Рекорд набув негативних рис — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рекорд набув негативних рис

Казна та Політика
452
У жовтні негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами України виросло до рекордного цього року показника - більше $1,5 млрд. Погіршення сальдо забезпечило як традиційне збільшення імпорту устаткування, так і збільшення постачання автомобілів. Експерти пояснюють цей факт підвищенням попиту споживачів на доларові автокредити в очікуванні ревальвації гривні і введення обмеження валютного кредитування. Це стало однією із причин, що збільшили нестачу валюти на ринку.
Держкомстат повідомив, що в жовтні зафіксований рекордний обсяг негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами цього року - $1,5288 млрд, що вдвічі більше від аналогічного показника вересня - $730,2 млн (див. графік). Це відбулося завдяки найбільшому зростанню імпорту - на 43,7%, до $5,8738 млрд, при гальмуванні зростання експорту - на 25,1%, до $4,3438 млрд.
Внаслідок жовтневого погіршення зовнішньоторговельного сальдо товарами його кумулятивний показник з початку року склав $8,2202 млрд, а за підсумками року може досягти $10 млрд. Дані відомства говорять про те, що погіршення в жовтні торговельного сальдо викликане різким збільшенням імпорту механічного устаткування (на 47,4%, до $1,02 млрд), продукції автомобілебудування (на 63,2%, до $802 млн), природного газу (на 45%, до $452 млн) і нафти (на 35,8%, до $382 млн).
Збільшення імпорту механічного устаткування викликане тривалою модернізацією українських підприємств (збільшення імпорту, зокрема устаткування, з Німеччини склало 58,6%, до $612,4 млн, з Китаю - на 51,5%, до $364 млн), збільшення попиту на газ і нафту є сезонним, а от збільшення попиту на автомобілі викликане знецінюванням долара, говорять експерти.
"Саме наприкінці вересня-початку жовтня був пік чуток про знецінювання долара, - нагадує аналітик ІК Millennium Capital Валентин Зеленюк. - Тоді банки ще охоче давали кредити в доларах, а тому громадяни поспішали брати великі споживчі кредити в доларах". Тільки за жовтень обсяги валютних кредитів фізичними особами виросли на 4%, повідомляє Нацбанк. Усього в 2007 році, при збільшенні продажів автомобілів на 40%, їх буде продана рекордна кількість - більше 500 тис.
Експерти впевнені, що погіршення зовнішньотоварного сальдо не зможе загальмувати світову кризу ліквідності. "Збільшення споживчого імпорту викликане у першу чергу зростанням доходів громадян, а тому тимчасове зменшення кредитування лише непрямим чином вплине на процес", - говорить віце-президент інвестиційно-банківського підрозділу ІК "Ренесанс Капітал" Сергій Алексеенко.
За оцінками фінансистів, жовтневе погіршення негативного сальдо зовнішньої торгівлі також вплинуло на нестачу валюти на міжбанківському валютному ринку, що спостерігалася в листопаді. "Погіршення сальдо стало значною проблемою, особливо в контексті того, що експортери не поспішають ввозити свій валютний виторг в Україну", - говорить президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров. "Вилучення з українського фінансового сектора $1,5 млрд не могло залишитися непоміченим", - погоджується пан Зеленюк. За даними НБУ, у жовтні обсяг торгів доларами на міжбанку виріс на 16,6%, до $6,209 млрд.
Незважаючи на нестачу валюти в країні, експерти очікують наприкінці цього-початку 2008 року чергового погіршення зовнішньоторговельного сальдо. "Дані жовтня, швидше за все, свідчать про початок тренда збільшення негативного сальдо. Особливо це виявиться в 2008 році, коли після подорожчання природного газу щомісячне негативне сальдо може навіть перевищити $1,5 млрд", - підрахував старший економіст Bleyzer Foundation Олег Устенко.
Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами України в 2007 році, $ млн
Джерело: Держкомстат
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас