Із країни вивозять валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із країни вивозять валюту

Валюта
512
На міжбанківському валютному ринку різко змінилася тенденція. З понеділка по середу кількість заявок на купівлю доларів виявилася настільки великою, що продавці накрутили ціни до 5,07-5,08 грн./$1.
Нацбанку, що уже більше року втримував курс у межах коридору 5-5,06 грн./$1, не залишили виходу. Всі три дні він змушений був продавати валюту зі своїх резервів, за ціною 5,06 грн./$1.
Ще напередодні картина була зовсім іншою. З початку року не було жодного місяця, коли регулятор не поповнював би резерви. Незважаючи на негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу, ще більші гроші надходили від закордонних запозичень та іноземних інвестицій. А ближче до позачергових парламентських виборів стали приходити гроші на виборчі кампанії. З початку року НБУ викупив на міжбанку $7,8 млрд.
"Ситуація на міжбанку викликана подіями у Верховній Раді, які створюють очікування валютного ризику. Експортери розцінюють це як ризик девальвації гривні, і намагаються притримувати готівкову валюту. Пропозиція стає меншою, попит залишається на колишньому рівні, а в результаті виникає дисбаланс на ринку. Виниклий дефіцит валюти змушений покривати НБУ за рахунок своїх резервів", - розповів директор казначейства "Укргазбанку" Андрій Пономарьов.
"Попит на долари перевищив їхню пропозицію - це єдина причина, що я бачу. Щодо інших можна тільки припускати. Наприклад, дисбаланс на міжбанку може бути пов'язаний із закінченням року", - розповів заступник директора казначейства "Надра Банку" Андрій Олійник.
У Нацбанку фактично повторили його припущення. "Новорічний період завжди характеризується нестабільністю. На грудень-січень припадає кінець одного фінансового року і початок іншого. Велика кількість зовнішньоекономічних угод припиняється, одночасно підписуються нові контракти, по яких іноді провадяться передоплати", - пояснив директор департаменту з управління валютними резервами і здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Микола Мельничук.
Найбільшу ясність у те, що відбувається, вніс скарбник одного з банків з іноземним капіталом. "Нормальне явище, що повторюється останні три роки. Спочатку гроші заходять під вибори, потім ідуть. Вивід почався б і раніше, але маркетмейкери задирали ціну на долар - хотіли продати по 5,06 грн. і дорожче. Природно, ніхто не поспішав купувати. Але раптом згадали що незабаром почнуться канікули. Виводити буде зовсім важко. А тут ще такі події у Верховній Раді. Усі напружилися, і кинулися купувати долари навіть по 5,07 грн.", - пояснив він, попросивши не називати його імені.
За його словами, зазвичай вивід валюти після виборів триває один-два місяця. Андрій Олійник з "Надра Банку" допускає, що ринок може стабілізуватися і раніше. Андрій Пономарьов з "Укргазбанку" зволів не говорити про терміни, і описав, що буде після стабілізації ринку.
"Як тільки закінчиться політична невизначеність, притримувана валюта хлине на ринок. Буде зворотна ситуація, і курс національної валюти до долара повернеться до позначки 5 грн./$1. Нацбанк заповнить резерви, які він зараз витрачає на підтримку курсу", - упевнений він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас