Чому дорожчають ліки? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому дорожчають ліки?

154
В Україні відсутній механізм контролю за цінами на ліки. Так, за день лікарський препарат може подорожчати хоч на п'ять гривень. При цьому пояснювати це нікому не прийдеться.
Сьогодні в Україні взагалі немає державної політики ціноутворення щодо ліків, - прокоментував ситуацію Микола Поліщук, радник Президента України, професор, колишній міністр охорони здоров'я. - У цивілізованих країнах вище певної межі ціну ніколи не піднімають.
А в нас ніхто не знає, за якою ціною завозять імпортні ліки і лікарські субстанції для виробництва вітчизняних ліків. Не відслідковується, за якою ціною ліки закуповують за кордоном, яке мито за них платять. Так, наприклад, німецький препарат аспірин-кардіо в нас утроє дорожчий, ніж у Німеччині. А цей препарат досить популярний серед наших громадян.
Простіше кажучи, в аптеках ставлять ту ціну, яку хочуть, передає УНІАН. Ціна препарату в різних аптеках може коливатися від 15% до 18%.
На думку депутата Павла Жебрівського (НУ-НС) якоїсь змови в подорожчанні ліків немає. Є суто економічні причини - зростання євро. Оскільки європейські ліки закуповують у цій валюті - то дистриб'ютори в ціну закладають імовірні ризики. Та й українські виробники 40% всіх субстанцій для фармпрепаратів везуть із Європи. Тому ціни і надалі будуть рости, тому що буде рости євро. Друга важлива причина - дорогий спирт.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас