Подвійне дзеркало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подвійне дзеркало

369
Громадська організація американців китайського походження Committee of 100 опублікувала результати подвійного опитування, у рамках якого американці висловлювали свою думку про Китай, а китайці - про США. Крім цього, жителі США і Китаю згадали і про Росію.
Більшість опитаних упевнені в тому, що через 20 років провідною силою світу будуть США. Так вважають, 49% простих американців, 62% американських журналістів і політиків, а також 69% американських бізнесменів. Аналогічної точки зору дотримуються 20% простих китайців, 38% журналістів\політиків і 36% бізнесменів.
Китайці набагато більше вірять у майбутнє своєї країни. У прийдешнім світовому лідерстві Китаю переконані 55% пересічних громадян Китаю, 31% журналістів\політиків і 55% бізнесменів. У США також велике число людей, які поділяють подібні погляди: серед простих жителів країни їх 23%, серед журналістів\політиків - 21%, бізнесменів - 19%.
Європейський Союз посів третє місце в цьому рейтингу. У США у світове лідерство ЄС вірять 10% простих смертних, 5% - журналістів і політиків, 7% - бізнесменів. У Китаї, відповідно, 6%, 21% і 8%.
Росія вийшла на четверту позицію, випередивши Індію. Причому в США в майбутні успіхи Росії вірять помітно більше, ніж у Китаї. Так, у майбутньому глобальному домінуванні Росії переконані 5% простих американців і по 2% журналістів\політиків і бізнес-лідерів. У Китаї Росія набрала по 2% серед простих китайців і журналістів\політиків. Китайські бізнесмени досить скептично ставляться до реальності подібного сценарію. Цікаво, що в США головними шанувальниками Росії є молоді люди у віці 18-29-ти років, 10% яких заявили, що через два десятиліття першу скрипку у світовій політиці та економіці буде відігравати Москва.
Інше питання стосувалося майбутнього домінування в Східній Азії. Тут погляди китайців та американців багато в чому зійшлися. На їхню думку, через 20 років провідними регіональними державами будуть (у порядку убування потужності) Китай, США, Японія і Південна Корея. Росія посіла лише п'яте місце, в обох країнах набравши приблизно по 3% голосів.
Американців і китайців також попросили оцінити: відносини з якими країнами найбільш важливі для їхніх держав (американців запитували про США, китайців - про Китай). Рейтинг переваг американців виглядав так (країни перераховані в порядку убування важливості): Великобританія, Японія, Китай, Ізраїль, Саудівська Аравія, Росія та Індія. Попереднє опитування такого роду Committee of 100 провів в 2005 році, за цей час значимість Росії, Ізраїлю, Японії і Великобританії зменшилася, а Китаю і Саудівської Аравії, навпаки, виросла. У свою чергу, для Китаю найбільш важливі зв'язки зі США, Росією, Великобританією, Японією та Індією.
Цікавий ще один розділ опитування, у рамках якого американців і китайців просили перерахувати найважливіші цілі, які вони ставлять перед собою в житті. Для американців найбільш важливе створення щасливої сім'ї (пріоритет 75% опитаних), "ведення способу життя, що мені подобається" (38%), успішна кар'єра (23%), робота на благо суспільства (15%), особисте збагачення (8%) і підвищення соціального статусу (3%).
Табель про ранги китайців виглядає інакше. У щасливій сім'ї зацікавлені помітно менше опитаних - 54%. На другому місці в списку пріоритетів виявилося особисте багатство (42%). На третьому - "ведення способу життя, що мені подобається" - 28%. У кар'єрі китайці зацікавлені менше, ніж американці, а в підвищенні соціального статусу, навпаки, більше - ці варіанти відповіді одержали по 16% голосів. Праця на благо суспільства приваблює лише 10% жителів Китаю.
За матеріалами:
Washington ProFile
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас