Позбуваємось від розбитої застрахованої машини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позбуваємось від розбитої застрахованої машини

2310
Застраховану машину, що потрапила в ДТП, можна цілком вдало продати. Зробити це іноді допомагають і самі страховики, виставляючи авто на біржу битих машин. Зароблених грошей цілком може вистачити на оплату авансу для придбання нових "коліс" у кредит або за лізингом.
"Торік я потрапив у страшну ДТП. Задня частина моєї машини просто розплющилася від удару КАМАЗа. Оскільки в мене був поліс автоКАСКО я, звичайно, одержав страхове відшкодування, але якщо чесно, то навіть після ремонту машина виглядала погано. Мій страховий менеджер запропонував мені продати авто. Ми виставили фотографії на аукціон битих машин і через якийсь час знайшли покупця. Не знаю, вийшло б у мене самому все так швидко і вдало провернути, якби не допомога посередника", - розповідає оператор однієї з телекомпаній Анатолій Купрієнко.
Якщо машина, застрахована за програмою автоКАСКО, потрапила в ДТП, у її власника є як мінімум три приводи, щоб не впадати у відчай. По-перше, якщо авто постраждало не дуже сильно, можна одержати виплату від страховика, зробити ремонт і їздити далі. По-друге, навіть у випадку якщо машина не підлягає відновленню, можна одержати гроші від страхової компанії і купити нове авто. Хоча, безумовно, матеріальні втрати страховики не компенсують повністю - треба пам'ятати про франшизу і звичку мінімізувати виплати по страхових випадках.
І, по-третє, від постраждалої машини можна просто позбутися в обмін на гроші - продавши її за допомогою страховика або самостійно.
Розбите - теж цінне
Організацією збуту битих машин сьогодні активно займаються багато страховиків (СГ "ТАС", "Універсальна", "Оранта" та інші). Зазвичай їм це цікаво, якщо машина знищена в аварії на 70% і не підлягає відновленню.
"При повному знищенні застрахованого транспортного засобу, коли власник виявив бажання не відновлювати цей автомобіль, а продати, страхова компанія допомагає власникові на тендерній основі вибрати найбільш прийнятного покупця для реалізації ліквідних залишків. У цьому випадку виплата страхового відшкодування проводиться з урахуванням отриманих коштів від реалізації залишків та умов договору страхування", - пояснює заступник голови правління ЗАТ "Фінансова група "Страхові традиції" Руслан Шугайло.
Основний канал продажів битих авто - онлайн-біржі битих машин. Їхні адреси легко знайти в Інтернеті. Як правило, на кожній з них завжди можна знайти від 20 до 50 машин з різного роду ушкодженнями. Ціни на них приблизно в 2-5 разів нижчі від середньоринкових на нове авто, залежно від віку і стану машини. Оновлення бази "заліза" відбувається практично щодня, у тому числі і за рахунок тих машин, які виставляються на реалізацію страховими компаніями - у випадку якщо вони не підлягають відновленню або клієнт попросив їх продати.
"Страхова компанія може виступити поручителем із продажу автомобіля. Наприклад, у страховому договорі може бути прописано, що при настанні страхового випадку страховик як представник інтересів власника і за його рахунок може сприяти реалізації об'єкта страхування", - пояснює юрист Наталя Крук.
Таким чином, страхова компанія заробляє зайві гроші. А власник автомобіля, у принципі, може збільшити розмір отриманого від страховика відшкодування, якщо знайде покупця, що купить авто за більш високу ціну.
Як продають?
Процес продажу битого авто на онлайн-біржі складається з декількох досить простих етапів. "Власник або уповноважена особа надсилають нам фотографії з описом автомобіля на e-mail. Ми розміщаємо їх на сайті за додаткову плату 5 євро. Після оцінки автомобіля призначається дата аукціону. У цей день в онлайн-режимі проводяться торги", - розповідає регіональний менеджер біржі битих автомобілів Autoonline-Україна Михайло Богачевич.
Машина на біржі може перебувати як віртуально, тобто як фото на сайті, так і реально - багато бірж мають свої гаражі, де машини зберігаються до моменту продажу. Природно, прийдеться платити за послуги із продажу і/або зберігання машини. Послуги ці обходяться, як правило, не менше $250-800. Все залежить від того, за що прийдеться віддавати гроші. Наприклад, біржа може провести професійну фотозйомку авто, постійно обновляти інформацію про автомобіль, розміщати оголошення про продаж машини в популярних друкованих виданнях і навіть допомогти з ремонтом. Зрозуміло, що саме продавець вирішує, що з перерахованих послуг йому, дійсно, потрібно.
Якщо покупець знайдеться, то для оформлення договору купівлі-продажу продавець повинен бути готовий пред'явити довідку про те, що автомобіль не є об'єктом застави, правовстановлюючі документи, а також свої власні документи (паспорт і довідку про присвоєння ідентифікаційного номера). Угода, природно, оформляється нотаріально, і зробити це можна прямо на біржі.
А чи куплять?
Однак не факт, що машину, виставлену на біржі битих авто, куплять за ціною продавця та за лічені дні. Як показує практика, якщо є ушкодження, які не були зазначені власником машини в оголошенні, покупці активно торгуються і збивають ціну. Також на вартість авто впливає число власників автомобіля, характер ушкоджень та інші фактори.
Для вдалого продажу, як відзначають фахівці, потрібно, щоб двигун і ходова частина машини не мали серйозних дефектів (таких як стукіт, диміння, викид мастила з картерними газами, скрегіт, брязкіт та інші). Правда, такі недоліки, усунення яких обійдеться порівняно недорого, істотного впливу на ціну не роблять.
Підсумовуючи, можна сказати, що биту, але зовсім "свіжу" машину бізнес-класу із середнім ступенем ушкоджень на біржі можна продати дешевше від неушкодженої в середньому на 20-25%. Або за ще нижчою ціною - все залежить від того, наскільки сильно машина постраждала в аварії. Угоду можна провести протягом місяця, а за посередництвом страховика - і то швидше. Так що плакати над "уламками" машини прийдеться недовго, головне - знати канали продажів і підключати до процесу потрібних людей.
Отже
Якщо авто, що потрапило в ДТП, потрібно продати швидко - краще пошукати страховика, що допоможе це зробити. Якщо знайти такого не вдасться, можна самому спробувати виставити авто на біржу битих машин. Якщо умови не сподобаються - є й інші варіанти.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас