Скільки коштує "погудіти" на Новий рік? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки коштує "погудіти" на Новий рік?

1801
Зустріч 2008 року в ресторані або нічному клубі обійдеться приблизно у два рази дорожче, ніж 2007-го. Які розваги пропонують улаштовувачі новорічних вечірок і скільки ці розваги коштують?.
"Ресторани і клуби на Новий рік - це для тих, хто не любить або лінується придумувати щось самостійно. Адже, якщо зустрічаєш Новий року вдома, потрібно щось вирішувати із приводу їжі, напоїв, розваг. "Ресторанний" варіант пропонує все в одному комплекті", - упевнений менеджер PR-агентства "Mmd Україна" Павло Редько, що зустріч минулого Нового року святкував у закладі "Квартира Бабуїн".
Павло залишився задоволений святом, оскільки йому, по-перше, не довелося особливо задумуватися із приводу організації заходу (хіба що замовити столик), по-друге, у ресторані виступала його улюблена група. Зустріч Року свині обійшлася парубкові в 300 грн. (один із недорогих на той час варіантів. - Ред.)
"У цю суму входили столик, закуски, напої і сам концерт", - уточнює Павло. Безумовно, Редько правий. Якщо зустрічати Новий рік у якому-небудь закладі громадського харчування, не прийдеться витрачати час на приготування святкових страв, вигадувати якісь новорічні вистави для домашніх і "заморочуватися" із прибиранням квартири. Але чи варто платити за ці безумовні плюси немаленькі гроші?
Скільки?
"Вартість новорічної ночі в клубі або ресторані в порівнянні з минулим роком виросла у два рази", - ділиться спостереженнями співзасновник корпорації "Реста" (одеські ресторани "Гринвіч", "Дача", "Стейкхаус. М'ясо і Вино", "Компот", празький ресторан "La Veranda", а також мережа city-cafе; "Пан-Піца" у різних містах України) Савелій Лібкін.
Спостереження "Денег" повністю збігаються з думкою ресторатора. Якщо торік новорічна ніч у ресторані або нічному клубі обходилася в середньому в $150 з людини, то зустріч 2008 року подорожчала до $200-300. І якщо хтось подумав, що за $200-300 доброзичливі хазяї закладу надають all inclusive (усе включено), він поквапився. У цю суму зазвичай входить споглядання якої-небудь шоу-програми, а також закуски і невелика кількість алкоголю. Савелій Лібкін, що дізнавався, у скільки ж обійдеться новий рік в Одесі, поділився деякою інформацією з "Деньгами".
"В одному з одеських клубів нам запропонували заплатити $250 просто за вхід. Ця сума нічого, крім "пропуску" у клуб, не передбачає". В іншому клубі назвали цифру $400 з людини. "Але сюди вже входить можливість піти на дискотеку і перекусити. Тобто передбачена якась програма і якась вечеря. Можна повечеряти і піти на дискотеку, а можна сидіти, вечеряти і дивитися програму", - уточнює ресторатор. У третьому клубі, у якому просили знову ж $400, одесити пообіцяли пляшку шампанського (українського, звичайно ж), а також трохи їжі і дискотеку.
"Насправді, святкування Нового року для ресторану - штука нерентабельна. Це якась іміджева витівка. Організація гідної програми коштує більше, ніж товарообіг ресторану в цю ніч. Якщо мова йде про програму "Маша і ведмеді" плюс п'яний клоун, то гарний ресторан просто не буде цим займатися. Тільки один пристойний ведучий - не оповідач анекдотів, а саме пристойний ведучий з інтелектом - коштує близько $4-5 тис. за ніч", - пояснює Савелій Лібкін. На його думку, кількість підприємств, які пропонують новорічну вечірку і досить якісну, досить обмежена. "Торік це намагалися зробити всі, у нинішньому - зрозуміли, що такі вечірки нерентабельні. Тобто пропозиція досить бідна, тому і ціни ростуть", - пояснює Лібкін.
Додамо: і в Києві, і в Одесі Новий рік "від закладу громадського харчування" коштує недешево, але московські ресторани за цінами однаково - поперед планети всієї. Наприклад, три роки тому один з московських ресторанів - "Вулик" - пропонував новорічну вечерю за $500 з людини, а цього року москвичі запитують уже $1500. Так що тим, хто вирішив відправитися на Новий рік у Москву, потрібно буде розщедритися.
"Насправді, за гроші, які прийдеться заплатити за вхід у який-небудь київський нічний клуб у новорічну ніч, можна купити два квитки в Стамбул і замовити там новорічну вечерю. Гадаю, можливо укластися в $1 тис. на двох", - резюмує Лібкін. "Деньги" вирішили уточнити, чи це так.
"Якщо замовляти дводенний тур у Стамбул - полетіти 31 грудня і повернутися 1 січня, - то за авіапереліт прийдеться заплатити приблизно $530 з людини. Ніч у чотиризірковому готелі обійдеться ще $60 з людини. А новорічна вечеря може коштувати приблизно $100-300 з людини, все залежить від рівня закладу", - уточнює менеджер департаменту відправлення туристичної компанії "Київський Супутник" Алла Трикоз. Тобто зустріч Нового року в Стамбулі обійдеться все-таки дорожче, ніж у київському клубі - рази в півтора.
Що даєш?
Захоплюючі рекламні брошюрки різних розважальних закладів пропонують все що завгодно. "У ніч на 1 січня в пабі буде запалена новорічна ялина, а значить - почнуться веселощі! На великих екранах до ранку будуть транслюватися кращі новорічні програми. Крім того, гості зможуть потанцювати під улюблені шлягери 80-х років і взяти участь у цікавих конкурсах", - обіцяє один з відомих столичних барів.
"Є установка зустріти Новий рік так, щоб потім не було боляче згадувати про все випите, з'їдене і побачене. У нашому шоу точно не буде: коротенької доповіді хвилин на сорок, зведеного оркестру заслужених пенсіонерів, балету "Лебедине озеро" і Баби-яги. Ну не виховали ми її у своєму колективі. А невиховану брати не захотіли!" - говорить новорічна пропозиція ще одного закладу.
Вишукані страви, море шампанського, унікальний новорічний подарунок, заряд бадьорості і гарного настрою на цілий рік... Одним словом, все обіцяє бути красиво, смачно і дуже душевно. Але чи не виявиться, що замість всієї цієї краси клієнтові підсунуть яку-небудь "саморобну" програму? І взагалі, які підступи можуть ховатися за рекламною "завлекалочкой"?
Те, що потрібно
"По-перше, варто подзвонити в заклад та уточнити вартість свята для однієї людини. По-друге, обов'язково розпитати про те, які страви входять у цю суму, який алкоголь і головне - у якій кількості. Справа в тому, що деякі ресторани обіцяють включити алкоголь у вартість, а на місці клієнтові приносять один келих вина. Все інше - за гроші", - розповідає директор ресторану "Ла Паелья" Валентина Балковська.
Крім того, за словами Валентини, варто детальніше дізнатися про новорічну шоу-програму (якщо така, звичайно ж, є): хто виступає, до якої години буде тривати програма, чи входить її вартість у названу раніше ціну і так далі.
Савелій Лібкін радить замовляти столик у ресторані або нічному клубі зараз. "Пропозиції вже з'явилися, і треба сказати, що вони дуже різні. Крім того, чим раніше замовляєш, тим більше самих пропозицій", - запевняє він. Балковська підтримує колегу, нагадуючи клієнтам: у гарних ресторанах з гідною програмою кількість місць обмежена, тому замовлення потрібно робити мінімум за десять днів до свята.
Олена, фахівець відділу маркетингу однієї із транснаціональних компаній, кілька років підряд святкує Новий рік то в клубі, то в ресторані.
"Я довіряю тим закладам, куди ходжу постійно. Не радила б ризикувати і замовляти на Новий рік столик у ресторані, де жодного разу не доводилось бувати", - говорить Олена.
Вона розповідає, що один раз її друзі саме так і вчинили, після чого довго плювалися та обурювалися: кухня огидна, обслуговування ще гірше, а обіцяна чудова програма виявилася годинним монологом діда Мороза.
"Хоча в 2004 році я ризикнула і відсвяткувала Новий рік у закладі, де ніколи до того не була. Але за якість ресторану "відповідали" мої дуже гарні друзі, думці яких я повністю довіряю", - уточнює маркетолог.
"Деньги" повністю підтримують практику вибору місця зустрічі Нового року за порадою друзів. Але пропонують після одержання рекомендацій передзвонити в ресторан або клуб та особисто з'ясувати, що входить у меню, який пропонується алкоголь та інші важливі речі. Мало що за рік могло помінятися.
Отже: Зустріти Новий рік у ресторані або клубі можна в середньому за 200-400 дол. з людини. Але щоб не засмучуватися, одержавши за ці гроші келих "Советского шампанского", засохлий бутербродик і п'яного клоуна, варто заздалегідь поцікавитися, що включено у вартість свята.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас