Уго Чавес створить Банк Півдня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уго Чавес створить Банк Півдня

97
Президенти Бразилії, Аргентини, Венесуели, Уругваю, Парагваю, Болівії та Еквадору підписали угоду про заснування Банку Півдня. За допомогою цієї організації країни планують послабити фінансовий вплив США на латиноамериканський регіон.
Ініціатором створення Банку Півдня виступив лідер Венесуели Уго Чавес, якому на початку цього року вдалося переконати глав сусідніх держав вкласти кошти в цей проект. Відповідно до задуму засновників, початковий капітал нового банку складе $7 млрд. Ці гроші вже на початку 2008 р. будуть видаватися під низькі процентні ставки на розвиток виробництв у країнах Латинської Америки. Штаб-квартира Банку Півдня буде розташована в столиці Венесуели Каракасі.
За словами Уго Чавеса, жителі латиноамериканського континенту фінансують багаті країни, вклавши близько $200 млрд. вільного капіталу в цінні папери США та інших розвинених держав. За задумом Чавеса, Банк Півдня створить конкуренцію Міжнародному валютному фонду (МВФ) і Світовому банку (СБ), що допоможе перенаправляти фінансові потоки на розвиток реальних секторів економіки країн Латинської Америки. "СБ і МВФ є інструментами північноамериканського імперіалізму і допомагають експлуатувати малі держави. Ці організації, контрольовані США, десятиліттями змушували нас заощаджувати гроші, породжуючи бідність у всій Латинській Америці", - заявляв раніше Уго Чавес.
З різкою критикою на адресу МВФ неодноразово виступала також влада Аргентини, яка вважає, що саме помилкові рекомендації Міжнародного валютного фонду в 2001 р. довели країну до дефолту, що негативно вплинув на економіку всього латиноамериканського регіону.
"Учорашнє підписання угоди про створення банку - це демонстрація міжнародної підтримки Чавеса, який програв днями конституційний референдум про зняття обмеження кількості президентських термінів. Однак ніхто із засновників нового банку ще не знає, як цей інститут буде працювати", - повідомив колишній глава департаменту західної півкулі МВФ Клаудіо Лозер.
Документ про створення банку засновники планували підписати в червні, потім перенесли процедуру на листопад. Обидва рази процедура зривалася через розбіжності країн-учасниць у тому, на яких принципах буде створений цей банк, як у ньому буде організована управлінська структура і який внесок повинна вносити кожна з них.
Через ідеологічні розбіжності з Уго Чавесом договір про створення банку поки відмовилася підписати Колумбія. Чилі і Перу в принципі не захотіли брати участь у проекті. Не виключено, що в процесі обговорення завдань Банку Півдня склад країн-засновників буде змінюватися.
Можливо, першим проектом банку буде будівництво газопроводу довжиною 8 тис. км із Венесуели в Аргентину через Болівію і Бразилію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас