Під конфлікт на "Укртатнафті" підвели сировинну базу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Під конфлікт на "Укртатнафті" підвели сировинну базу

Енергетика
507
Конфлікт співвласників найбільшої в Україні нафтової компанії ЗАТ "Укртатнафта" розгорається з новою силою. Вчора її міноритарний акціонер ВАТ "Татнафта" попередив швейцарську компанію Rixo International, що, поставляючи сировину на Кременчуцький НПЗ, що належить "Укртатнафті", компанія ризикує стати співучасником злочину і тому повинна припинити постачання. У протилежному випадку "Татнафта" обіцяє звернутися в міжнародний арбітраж. Швейцарська компанія на лист поки не відреагувала, однак експерти вважають, що претензії до постачальника можуть стати причиною подорожчання сировини для Кременчуцького НПЗ і, як наслідок, приведуть до подорожчання нафтопродуктів в Україні.
Вчора перший заступник генерального директора ВАТ "Татнафта" Наїль Маганов розповів, що компанія знайшла єдиного постачальника російської сировини на підприємство "Укртатнафти". Ним виявився швейцарський трейдер, що працює в Новоросійськом порту, - Rixo International Ltd. "На адресу Rixo після консультацій з міжнародними юристами направлене офіційне повідомлення про те, що вона може стати співучасником операції з розкрадання чужої власності - коштів акціонерів "Укртатнафти", - розповів Маганов.
У листі говориться, що, якщо поставки не будуть зупинені, "Татнафта" домагатиметься їх припинення через суд. У листі також вказується, що "Укртатнафта" нібито заборгувала "Татнафті" за поставлену нафту $420 млн і компанія побоюється, що саме ці кошти будуть використовуватися при розрахунках з постачальниками.
ЗАТ "Укртатнафта" займає близько 35% українського ринку нафтопродуктів. Оборот компанії в 2006 році склав $700 млн, чистий прибуток - $5 млн.
Україні належать 43% акцій компанії, якими управляє НАК "Нафтогаз України", міністерству земельних і майнових відносин Татарії - 28,8%, ВАТ "Татнафті" - 8,6%. Ще за 18,3% акцій "Укртатнафти" ведеться суперечка між українськими в татарськими акціонерами.
Конфлікт між акціонерами "Укртатнафти" розгорівся після того, як 22 жовтня поточного року за рішенням суду Павло Овчаренко був відновлений на посаді голови правління компанії. Він замінив на цій посаді лояльного російським власникам підприємства Сергія Глушка.
Маганов вважає, що захоплення підприємства і зміну керівництва ініціювала група "Приват". Представники "Привату" свій зв'язок з керівництвом "Укртатнафти" заперечують.
Незабаром після зміни керівництва "Татнафта" заявила про припинення постачання нафти на Кременчуцький НПЗ. Компанія також домоглася того, що нафту заводу відмовився поставляти монопольний оператор російських нафтопроводів "Транснафта".
У середині листопада "Татнафта" перекрила ще один канал постачання вуглеводнів в Україну. Компанія звернулася з листом до основних операторів нафтового експорту, що здійснює до 99% поставок нафти через російський порт Новоросійськ. Лист був спрямований у московські представництва British Petroleum, Exxon/Mobile, Litasco, Talmay Trading, Mercuria Energy Trading, Rixo International, Totsa Total Oil Trading, "Казтрансойл", Gunvor, Vnt, Euro-asian oil (UK), Gazprom neft trading, Petraco oil company. Більшість нафтових компаній відразу відмовилися від постачання сировини. Зокрема, у московському представництві Exxon/Mobile тоді заявили, що утримаються від постачань доти, поки конфлікт на підприємстві не буде розв’язано.
Однак команді Павла Овчаренка все-таки вдалося прорвати нафтову блокаду. У листопаді завод закупив близько 170 тис. т української нафти на біржі, заповнивши в такий спосіб третину потужностей. Ще 100 тис. т, що дозволили повністю забезпечити місячну потребу підприємства, закупили у швейцарської Rixo International.
Чи планує швейцарська компанія поставляти нафту на Кременчуцький НПЗ і далі, поки невідомо. В офісі Rixo у Лозанні повідомили, що одержали звернення "Татнафти" і будуть його розглядати, однак від більш докладних коментарів відмовилися. Разом з тим татарська сторона збирається перешкоджати подальшим поставкам. Джерело в "Татнафті" вчора заявило, що, якщо поставки продовжаться, компанія оскаржить їх законність у міжнародному арбітражному суді.
Голова правління ЗАТ "Укртатнафта" Павло Овчаренко вважає, що погрози татарського акціонера навряд чи подіють на постачальників. "Я вважаю вимогу "Татнафти" абсурдною. Компанія є міноритарним акціонером "Укртатнафти" - безпосередньо їй належить тільки 8% акцій. Я не знаю, як діятиме Rixo, але сподіваюся, що вони не припинять поставки, оскільки одна нафтова компанія не може вказувати іншій, що робити", - говорить він. Овчаренко підтверджує, що борг в $420 млн дійсно існує. Однак, підкреслює він, "Укртатнафта" заборгувала не "Татнафті", а постачальникам - "Таїс" і "Технопрогрессу". "Ми вважаємо, що ці борги надумані, і зараз їх появу розслідує Генеральна прокуратура України", - говорить Павло Овчаренко.
Не вірять у припинення поставок і учасники ринку. Президент компанії Poti Oil Security & Shipping (експортує 1-1,5 млн т каспійської нафти на рік) Алік Варданян вважає, що поставки нафти, швидше за все, не припиняться, однак ціна на неї підвищиться. "Навіть якщо Rixo відмовиться поставляти сировину, є ще нафта, що поставляє з Поти. Крім того, сировину можна купити і в Україні на умовах FOB Одеса. Інше питання, що жоден трейдер не упустить такого приводу, щоб підняти ціну на російську нафту як мінімум на 20-25%", - впевнений заступник гендиректора об'єднання "Укрнафтохімпереробка" Віталій Давий.
Генеральний директор компанії "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян вважає, що підвищення вартості нафти для Кременчуцького НПЗ приведе до збільшення цін на нафтопродукти в Україні на 10-12%. "Будь-який конфлікт такого рівня розхитує ринок і приводить до збільшення цін на нафтопродукти, тому доти, поки ситуація на підприємстві не стабілізується, пальне в країні буде рости в ціні", - погоджується гендиректор "Галич-петроль" (мережа з 12 АЗС в Івано-Франківській області) Богдан Радько.
У черговий раз сторони планують розв'язати конфлікт на зборах акціонерів ЗАТ "Укртатнафта" 15 грудня. Їх представники підтвердили свою участь.
Президента просять втрутитися
Вчора президент Татарії Мінтимер Шаймієв звернувся до президента Віктора Ющенка з вимогою втрутитися в ситуацію на ЗАТ "Укртатнафта". Шаймієв стверджує, що недавно Генеральна прокуратура України з ініціативи Мінпаливенерго ініціювала черговий судовий розгляд з вимогою повернути акції "Укртатнафти" у держвласність, що є спробою легалізувати рейдерське захоплення підприємства. Нагадаємо, раніше реєстратор "Укртатнафти" компанія "Укрнафтогаз", що входить у групу "Приват", списала акції "Укртатнафти" на користь НАК "Нафтогаз України".
Тоді "Татнафта" подала скаргу на дії керівництва компанії-реєстратора в Генпрокуратуру і Міністерство внутрішніх справ, після чого проти керівництва "Укрнафтогазу" була порушена кримінальна справа. Вчора високопоставлене джерело в секретаріаті президента розповіло, що звернення президента Татарії буде "обов'язково розглянуте". Але коли саме це відбудеться, він не уточнив.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас