежність низки родовищ.
Уповноваженими організаціями для реалізації проекту Прикаспійського газопроводу визначений російський "Газпром" (РТС: GAZP), Національна компанія "Казмунайгаз" і держконцерн "Туркменгаз". Кожна з них буде реалізовувати свою частину проекту у своїй країні самостійно.
Для реалізації угоди виконавцям необхідно провести інструментальне обстеження технічного стану об'єктів існуючої газотранспортної системи і підготувати програму синхронізації реалізації проекту з поетапним освоєнням родовищ із метою забезпечення транспортування гарантованих обсягів природного газу в рамках проекту, а також скласти узагальнюючий техніко-економічний звіт на основі техніко-економічних обґрунтувань окремих частин проекту.
Практична реалізація проекту на основі затверджених техніко- економічних обґрунтувань та угоди (угод) про основні принципи спільної реалізації проекту повинна початися із другого півріччя 2008 року. У цих комерційних документах компанії повинні зокрема зафіксувати умови зобов'язання щодо обсягів купівлі-продажу і транспортування газу на термін не менше 15 років, а також принципи фінансуванні проекту.
Для реалізації проекту сторони не планують вводити які-небудь податкові пільги. Однак якщо податкове законодавство якої-небудь із країн-учасниць погіршиться, податковий режим для вповноважених організацій залишиться незмінним до досягнення строку окупності проекту (до завершення участі в реалізації проекту у випадку з підрядниками).
Угода діє до кінця 2028 року і може автоматично продовжуватися потім автоматично щороку.
Як сказав президент Росії Володимир Путін після підписання тристоронньої угоди "Про співробітництво в будівництві Прикаспійського газопроводу" у четвер, створення Прикаспійського газопроводу створить довгострокові умови для постачання газу закордонним партнерам Росії.
За його словами, новий трубопровід "дозволить забезпечити довгострокові великі поставки газу нашим партнерам".
Президент РФ відзначив, що створення Прикаспійського газопроводу "стане новим серйозним внеском наших країн у зміцнення енергобезпеки, причому не тільки на євразійському просторі, але і в міжнародному масштабі".
Путін також повідомив, що під час спільної телефонної розмови президентів Росії і Казахстану із президентом Туркменії була підтверджена "загальна підтримка послідовної реалізації взаємовигідних домовленостей".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас