Володимир Путін може очолити Союз Росії і Білорусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Путін може очолити Союз Росії і Білорусії

Казна та Політика
205
У вівторок 11 грудня повинна відбутися зустріч президента Російської Федерації Володимира Путіна і держсекретаря Союзної держави Росії і Білорусії Павла Бородіна, на якій планується обговорити порядок денний призначеного на 14 грудня в Мінську засідання Вищої державної ради союзу Росії і Білорусії. Про це у вівторок повідомила газета "Коммерсантъ" .
Помічник Бородіна Іван Макушок підтвердив інформацію, розповсюджену прес-службою білоруського президента Олександра Лукашенка ще минулого тижня, про те, що головними питаннями порядку денного засідання будуть прийняття держрадою бюджету Союзної держави на майбутній рік, а також розгляд президентами двох країн проекту союзного конституційного акту. На думку видання, головна інтрига полягає в останньому пункті, оскільки якщо сторонам вдасться по ньому домовитися, це буде означати перехід до реального створення союзу Росії і Білорусії на рівні загальних нормативно-правових актів та органів влади.
За словами Павла Бородіна, існує три проекти конституційного акту, у кожному з яких прописано політичний устрій Союзної держави і розподіл у ньому ключових повноважень. Причому в кожному з варіантів передбачається введення посади єдиного союзного лідера. Відповідно до першого варіанта, президентом Союзу повинен стати президент РФ, а президент Білорусії - обійняти посаду віце-президента. Другий варіант припускає вибори президента Союзу на основі загального прямого голосування в обох країнах. А президенти двох держав повинні будуть стати віце-президентами при ньому. У третьому варіанті пропонується зробити центральним органом влади Вищу державну раду, до якої увійдуть глави держав, урядів і парламентів Росії і Білорусії. А підкорятися вони будуть знову таки всенародно обраному голові вищої держради.
Активізація процесу державотворення, що не надто активно проходить вже 7 років, напередодні президентських виборів у Росії, тобто напередодні закінчення терміну дії президентських повноважень Володимира Путіна, породила чутки про те, що саме він стане "першою особою" Союзу Росії і Білорусії. У прес-службах і російського, і білоруського президентів ці чутки назвали "спекулятивними фантазіями" і "повним маренням".
Але навіть Павло Бородін, що також назвав подібне припущення "дурістю чистої води", визнав, що Володимир Путін цілком може претендувати на посаду наднаціонального лідера, особливо після того, як на парламентських виборах, що відбулися 2 грудня, російський народ фактично висловив йому вотум довіри.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас