Економіка засинає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка засинає

Казна та Політика
417
За даними Держкомстату, оприлюдненими наприкінці минулого тижня, за 11 місяців зростання ВВП склало 7,2% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Економічне зростання в Україні забезпечили інвестиції і стрімке збільшення споживання. Втім, на тлі загального благополучного показника все виразніше простежується негативна тенденція уповільнення приросту національного продукту.
Уповільнення приросту ВВП спостерігається вже кілька місяців підряд. За підсумками десяти місяців приріст склав 7,3% у порівнянні із січнем-жовтнем 2006 р., тоді як за вісім місяців цей показник досяг 7,5%. У листопаді спад продемонстрували практично всі промислові підприємства за винятком текстильників, хіміків і машинобудівників.
Успіхи швейних фабрик (у порівнянні з жовтнем темпи приросту випуску продукції склали 4,4%) експерти пояснюють низькою статистичною базою. З початку року ті демонстрували скорочення виробництва.
Хіміків (у листопаді вони наростили виробництво на 1% до жовтня, а в порівнянні з листопадом 2006 р. приріст склав 12,8%) виручила ощадливість. Чекаючи збільшення цін на газ, хімічні підприємства збільшили випуск готової продукції про запас.
Після жовтневого сплеску минулого місяця в мінус знову пішли металурги. У порівнянні з жовтнем у листопаді падіння виробництва металургійних підприємств склало 3,1%. Ця тенденція може зберегтися найближчим часом через припинення збільшення цін на чорні метали на світових ринках. Невдачі металургів позначилися і на суміжниках: у минулому місяці виробництво коксу і продуктів нафтопереробки в порівнянні з жовтнем упало на 15,2%. Що стосується переробників, то в листопаді вони сповна змогли відчути наслідки неврожаю - випуск харчових продуктів і напоїв скоротився в порівнянні з жовтнем відразу на 11,2%.
Прекрасно себе почували лише галузі, пов'язані з безпосереднім споживанням. Завдяки посиленим соціальним виплатам і збільшенню споживчого кредитування оборот роздрібної торгівлі за 11 місяців у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшився на 28,9%, автомобілебудування - на 30%, будівництво - на 11,3%. Однак, як вважають аналітики, споживча складова приросту ВВП практично себе вичерпала.
"Протягом нинішнього року у ВВП зростала частка споживчих витрат. На сьогоднішній день вона вже перевищує 80%. Однак внаслідок інфляції реальні темпи зростання доходів населення скорочуються. Це значить, що приріст споживчих витрат не буде надалі рости так швидко", - говорить експерт центру соціально-економічних досліджень "Case Україна" Ганна Царенко.
На думку директора Центру антикризових досліджень Ярослава Жалила, зниження темпів приросту ВВП продовжиться через зниження купівельної спроможності населення. Ця тенденція може підсилитися за рахунок утруднення доступу до кредитних ресурсів (подорожчання ресурсу на зовнішніх ринках та антиінфляційні заходи НБУ змусять банкірів підняти ставки на кредити).
"Зниження темпу зростання ВВП із очікуваних в 2007 р. 7 до 5,5% у наступному році буде обумовлено в першу чергу погіршенням зовнішньоекономічної кон'юнктури, а саме - стрибком цін на газ і ймовірним зниженням світових цін на сталь", - прогнозує аналітик Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб. 5,5%-е зростання ВВП за підсумками 2008 р. пророкує Україні і Світовий банк. Більш оптимістично оцінюють наші перспективи ЄБРР і Міжнародне рейтингове агентство Fitch. За їх прогнозами, цей показник може досягти 6,5%.
Наталя Іванова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас