Гривні загрожує ревальвація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривні загрожує ревальвація

Валюта
5732
У "ЭИ" опинилися прогнози Нацбанку щодо обсягів зовнішніх запозичень підприємств і банків на майбутній рік. З урахуванням прогнозів зростання прямих іноземних інвестицій в економіку можна стверджувати, що наступного року сальдо платіжного балансу країни залишиться позитивним, а гривня збереже всі шанси зміцнитися до долара.
НБУ прогнозує запозичення українськими компаніями і банками протягом усього року на рівні $28 млрд., що вдвічі більше, ніж прогноз на поточний рік. Обсяг підтверджених намірів здійснити запозичення в першому півріччі з боку найбільших українських корпорацій і банків перевищує вже $10 млрд. Зменшити цю суму може тільки вкрай несприятлива ситуація на ринку. У Нацбанку стверджують, що кілька найбільших корпорацій, у першу чергу гірничо-металургійного комплексу, вирішили вийти на зовнішній ринок з мільярдними запозиченнями.
Поряд із цим експерти очікують збереження високих темпів приросту прямих іноземних інвестицій в економіку України. За оцінками інвестиційної компанії "Драгон Капітал", притік прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну в 2008-2012 р. складе в середньому більше $7,5 млрд. на рік, що зробить нашу країну одним з найбільших реципієнтів ПІІ в Східній Європі. При цьому в 2007 р. обсяг ПІІ в Україну перевищить рекорд 2005 р. і складе $8,5 млрд. (без урахування угоди придбання Укрсоцбанку групою UniCredit).
За словами виконавчого директора НБУ з економічних питань Ігоря Шумила, наступного року збільшаться і трансферти українських громадян, що працюють за кордоном. "Ми говоримо про $6-7 млрд. на рік", - відзначив чиновник. Таким чином, позитивна частина фінансового рахунку наступного року повинна перевищити $42,5 млрд. Основними позичальниками на зовнішніх ринках до сьогоднішнього дня є банки, відповідно саме на них припадають основні обсяги виплат за зовнішніми запозиченнями. За даними старшого аналітика агентства Moody's Ярослава Совгіри, в 2008 р. вітчизняні банки повинні погасити близько $3,2 млрд. за зовнішніми зобов'язаннями.
На думку глави ради Нацбанку Петра Порошенка, виходячи із щоквартальних обсягів експорту-імпорту за останній час, у першому півріччі наступного року негативне сальдо буде в рамках $2,5-3 млрд. "У цілому ж за рік темпи приросту експорту визначаються на рівні 10-11%, імпорту понад 12%, що обумовить формування негативного сальдо торгівлі товарами і послугами на рівні, що перевищує $6 млрд.", - прогнозує пан Порошенко.
Таким чином, з урахуванням тенденції, що намітилася останнім часом, зі зближення обсягів експорту та імпорту українських товарів, наступного року позитивне сальдо платіжного балансу може перевищити $10 млрд. У свою чергу золотовалютні резерви НБУ в 2008 р. можуть вирости до $40 млрд. (зараз - майже $33 млрд.) Пов'язане із цим зростання грошових агрегатів може підштовхнути Нацбанк до ревальвації гривні вже в першій половині наступного року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас