Укладати чи ні трудовий контракт? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укладати чи ні трудовий контракт?

5094
Про укладання трудових договорів "Деньги" вже писали. Тепер же ми вирішили докладніше розглянути трудовий контракт як окремий вид трудового договору. Нам вдалося довідатися багато цікавого про його відмітні риси, недоліки і переваги. А головне, розібратися, на що варто звертати увагу при його підписанні і переукладанні.
Знайди 10 відмінностей
Про всякий випадок нагадаємо, що трудовий договір - це угода між співробітником і роботодавцем. Він може укладатися з будь-яким "найманцем". Тут все просто: один бере на себе обов'язки виконувати певну роботу і підкорятися внутрішньому трудовому розпорядку, інший зобов'язується виплачувати заробітну плату і забезпечувати нормальні умови праці.
Трудовий контракт не випадково вважається особливою формою трудового договору. "За законом, трудовий контракт може бути укладений тільки з певними категоріями співробітників", - відзначає recruitment manager рекрутингової компанії World Staff Ганна Бобель. Їхній список досить широкий (див. перелік професій-"контрактників").
"Трудові контракти ми укладаємо з директорами наших підприємств. Вони додатково підкреслюють статус і відповідальність керівника, формалізують взаємини між власником і найманими топ-менеджерами. З усім іншим персоналом - тільки трудові договори", - підкреслює регіональний керуючий з персоналу Міжнародного автомобільного холдингу "Атлант-М" в Україні Ольга Глушко.
За словами юрисконсульта юридичної компанії "Шмаров і Партнери" Миколи Сидоренка, якщо посада працівника відсутня у переліку професій, з якими обов'язково повинен бути укладений контракт, то для нього цей документ буде недійсний у частині його протиріччя колективному договору або нормам КЗпП. Тому все, що там прописано, можна сміливо ігнорувати. Причому як працівникові, так і роботодавцеві. І тут потрібно бути насторожі. Адже якщо людина, професія якої не підпадає під "контрактну" діяльність, підпише цей документ, роботодавець із чистою совістю може не виконувати свої зобов'язання. І, як говоритися, нічого йому за це не буде. Навіть якщо справа дійде до суду, той визнає документ незаконним. Тому, перш ніж підписувати будь-який "трудовий документ", варто, як мінімум, прочитати його назву. А найкраще - попередньо проконсультуватися з юристом.
Отримати користь
Коли бренд-менеджер Ірина Боєчкова успішно пройшла конкурс на посаду заступника директора з маркетингу консалтингової фірми, їй запропонували підписати трудовий контракт. Спочатку дівчина була трохи здивована: на колишньому місці такого документа вона не підписувала. Однак, уважно вивчивши свій контракт, Ірина побачила для себе масу переваг: у ньому були детально прописані не тільки умови і строки її роботи, але і всілякі грошові і нематеріальні заохочення. "Шкода, що я його раніше не укладала, - ремствує вона, - це дозволило б уникнути деяких проблем з попереднім роботодавцем".
Дійсно, на відміну від трудового договору, у контракті, як правило, усе прописано до дрібниць. "Розмір та умови соцпакету, що роботодавець пропонує конкретному співробітникові, докладно описуються саме в трудовому контракті", - звертає увагу юрист Євген Старчук. Саме в контракті досить докладно обумовлюються всі умови оплати праці: визначається розмір окладу, доплат, надбавок і премій. А ще - виплата і розмір винагороди за результатами роботи за рік, наприклад, участь у прибутку фірми.
"Крім основної частини зарплати, у контракті необхідно передбачати оплату праці і/або іншу компенсацію за додаткове навантаження. Людина повинна чітко знати, що за виконання певних показників вона може розраховувати на матеріальне заохочення. Наприклад, у контрактах викладачів може бути зазначено, що всі додаткові години навантаження оплачуються за ставкою, затвердженою президентом інституту", - відзначає директор з персоналу "Мім-київ" Тетяна Смаль.
"КЗпП забороняє включати в трудові контракти умови, які погіршують становище працівників у порівнянні із чинним законодавством", - підкреслює Микола Сидоренко. Наприклад, незаконною є вимога деяких контор про додаткове відпрацьовування в компанії (крім терміну дії контракту. - Авт.) після проходження корпоративного навчання - тренінгів або семінарів.
Причому поліпшувати життя співробітників не забороняється. Це стосується не тільки премій, бонусів, додаткових відпусток і медичного страхування, але й інших умов. Як розповів директор представництв однієї з торговельних компаній Олександр Крайнюк, при укладанні контракту з ним фірма взяла на себе всі витрати, пов'язані з переїздом в інше місто та оплатою оренди комфортабельної 3-кімнатної квартири для нього і членів його сім'ї. Крім того, у контракті Олександра був присутній пункт про наступну передачу в особисте користування службового автомобіля, надання якого гарантувала йому компанія.
Правила переукладання
Як правило, трудовий контракт підписується на термін від року до п'яти років. Все залежить від "чину" працівника. Наприклад, з "топами" компаній контракти зазвичай оформлюють на 3-5 років, з викладачами - на рік.
За словами Тетяни Смаль, за законом, компанія повинна за 60 днів до кінця терміну дії документа повідомити співробітникові про свій намір продовжити контракт. Якщо такої пропозиції не надходить, дата закінчення контракту стає останнім робочим днем співробітника в цій конторі.
За словами Євгена Старчука, при переукладанні контракту співробітник може запропонувати внести зміни в документ із більш вигідними для себе умовами. Наприклад, збільшити розмір пільг і компенсацій, додавши ті, які не були прописані в колишньому контракті. "Це можуть бути і премії, і додаткові дні відпустки, які він не використав", - уточнює пан Старчук.
Буває так, що співробітник хоче достроково розірвати трудовий контракт за власною ініціативою. Зробити це можна трьома способами. Перший - "полюбовно" домовитися зі своїм наймачем. Другий - надати поважну причину розірвання контракту. Як відзначає пан Сидоренко, такими вважаються хвороба, інвалідність, а також порушення роботодавцем умов контракту або законодавства про працю. Якщо ці причини відсутні, а роботодавець відмовляється розривати контракт достроково, потрібно звертатися в суд і вимагати розірвання трудового договору. Це і є третій варіант розвитку подій. Однак Микола Сидоренко попереджає, що замість позитивного рішення суду можна одержати зустрічний позов від роботодавця, у якому він вимагатиме компенсації матеріальних збитків (недоотриманого прибутку). І якщо компанія доведе свою правоту (наприклад, зірвання багатомільйонної угоди через відмову співробітника продовжувати роботу), то порядок цифр тут може виявитися дуже "недитячим" - сотні тисяч гривень.
Не тільки працівникові може не подобатися його роботодавець, трапляється і навпаки. З ініціативи роботодавця, контракт може бути розірваним у випадку невиконання працівником умов цього документа. Звільнити співробітника також можуть за порушення трудового законодавства (докладніше про це читайте в №3 від 12 жовтня 2006 року, доступно на сайті www.dengi-ua.com). "У контракту є одна перевага - поки термін не закінчився, співробітника не можна звільнити у зв'язку зі скороченням штату", - додає пан Сидоренко. Якщо працівник нічого не порушував, то роботодавцеві прийдеться позбуватися від неугодного співробітника в судовому порядку. Причому останній вправі подати зустрічний позов про завдання йому матеріального і морального збитку. Матеріальна компенсація - це недоотриманий працівником дохід. Його легко підрахувати: помножити місячний заробіток на кількість місяців, що залишилися до закінчення терміну дії контракту.
Торг доречний
Розмову про підвищення платні HR'и рекомендують заводити саме напередодні перепідписання контракту. При цьому Ольга Глушко радить відстоювати свої інтереси, опираючись на власні "геніальні досягнення". Найкраще починати розмову з керівництвом, маючи на руках конкретні цифри і факти. Наприклад, співробітник може продемонструвати, що його обсяг обов'язків і рівень навантаження зросли в порівнянні з тим днем, коли був підписаний контракт, у якому зазначена нинішня зарплата. Або ж, що завдяки його титанічним зусиллям обсяги продажів такого-то представництва виросли вдвічі. Незайвим буде показати, що в інших фірмах на аналогічних посадах і з тими ж функціями "специ" одержують набагато більше. Непогано також запропонувати керівникові "закласти" у договір пункт про щорічне збільшення зарплати. Наприклад, покладаючись на рівень інфляції в країні.
"Не слід боятися задавати питання і вже тим більше - пропонувати роботодавцеві змінити умови трудового контракту відповідно до існуючих законодавчих норм", - радить Ганна Бобель. У той же час фахівці рекомендують не переборщувати із власними апетитами, тобто не просити занадто багато. Адже всі ми знаємо, що незамінних людей немає!
Професії-"контрактники":
- керівники компаній;
- помічники адвокатів;
- стажисти нотаріусів;
- фахівці, що працюють на товарній біржі;
- керівники державних підприємств, установ, організацій;
- науковці;
- керівники освітніх установ;
- педагоги;
- керівники об'єднань, підприємств і філій у сфері зв'язку;
- сільськогосподарські працівники;
- фахівці в галузі карантину рослин; - іноземні фізичні особи, що працюють у сфері охорони здоров'я;
- іноземні фізичні особи, що працюють у сфері культури;
- судновий екіпаж;
- працівники МНС;
- співробітники правоохоронних органів;
- військовослужбовці.
(З додатка до листа Мінпраці, №06/2-4/66 від 06.05.2000.)
Що повинне бути в трудовому контракті
Юрист Євген Старчук рекомендує звернути увагу на наявність наступних умов у трудовому контракті (терміновому договорі):
- розмір заробітної плати (бажано прописати її в договорі без стандартного штампа "згідно із штатним розписом";
- перелік посадових обов'язків;
- порядок та умови виплати премій (бонусів);
- відповідальність співробітника (матеріальна, дисциплінарна);
- строки і порядок надання відпустки;
- наявність соціального пакета (медична страховка, оплата харчування і так далі);
- умови пролонгації. Укладати, чи не укладати трудовий контракт?
За - Проти
При наявності контракту роботодавець не вправі звільнити співробітника під час скорочення штату. З більшістю співробітників його укладання є незаконним
У контракті детально прописуються всі умови соцпакету. Підписується тільки на певний строк, що роботодавець вправі не продовжити
Під час підписання контракту можна наполягти на включенні додаткових бонусів і пільг.
Без згоди іншої сторони розірвати його можливо лише через суд
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас