Fitch привласнило Києву рейтинг "ВВ-" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch привласнило Києву рейтинг "ВВ-"

108
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings присвоїло Києву довгострокові рейтинги в іноземній і національній валюті на рівні "BB-" із прогнозом "стабільний" і короткостроковий рейтинг в іноземній валюті "B", повідомило агентство в четвер.
У повідомленні також вказується, що Fitch присвоїло місту національний довгостроковий рейтинг "AA+(ukr)" із прогнозом "стабільний".
Крім того, Fitch присвоїло довгостроковий рейтинг в іноземній валюті "BB-" облігаціям Києва, що представляють собою участь у кредиті, обсягом $250 млн (ставка 8,25%, погашення в листопаді 2012 року).
"Рейтинги відображають добре диверсифіковану економіку міста, яка зростає, стабільне збільшення податкових доходів і сильні показники бюджету. У той же час рейтинги враховують боргове навантаження міста, що зростає, високу схильність до валютних ризиків, а також політичні та інституціональні фактори невизначеності на рівні країни", - відзначається в повідомленні.
Відповідно до повідомлення, прогноз "стабільний" відображає очікування Fitch щодо того, що економічне зростання Києва, обумовлене інвестиціями, забезпечить приріст доходів і дозволить підтримати операційний баланс на поточному високому рівні. Крім того, Fitch очікує, що боргове навантаження, що збільшується, буде залишатися на керованому рівні.
За даними Fitch, місто має диверсифіковану економіку, що зростає, - сектор послуг становить основну частку валового міського продукту (ВМП) - 85%. "В 2006 році Київ забезпечив близько 17% валового внутрішнього продукту, а показник валового міського продукту на душу населення приблизно в три рази перевищує середнє значення по країні", - вказується в повідомленні.
Крім того, за даними агентства, відчутну підтримку зростанню економіки міста надає високий рівень інвестицій в основний капітал: в 2006 році капітальні інвестиції в економіку міста склали 28% ВМП, або 20% загального обсягу таких інвестицій в Україні.
У повідомленні також відзначається, що в 2004-2006 р. Київ демонстрував гарні бюджетні показники. "У місті спостерігається високий рівень капітальних витрат, питома вага яких підвищилася з 9,2% загальних витрат в 2002 році до 43,7% в 2006 році. Значна частина капітальних витрат фінансується за рахунок поточного балансу. Крім того, 21% капітальних витрат в 2006 році покривався за рахунок капітальних доходів", - вказано в повідомленні.
При цьому, за оцінкою Fitch, загальне боргове навантаження Києва є помірним, але є присутнім валютний ризик. "Основна частина боргу міста представлена довгостроковими запозиченнями в доларах США (97% загального боргу). Станом на грудень 2007 року загальний валютний борг міста становив $860,6 млн, або 30% очікуваних доходів бюджету за підсумками року. Такі боргові зобов'язання піддають місто додатковому валютному ризику", - відзначається в повідомленні.
Fitch також звертає увагу на те, що негативний вплив на бюджет міста здійснює загальна політична невизначеність у країні. "На сьогодні Київ ще не схвалив бюджет на 2008 рік через затримки із прийняттям державного бюджету. Якщо місто не зуміє прийняти бюджет на 2008 рік до 1 січня 2008 року, то щомісячні витрати складуть 1/12 обсягу бюджету на 2007 рік, що може привести до затримок у реалізації кількох нових інвестиційних проектів", - пояснюється в повідомленні.
За даними агентства, чисельність населення Києва становить близько 2,7 млн чол (5,6% населення України). Частка міста у ВВП країни склала за підсумками 2006 року 17%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас