Нас готові безкоштовно пустити в Шенген — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нас готові безкоштовно пустити в Шенген

Казна та Політика
508
У випадку ратифікації Верховною Радою до 1 січня 2008 р. угоди про спрощення візового режиму між Україною і Євросоюзом візи для громадян України в країни ЄС не подорожчають.
Як повідомив директор департаменту консульської служби МЗС Борис Базилевський, наприкінці грудня деякі країни ЄС приєднаються до Шенгенського договору, у зв'язку із чим українцям буде складніше потрапити в ці країни, а віза буде коштувати близько EUR60. Однак, за словами пана Базилевського, МЗС уже підписав договір про спрощення візового режиму між Україною і Євросоюзом. Договір поширюється і на країни-члени Шенгенського союзу.
Крім того, Борис Базилевський відзначив, що укладено і двосторонні договори з Данією через особливості датського законодавства; з Норвегією, оскільки вона є членом Шенгенського союзу, але не є членом ЄС, а також з Ірландією і Великобританією, тому що вони - члени ЄС, але не члени Шенгенського договору.
"Ми навіть створили комітет "Україна - ЄС", що буде спостерігати за імплементацією договору, однак це все виявиться марним, якщо Верховна Рада не ратифікує договір до кінця поточного року", - підкреслив Базилевський.
Депутат ВР від БЮТ Валентин Зубов заявив, що ратифікація договору прямо залежить від завтрашнього голосування депутатів ВР за прем'єр-міністра країни. "Ми зробимо все для того, щоб спростити візовий режим у країни ЄС для українців", - підкреслив він.
Зубов також відзначив, що до кінця не впевнений в успішному результаті голосування, оскільки "у нашій країні прогнози часто не збуваються", а в цьому випадку ратифікація договору буде залежати від опозиції.
Якщо договір все-таки набуде чинності з 1 січня 2008 р., то близькі родичі українців, що мають дозвіл на проживання в країнах ЄС, а також журналісти і члени офіційних делегацій, органів державної влади і місцевого самоврядування (на термін дії повноважень) зможуть одержати п'ятирічні багаторазові візи безкоштовно.
Діячі науки, культури і мистецтва, спортсмени та особи, які їх супроводжують, а також професійні перевізники (водії, члени бригад поїздів, рефрижераторів, локомотивів) зможуть одержати безкоштовні річні багаторазові візи.
Пенсіонери, інваліди, діти, учні і студенти, люди, які подорожують із гуманітарною метою або для одержання невідкладної медичної допомоги, а також ті, хто подорожує з метою провідати важкохворих родичів або взяти участь у похоронах близького родича, зможуть одержати безкоштовну візу на термін не більше 90 днів. Бізнесмени зможуть одержати п'ятирічну багаторазову візу за EUR35, а інші категорії громадян за ту ж суму зможуть одержати візу терміном не більше 90 днів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас