МВФ: Інфляція та погіршення платіжного балансу є головними викликами для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Інфляція та погіршення платіжного балансу є головними викликами для України

Казна та Політика
255
Орієнтовані на забезпечення стабільності податково-бюджетна і грошово-кредитна політика, а також рух шляхом впровадження структурних реформ - це те, що потрібно Україні для досягнення високих темпів економічного зростання при низькій інфляції і поліпшення рівня життя її громадян, говориться в заяві місії Міжнародного валютного фонду (МВФ) за підсумками її візиту в Київ 11-14 грудня.
"Найближча перспектива містить цілу низку викликів. Росте інфляція. Послаблюється позиція рахунку поточних операцій: її подальше погіршення в наступні роки - ціни на газ можуть ще більше зрости, а світові ціни на метал можуть упасти до середнього значення довгострокового тренда - може обумовити ризики щодо зовнішнього фінансування", - відзначає МВФ.
Відповідно до заяви, хоча в збільшенні інфляції 2007 року велику роль зіграли ціни на продукти харчування, активне зростання внутрішнього попиту підсилило тиск на рівні базової інфляції.
Експерти фонду вважають, що для боротьби із цими викликами Україні необхідно проводити більш жорстку і збалансовану макроекономічну політику, щоб як мінімум забезпечити бездефіцитність бюджету на 2008 рік для скорочення до прийнятних темпів збільшення внутрішнього попиту.
"Необхідно сповільнити темпи збільшення мінімальної заробітної плати і номінальних бюджетних трансфертів, що буде відповідати необхідності скорочення інфляції в 2008 році до однозначного рівня. Нарешті, більш дисциплінована монетарна ситуація буде сприяти зниженню ліквідності в банківській системі до оптимального рівня", - говориться в заяві.
На думку МВФ, більш міцна база для проведення грошово-кредитної політики і політики в сфері фінансового сектора повинна зменшити уразливість економіки. У цьому контексті доцільно нарощувати зусилля для підготовки до впровадження більш гнучкого обмінного курсу гривні, і згодом - до переходу на інфляційне таргетування, вважають експерти фонду.
"Фінансовий нагляд повинен відслідковувати кредитний бум, що триває, у той час як вимоги до прозорості і розкриття інформації у фінансовому секторі повинні бути посилені", - підкреслюють вони.
МВФ до числа ключових макроструктурних реформ на найближчу перспективу відносить вирішення питання про компенсації заощаджень, що знецінилися, неінфляційним способом, реформування адміністрування податку на додану вартість, посилення Податкового кодексу, реформування енергетичного сектора, а також лібералізацію рахунку капіталу, послідовність кроків якої може бути ретельно спланована і скоординована із проведенням реформ у фінансовому секторі.
У цілому МВФ відзначає, що прогноз на довгострокову перспективу для України залишається сприятливим.
"Темпи приросту реального ВВП - рушійною силою якого став бум споживання та інвестування, а також відновлення збільшення експорту, що стало відбиттям високих темпів зростання світової економіки і цін на метал - установилися на рівні 7%. Дефіцит сектора державного управління та обсяги боргу є низькими", - відзначено в документі.
Фонд також звертає увагу, що валютні резерви виросли, і, незважаючи на турбулентність на світових фінансових ринках, що спостерігалася останнім часом, а також тривалий період політичної невизначеності, приплив прямих іноземних інвестицій та інших видів капіталу, залишився активним.
"За умов забезпечення зростання ефективності промислового виробництва, поглиблення фінансових ринків та удосконалення структури виробництва, економіка України має величезний потенціал для зростання на довгострокову перспективу", - підкреслюється в заяві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас