Кредит, ще кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит, ще кредит

Кредит&Депозит
954
На перший погляд здається, що в такій операції, як одержання кредиту, "підводних каменів" немає. Однак це тільки на перший погляд - читачі часто звертаються в редакцію з тим або іншим питанням, що стосується їх конкретних обставин. Тому ми прийняли рішення періодично відбирати питання, що задають найчастіше, і складати добірку відповідей на них. У цьому випуску - перша частина
Питання №1. Дорослих за "п'ятірки" не хвалять
- Найближчим часом я планую одержати другу вищу освіту. Природно, платно. Чи можу я взяти кредит із цією метою? Як одержати кредит на навчання працюючій людині? Чи є спеціальні програми?
- Вказавши, що ви - працююча людина, ви вже самі собі відповіли на запитання, чи можна одержати кредит. Звичайно ж! Безумовно, якщо у вас - постійна робота, і ви працюєте там не менше півроку, що можна підтвердити довідкою з бухгалтерії вашого підприємства. Це ж стосується і приватних підприємців. Їм досить надати декларацію (або інший документ із податкової інспекції, що підтверджує дохід), і питання про кредитування буде вирішене позитивно.
Інша справа, який кредит це буде. Адже для фінансування першої вищої освіти багато банків розробили спеціальні програми, у яких передбачили, так сказати, матеріальну невлаштованість студента. У них - певні бонуси, що нараховують за високі оцінки (така програма, наприклад, є в банку "Хрещатик"), знижені процентні ставки, вигідні програми з відстрочкою виплати тіла кредиту до одержання освіти і т.п. Оскільки ви - людина, яка відбулася, і не маєте потреби в подібній матеріальній підтримці, навряд чи банк піде на пільгове кредитування другої вищої освіти.
Тому ви можете оформити споживчий кредит або відкрити кредитний картковий рахунок, з якого і будете оплачувати своє навчання. Щомісячний внесок з карткового кредиту - мінімум 7% суми боргу, максимум не обмежений.
Так що ви цілком зможете прокредитувати свою другу вищу освіту, однак яким чином це краще зробити, порадьтеся із кредитним експертом обраного вами банку.
Питання №2. Кредитна історія - табу
- Чи може стороння людина довідатися мою кредитну історію?
- Це абсолютно виключено. Хіба що в середовищі банківських працівників знайдеться непорядна людина, яка за певну плату просто продасть інформацію.
Однак служба безпеки банку легко вичислить, хто мав доступ до подібної інформації і як міг відбутися витік. Що піде за цим - не тема нашого питання. Головне, що банк, дотримуючись конфіденційності інформації про рахунок клієнта, так само дотримується таємності і його кредитної історії. Хоча - до певної міри. Справа в тому, що в Україні вже кілька років створюються бюро кредитних історій (наскільки відомо "Газеті...", на стадії ліцензування - три).
Але поки реально працює тільки одне - бюро кредитних історій Приватбанку, створене на основі клієнтської бази цього банку. У принципі ж, бюро створюються з метою обміну інформацією між банками (природно, не безкоштовно), щоб фінансові установи могли уникнути шахрайства з боку недисциплінованих позичальників і просто шахраїв.
Однак банки при цьому зобов'язуються зберігати інформацію в секреті (та і нелогічно віддавати її комусь безкоштовно, якщо за неї довелося сплатити). В іншому ж, інформація про стан банківського рахунку і кредитної історії може бути надана у відповідні органи тільки за постановою суду.
Питання №3. Кредитний рейтинг нас не стосується
- Що таке кредитний рейтинг і для чого він існує?
- Людині, яка хоча б інколи читає ділову пресу, напевно попадався цей термін. Наші читачі запитують, чи має він відношення до кредитної історії позичальника. Відповідаємо однозначно: не має.
Кредитний рейтинг - це універсальний механізм оцінки надійності боргових зобов'язань позичальника та установлення плати за відповідний кредитний ризик. Вже з цього визначення зрозуміло, що оцінити надійність боргових зобов'язань можна тільки в юридичної особи, що має активи та ін.
Одержати кредитний рейтинг зацікавлені ті, хто веде бізнес, тому що рейтинг дає можливість його власнику заявити потенційним інвесторам і партнерам про свою кредитоспроможність, показати готовність до роботи цивілізованими методами - відкрито і прозоро. Кредитні рейтинги привласнюються позичальникам (підприємствам, банкам, страховим компаніям, органам місцевого самоврядування), а також їх окремим борговим інструментам (облігаціям, позикам і т.п.).
Питання №4. Один іншому не заважає
- Чи можу я, маючи непогашений кредит в одному банку (на покупку автомобіля), оформити споживчий кредит в іншому банку?
- Так, і не один. В принципі, банк, вхвалюючи рішення щодо видачі кредиту, обов'язково поцікавиться, чи є у вас кредити в інших банках і у якому вони стані. Але, як правило, рідко перевіряє цю інформацію. Тому в позичальника є два шляхи: або написати в анкеті правду (мовляв, так і так, плачу в такому-то банку такий-то кредит з таким-то щомісячним внеском); або взагалі промовчати про цей факт. Адже для обох - кредитора і позичальника - головне, щоб останній міг вчасно вносити внески та обслуговувати кредит (тобто погашати відсотки).
Якщо ж у вас офіційна зарплата не занадто значна, а неофіційна - навпаки, дуже і дуже, можете спокійно промовчати. Головне, сто разів відміряйте, щоб потім не довелося "різати" кредитну історію, що коштує набагато дорожче від будь-яких спокус.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас