Генрада СОТ поки не розглядає звіт щодо України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генрада СОТ поки не розглядає звіт щодо України

Казна та Політика
169
У Женеві сьогодні проходить засідання Генеральної ради Світової організації торгівлі. Члени робочої групи СОТ з українського питання дотепер не погодили дату, коли буде заслуханий звіт відносно України.
Відзначимо, напередодні Президент України Віктор Ющенко заявив, що Україна може вступити у Світову організацію торгівлі (СОТ) уже 20 грудня ц.р. За його словами, Україна вже впритул наблизилася до членства у СОТ, уже уклала всі необхідні домовленості.
У той же час експерт Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило висловив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" упевненість, що в найближчій перспективі Україна навряд чи стане членом СОТ, незважаючи на запевняння Президента України Віктора Ющенко в тому, що це може відбутися найближчим часом.
На думку Жалила, у цей час європейські торговельні партнери зацікавлені, щоб Україна відігравала роль сировинної бази, тому СОТ наполягає на скасуванні експортних мит, що для української сторони неприйнятно. "Нестабільність перспектив економічної політики не дозволяє членам робочої групи чітко визначитися, наскільки Україна зможе поступово за допомогою перехідних періодів скасовувати свої торговельні обмеження. А раз так, вони хочуть, щоб це було раз і назавжди. Але це не вигідно для наших національних економічних інтересів", - вважає експерт.
Він переконаний, що в цей час для обох сторін економіка відійшла на другий план, і СОТ "грає в дипломатично правові ігри", щоб синхронізувати вступ України і Російської Федерації.
Варто відзначити, що Україна і Гватемала підписали останній двосторонній протокол щодо доступу до ринків товарів і послуг. Гватемала недавно приєдналася до Робочої групи з розгляду заявки України на вступ до Світової організації торгівлі (СОТ). Від імені України протокол підписав заступник міністра економіки України Валерій П’ятницький. Підписання відбулося 14 грудня ц.р. у Женеві.
"Таким чином, делегація України повністю завершила двосторонні переговори щодо доступу до ринків товарів і послуг з усіма країнами-членами СОТ, що входять у робочу групу", - сказано в повідомленні МЗС. Глава української делегації В. П’ятницький і заступник міністра закордонних справ України М. Маймескул провели робочу зустріч із генеральним директором СОТ Паскалем Ламі та обговорили питання, що стосуються завершення процесу вступу нашої держави в цю міжнародну організацію.
Вступ до СОТ не повинен перетворюватися в нездорову конкуренцію між державами, таку думку висловив в.о. міністра економіки Анатолій Кінах. За його словами, ця позиція відображає умови рівноправного партнерства на взаємовигідній основі, що повинна існувати між Україною і всіма іншими країнами. Після вступу України до СОТ не повинні погіршитися умови двосторонньої торгівлі, зокрема з Російською Федерацією і Казахстаном. "Щоб, щодо факту вступу до СОТ не довелося створювати додаткові штучні бар'єри для захисту національних ринків у двостороннім партнерстві", - сказав в.о. міністра економіки. Він підкреслив, що ці країни є потужними торговельними партнерами України. Так, наприклад, із РФ за 2007 р. обсяг зовнішньої торгівлі досягне 30 млрд дол., що становить 28% усього зовнішньоторговельного обігу України.
Нагадаємо, 28 листопада ц.р. Європейський союз висунув останню вимогу для вступу України до СОТ. Для того, щоб стати 152-м членом СОТ, Україна повинна, на вимогу Брюсселя, переглянути питання регулювання експортного мита. У середині листопада Україна і Киргизія підписали протокол про доступ на ринки товарів і послуг, що тоді був останньою перешкодою України на шляху вступу до СОТ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас