S&P понизило до "негативного" прогноз з рейтингу 8 казахстанських банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P понизило до "негативного" прогноз з рейтингу 8 казахстанських банків

98
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's у вівторок змінило прогноз з кредитного рейтингу контрагента з "стабільного" на "негативний" у 8 казахстанських кредитних організацій, говориться в повідомленні агентства.
Знижені прогнози з рейтингу Казкоммерцбанку, банку "Тураналем" (БТА), Народного банку Казахстану, Альянс банку, Teмірбанку, Нурбанку і Євразійського банку, а також "дочки" БТА - АТ "Іпотечна організація БТА Іпотека".
При цьому Standard & Poor's понизило довготерміновий кредитний рейтинг контрагента Казкоммерцбанку з "ВВ+" до "ВВ", а також рейтинг за національною шкалою Teмірбанку з "kzBBB+" до "kzBBB" і рейтинг за національною шкалою Євразійського банку з "kzBBB-" до "kzBB". Всі інші рейтинги підтверджені.
"Рейтингові дії відображають побоювання Standard & Poor's у зв'язку зі зростаючим негативним впливом складної ситуації на ринку на якість активів і ліквідність казахстанських банків, незважаючи на те, що вони змогли подолати труднощі, що виникли на самому початку глобальної кризи ліквідності, завдяки грамотному керуванню активами і пасивами", - сказано в повідомленні.
"Цілком ймовірно, банківський сектор буде випробовувати глибоку трансформацію - як галузеву, так і бізнес-моделей і практик, що тільки додасть невизначеності щодо здатності окремих банків пристосуватися до умов нової реальності", - думають в S&P.
Як сказано в повідомленні, швидке зростання банків сектора в умовах підвищених ризиків, характерних для економіки та банківського сектора Казахстану, що фінансувався за допомогою зовнішнього боргу, що збільшується, вже давно викликав серйозну стурбованість Standard & Poor's". "Глобальна криза ліквідності, що почалася в серпні, тільки підсилилила ці побоювання", - відзначається в прес-релізі.
На думку S&P, "проблема ускладнюється значними потребами у рефінансуванні зовнішнього боргу, тиском з боку нестабільних секторів нерухомості та будівельного сектора, а також інших проблемних секторів, а крім того, тим, що невеликі банки не обов'язково можуть розраховувати на підтримку держави".
Крім того, на думку фахівців рейтингового агентства, здатності позичальників виконувати їх зобов'язання загрожує можливість девальвації тенге.
"Підтримка держави ліквідністю, стійкий приплив коштів, обумовлений сприятливою ціновою кон'юнктурою на ринку сировинних товарів, так само як і впевнене зростання особистого споживання в Казахстані, тільки частково знижують ці побоювання", - відзначається у повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас