Прокачування нафти через систему "Одеса-Броди" в 2008 р. складе не менш 9 млн т — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокачування нафти через систему "Одеса-Броди" в 2008 р. складе не менш 9 млн т

Енергетика
88
Прокачування нафти по системі "Одеса-Броди" у реверсному режимі в 2008 р. складе не менш 9 млн т, повідомили РБК-Україна в прес-службі ТОВ "ТНК-ВР Коммерс".
За час роботи реверсного маршруту Україна вже заробила у вигляді платежів за транзит і портові збори приблизно 200 млн дол. "Це хороший результат, передумов для припинення взаємовигідного співробітництва немає і сьогодні", - повідомили в компанії.
Відзначимо, що 22 грудня 2006 р. ВАТ "Укртранснафта", ВАТ "АК "Транснафта" (РФ) і ТНК-ВР підписали додаткову угоду про щорічне транспортування через "Одеса-Броди" у реверсному напрямку не менше 9 млн т. Угода діє до 2010 р.
У той же час, реалізація проекту "Одеса-Броди" для поставок нафти в Польщу можлива в 2008-2009 р., про що заявив Президент України Віктор Ющенко під час спільного візиту з президентом Польщі Лехом Качиньским в Одеську обл. "Сьогодні є компанія, що відповідає за терміни реалізації проекту, формування статутного капіталу, розробки ТЕО, фінансування з ЄБРР. Всі зусилля спрямовані в одну крапку. Якби не було політиків, то проект був би давно реалізований", - сказав Ющенко.
У свою чергу, Качиньский заявив, що зі свого боку має намір прискорити реалізацію проекту "Одеса-Броди". "Я очікую, що під час проведення Енергосаміту в Києві ми будемо бачити першу роботу "Одеса-Броди". Завіряю вас, що я надзвичайно зацікавлений у цій справі, щоб це відбулося в травні 2008 р.", - відзначив Президент Польщі.
Варто відзначити, що магістральний нафтопровід "Одеса - Броди" побудований в 2001 р. Протягом декількох років він не використався. Наприкінці червня 2004 р. уряд України дозволило використати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі. У січні-листопаді 2007 р. через нафтопровід "Одеса-Броди" у реверсному режимі прокачано 8 млн 266 тис. т нафти, за даними ТОВ "ТНК-ВР Україна". Усього ж за час роботи реверсного маршруту, станом на 30 листопада 2007 р., прокачано 18 млн 486 тис. т сировини.
Найбільш великі обсяги були транспортовані ВАТ "ТНК-ВР Холдинг", ВАТ "ЛУКОЙЛ", ВАТ "Газпром нафта", ВАТ "НК "Роснафта".
В 2006 р. через трубопровід "Одеса-Броди" прокачано 3 млн 418 тис. т нафти, в 2005 р. - 5 млн 754 тис. т, в 2004 р. - 1 млн 048 тис. т.
Нагадаємо, що 11 жовтня ц.р. у Вільнюсі Україна, Азербайджан, Грузія, Литва та Польща підписали міжвідомчу угоду про співробітництво в сфері енергетики. Угодою передбачене створення повноцінної юридично-правової бази для реалізації проекту нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцьк-Гданьск" як міжнародного. Казахстан відмовився від участі в цьому проекті. Проте, на думку експертів, без казахстанської нафти проект будівництва "Одеса-Броди" до Плоцька і далі до Гданьска навряд чи буде здійснений. Казахстан неодноразово висловлював підтримку проекту "Одеса-броди", однак замість своєї участі казахська сторона жадає від європейських країн і України, зокрема, доступ до нафтопереробних заводів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас