"Цунамі" дійшло до суші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Цунамі" дійшло до суші

Кримінал
376
Служба безпеки України (СБУ) оголосила про початок проведення другого етапу операції "Цунамі", спрямованої на виявлення схем "сірого" імпорту і контрабанди на сухопутних ділянках кордону. Тепер СБУ підсилить контроль за внутрішніми митними постами і транзитними перевезеннями. Експерти говорять, що жорсткість митного контролю приведе до тимчасового збільшення цін на продукцію масового споживання.
Міжвідомча робоча група СБУ і Генпрокуратури з питань протидії контрабанді і порушенням митних правил вчора підвела підсумки першого етапу спецоперації "Цунамі". Нагадаємо, з 1 листопада за дорученням президента Віктора Ющенка в морських торговельних портах України почалися масові перевірки за виявленням схем "сірого" імпорту і контрабанди. Вже 4 грудня глава Держмитниці Олександр Єгоров звільнив 23 співробітника регіональних митниць, а до 12 грудня, за даними СБУ, було порушено 37 кримінальних справ проти держслужбовців за фактом незаконного сприяння контрабандній діяльності.
Учора в. о. голови СБУ Валентин Наливайченко заявив, що правоохоронні органи закрили схеми "чорної" контрабанди товарів масового споживання, що здійснювалася через морські порти. За його словами, масові перевірки на півдні країни призвели до збільшення надходжень до бюджету в 10-20 разів: у цей період додатково надійшло податків на суму 30 млн грн, а загальна вартість вилученого контрабандного товару перевищила 16 млн грн.
В результаті перевірок товарні потоки переорієнтувалися з морських на сухопутні ділянки кордону, сказав Наливайченко. Заступник голови Держмитниці Володимир Руссков визнав, що імпортери "зачаїлися" і поки не ризикують проводити тіньові операції. Тому СБУ почало другий етап операції "Цунамі" - посилення контролю за оформленням вантажів на внутрішніх митницях, за імпортом і переміщенням товарів у транзитному режимі залізничним, автомобільним та авіаційним транспортом. За даними СБУ, саме через сухопутній кордон проходять найбільші обсяги контрабанди м'яса, побутової техніки та автомобілів (див. таблицю).
Серед порушень, на виявленні яких у першу чергу сконцентрується СБУ, Наливайченко відзначив підписання фіктивних прямих контрактів з китайськими і турецькими виробниками та фірмами-імпортерами з фіксацією ціни. А найнебезпечнішою формою відхилення від податків у СБУ називають використання вексельної форми сплати ПДВ при імпорті, чому "сприяє керівництво митниці".
Експерти говорять, що жорсткість контролю за імпортом продукції приведе до підвищення цін на ринку. Але це буде вигідно внутрішнім виробникам та офіційним імпортерам, продукція яких стане більш конкурентною за ціною. Керівник групи експертів Українського аграрного клубу Володимир Лапа говорить, що скорочення імпортних поставок може привести до збільшення цін на м'ясну продукцію на 10-20%.
А генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко підрахував, що при "сірому" ввезенні дорогих автомобілів за вісім місяців бюджет втратив понад 2 млрд грн, а несплата з кожної машини становила близько $20-30 тис. "Автомобілі, які ввозилися без сплати податків методом розукомплектовування, продавалися на $5 тис. дешевше, ніж в офіційних дилерів, а різниця лягала в кишеню організаторів схем", - сказав він, прогнозуючи збільшення цін на "сірі" автомобілі або повну відмову від таких схем імпорту.
Посилення контролю на митниці може привести до тимчасового зростання цін у роздробі - на 1-2%, особливо на продукти харчування, одяг і побутову техніку, тому що тепер імпортери будуть у повному обсязі виплачувати мита і ПДВ. "Конкуренція між роздрібними мережами та імпортерами не дозволить істотно підвищити ціну", - пояснив експерт однієї з найбільших інвесткомпаній. А повернення до "сірих" схем, за словами співрозмовника, цілком можливе після ослаблення уваги до них з боку СБУ.
Розподіл контрабандних потоків в Україні, в %
Джерело: СБУ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас