Ізраїль розлучається з іммігрантом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ізраїль розлучається з іммігрантом

Кримінал
147
У неділю ввечері окружний суд Єрусалима прийняв безпрецедентне рішення, відповідно до якого громадянин Ізраїлю, який раніше проживав в Україні та обвинувачуваний в убивстві співробітника Дніпропетровської міліції, буде екстрадований. За даними Генпрокуратури, це стало першим рішенням про видачу ізраїльського громадянина на вимогу українських правоохоронних органів.
9 грудня окружний суд Єрусалима ухвалив визнати таким, що підлягає екстрадиції в Україну, 33-річного уродженця України, громадянина Ізраїлю Олександра Перцова, підозрюваного в убивстві співробітника міліції, скоєного в Дніпропетровську наприкінці 90-х років. Підозрюваний іммігрував в Ізраїль і прийняв там громадянство в 1999 році. До цього він жив у Дніпропетровській області і працював тренером із тхеквондо.
Як з'ясувалося, офіційний запит щодо його видачі Генпрокуратура направила ізраїльській стороні ще в 2002 році, однак тоді правоохоронні органи Ізраїлю попросили слідство "надати додаткові документи". В 2005 році вони були передані, і органи юстиції Ізраїлю приступили до розгляду запиту. Тільки в 2007 році юридичний радник ізраїльського уряду (в Ізраїлі він є фактично керівником Генеральної прокуратури) направив до окружного суду Єрусалима клопотання про надання Олександру Перцову статусу особи, що підлягає видачі правоохоронним органам України.
На недільному засіданні головував заступник глави окружного суду Єрусалима Зві Сегал. Оголошуючи рішення, він відзначив, що українська сторона надала досить документів для видачі Олександра Перцова. Втім, адвокати останнього заявили, що "це найбільш спірна екстрадиція за останні кілька років". "Доказова база, надана українським урядом, нічого насправді не "доводить", - заявив під час засідання один з адвокатів Олександра Перцова. - Ми також боїмося українських в'язниць - віддати підзахисного Україні рівносильно смертному вироку".
За словами адвокатів, справа про вбивство ґрунтується на показах двох свідків, які стверджують, що особисто бачили, як Перцов стріляв у міліціонера. "Недавно ми одержали інформацію, що дає нам підстави вважати, що покази свідків були отримані під моральним і фізичним тиском, - заявив представник захисту. - Крім того, в Олександра Перцова надійне алібі, він не міг вчинити цей злочин". Відразу після оголошення рішення суду адвокати назвали справу "сфабрикованою" і пообіцяли подати апеляцію у Верховний суд Ізраїлю.
Якщо апеляція буде прийнята, процес видачі Олександра Перцова може бути припинений до її розгляду. Але так чи інакше, за інформацією міжнародно-правового управління Генеральної прокуратури, дана постанова суду є першою позитивною відповіддю на запит про екстрадицію в Україну громадянина Ізраїлю. Розслідування справи Олександра Перцова за своєю суттю, а також претензії його адвокатів щодо незаконних методів допитів свідків у Генпрокуратурі пообіцяли прокоментувати пізніше.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас