Біржа нафти сформує об'єктивну ціну на неї всередині РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржа нафти сформує об'єктивну ціну на неї всередині РФ

Енергетика
156
Нафтова біржа в Санкт-Петербурзі, торги на якій повинні початися до лютого 2008 року, дозволить зробити ціни на нафту усередині Росії більш об'єктивними, вважає губернатор Ханти-Мансійського автономного округу Олександр Филипенко.
"Вважаю неправильним, що країна, що ділить із Саудівською Аравією перше місце за видобутком нафти, не має свого нафтового бренду. Біржа повинна створити такий бренд і зможе формувати об'єктивну ціну на "чорне золото" усередині країни", - сказав він на прес-конференції.
Губернатор відзначив, що оподатковування російського нафтового сектора в цей час багато в чому залежить від світових цін на нафту. "Такий податок, як податок на видобуток корисних копалин, що прямо прив'язаний до рівня ціни на світовому ринку нафти, звичайно ж, автоматично тягне за собою і збільшення цін усередині країни. Нафтова біржа допоможе виправити цю ситуацію", - пояснив Филипенко.
Підбиваючи підсумки роботи нафтогазового сектора ХМАО в 2007 році, він повідомив, що із січня в окрузі добуто близько 280 мільйонів тонн нафти і порядку 30 мільярдів кубометрів газу.
"Внесок нафтогазового сектора у валовий регіональний продукт, що цього року дорівнює 1,730 трильйона рублів, становить 90%. Хоча темпи збільшення видобутку нафти падають. В 2007 році вона виросла на 2,5%, торік цей показник дорівнював 4,0%, у позаминулому - 6,0%, і так далі. Це відбувається через те, що у свій час не вдалося простимулювати розвідку і розробку нових родовищ. І тепер виходить, що з 449 відомих родовищ розробляється менше половини", - констатував глава округу.
Падіння темпів збільшення видобутку, за його словами, також пов'язане з тим, що багато родовищ поступово виробляються. У той же час, уточнив Филипенко, запаси нафти в ХМАО становлять порядку 20 мільярдів тонн.
"Над цим треба працювати. Ми можемо нарощувати обсяги видобутку. Тільки для цього в "нафтянку" треба вкладати істотно більше грошей - і державі, і користувачам надр", - вважає губернатор.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас