Європарламент закликав вжити заходів для зменшення наслідків катастрофи в Керченській протоці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європарламент закликав вжити заходів для зменшення наслідків катастрофи в Керченській протоці

Енергетика
117
Європарламент закликав Раду Європи і Єврокомісію вжити заходів для зменшення наслідків забруднення Чорного моря, викликаного катастрофою в Керченській протоці на початку листопада ц.р.
Відповідну резолюцію схвалили на засіданні Європарламенту в Страсбурзі. Про це повідомило радіо "Свобода".
У документі депутати висливили свою солідарність із жертвами цієї катастрофи, а також закликали країни-члени ЄС чітко виконувати існуюче на сьогодні європейське законодавство щодо безпеки морських перевезень, зокрема в питанні здійснення перевірок судів у європейських портах.
Депутати взяли до уваги, що Росія тимчасово заборонила вихід у море кораблів класу "ріка-море" у штормових умовах, і підкреслили, що ця заборона може бути відмінена тільки після детального розслідування причин трагедії в Керченській протоці.
Раніше Міністерство природних ресурсів Російської Федерації оцінило екологічний збиток від катастрофи суден у Керченській протоці в 6,382 млрд руб. Українська сторона готує свої розрахунки суми збитку від катастрофи в Керченській протоці.
Міжвідомча робоча група з визначення шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу в результаті аварії морських суден раніше повідомила, що при оцінці шкоди повинні враховуватися короткотермінові наслідки, такі як загибель птахів, забруднення нафтопродуктами і сіркою, і довготермінові наслідки, такі як втрата рекреаційної цінності прибережних територій, необоротні зміни морської екосистеми, вплив на морських живих ресурсів.
Відзначимо, що МЗС України звернувся до РФ із проханням забезпечити виконання домовленостей і зобов'язань, які мають судновласники щодо відшкодування збитків від екологічних катастроф у Керченській протоці.
У свою чергу, Президент України Віктор Ющенко заявив, що власники суден, які затонули в акваторії Азовського і Чорного морів і завдали шкоди екології, повинні відповідати за наслідки аварії в Керченській протоці.
Нагадаємо, через шторм 10-11 листопада в Чорному морі, а також у Керченській протоці між Чорним і Азовським морями затонули п'ять суден, ще кілька сіли на мілину. З російського танкера, що розламався, "Волгонафта-139" у море вилилося близько 2 тисяч тонн мазуту. У Керченській протоці було відзначено 50-кратне перевищення межової припустимої концентрації нафтопродуктів у воді, відбулася масова загибель птаха і риби. На затонулих суховантажах перебувало близько 7 тисяч тонн сірки, що, за твердженням екологів, потрапила в море.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас