ЄЦБ очікує уповільнення інфляції в єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ очікує уповільнення інфляції в єврозоні

159
Інфляція в єврозоні буде сповільнюватися в 2008 і 2009 роках до рівня комфорту, встановленого Європейським центробанком, доти, поки не почнуть діяти вторинні ефекти, вважає один із чиновників ЄЦБ Мігель Анхель Фернандес Ордонес.
Однак, якщо центробанк побачить прямий вплив нинішнього високого рівня інфляції на зарплати і ціни, він не стане коливатися у вживанні відповідних заходів, незважаючи на невизначеність економічних наслідків від фінансових потрясінь, сказав Ордонес.
"Дуже важливо, що поки що немає вторинних ефектів. Цей рівень інфляції тимчасовий, і якщо компанії не стануть переносити його на ціни, а профспілки - на зарплати, то в середньостроковій перспективі інфляція сповільниться до рівня нижчого від 2,0 відсотки", - сказав Ордонес, виступаючи перед студентами в університеті Ов’єдо.
"Однак якщо з'являться проблеми, ЄЦБ готовий діяти, коли побачить як мінімум ознаки вторинних ефектів", - додав він.
За останніми прогнозами центробанку, рівень інфляції повинен буде скласти близько 2,5 відсотки в 2008 році, а в 2009 році опуститися до 1,8 відсотка - що нижче від встановленого ЄЦБ рівня комфорту 2,0 відсотки.
Говорячи про прогнози, Ордонес сказав: "Я не вважаю, що вони оптимістичні, я гадаю, що так повинно статися, якщо не виявляться вторинні ефекти".
Два інших чиновники ЄЦБ Юрген Штарк і Ерккі Лійканен на цьому тижні висловлювалися на тему того, що ці прогнози можуть недооцінювати інфляційні ризики в єврозоні. Ордонес у свою чергу озвучує протилежну точку зору. Це чітко ілюструє ту дискусію, що йде в Керуючій раді ЄЦБ між "яструбами", що виступають за підвищення відсоткової ставки для боротьби з інфляцією, і прихильниками більш м'якої грошово-кредитної політики.
За словами Ордонеса, головне - запобігти всім можливостям втрати контролю над інфляцією і появі шансів того, що в 2009 році вона перевищить рівень комфорту.
"Вторинні ефекти можуть викликати прискорення інфляції, і незважаючи на те, що мають лише тимчасовий характер, це може протривати досить довго для того, щоб змінити інфляційні очікування", - сказав він.
ЄЦБ установив рівень комфорту для інфляції на позначці 2,0 відсотки в середньостроковій перспективі, однак річна інфляція починаючи з 1999 року постійно перевищує цей рівень і на даний момент перебуває на позначці близько 3,0 відсотки через різке подорожчання нафти і сировини.
За словами Ордонеса, зараз існують ризики прискорення інфляції та уповільнення економічного зростання єврозони, так само як і набагато більш серйозного уповільнення економіки США, якщо криза на фінансових ринках буде тривати.
Чиновники ЄЦБ говорять, що на даний момент вони аналізують зростання інфляційного тиску і те, як воно співвідноситься з напруженістю на ринках і його вплив на економічне зростання.
На думку Ордонеса, зростання економіки єврозони повинне одержати підтримку в результаті гарних економічних умов у світі. Він також додав, що масштаби уповільнення американської економіки будуть обмежені рівнем глобалізації американських компаній і диверсифікованістю ними ризиків.
ЄЦБ не підтримав світову тенденцію до зм'якшення грошово-кредитної політики і минулого тижня зберіг ключову відсоткову ставку на рівні 4,0 відсотки, а деякі члени Керуючої ради навіть голосували за підвищення ставки.
Ордонес сказав, що рішення було "в остаточному підсумку одноголосним", хоча глава центробанку Жан-Клод Тріше повідомив, що деякі із чиновників хотіли підвищення ставок.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас