За останні 17 років у Росії вбито 24 крупних банкіра — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За останні 17 років у Росії вбито 24 крупних банкіра

Кримінал
163
У Росії продовжують таємничим чином іти з життя банкіри. Тіло керуючого директора Банку ВТБ Олега Жуковського було знайдено в басейні його заміського будинку. У банкіра були зв'язані руки і ноги, а в будинку була знайдена передсмертна записка. Тим часом настільки "екзотичний" спосіб звести рахунки з життям здається фахівцям досить сумнівним. Тому правоохоронні органи порушили кримінальну справу за фактом вбивства, хоча раніше опрацьовувалася версія самогубства.
В управлінні з роботи з великими клієнтами Жуковський курирував взаємодію банку з підприємствами лісопромислового комплексу. Ця сфера традиційно вважається досить криміналізованою. Більше того, російські ЗМІ відзначають, що держбанкам Ощадбанку, ВТБ і Газпромбанку доводиться працювати з компаніями із сумнівною кредитною історією.
За ступенем ризику на роботі російські банківські працівники поступаються хіба що співробітникам органів внутрішніх справ. І кримінальна хроніка останнього десятиліття - сумне тому свідчення.
"Відстріли" банкірів почалися в хаосі 90-х років. Тоді наприкінці 1991 року біля дверей власної квартири був убитий директор московського Профбанку Олександр Петров. У той час кіллери робили в Росії перші кроки: наймані вбивці вартували банкіра на сходовому майданчику, не ховалися від сусідів, голосно сперечалися. Однак, незважаючи на велику кількість доказів і показів свідків, їх так і не знайшли.
Наступним голосним "банківським убивством" стала смерть Івана Ківеліді, голови Росбізнесбанку і засновника круглого стола "Бізнес Росії". Спосіб розправи з бізнесменом виявився куди більш витонченим - кіллер з найближчого оточення отруїв його... телефон! Поговоривши по отруєному апарату, Ківеліді помер у лікарні.
Після фінансової кризи 1998 року банківська мафія "зменшила запал", і в секторі наступив відносний затишок. Як виявилося - ненадовго. У черзі вбивств найгучнішим стала загибель заступника голови Центробанку Росії Андрія Козлова. Його розстріляли на виході зі стадіону в Сокольниках. Пізніше замовником убивства був названий колишній голова правління Віп-банку Олексій Френкель. За версією слідства, убивство було пов'язане з тим, що Козлов ініціював відкликання ліцензії у Віп-банку. Зараз обвинувачуваний очікує початку суду в слідчому ізоляторі.
На думку президента банку "НРБ-Україна" В'ячеслава Юткіна, основна причина "банківських убивств" у Росії - проблемні заборгованості. "Історія підтверджує, що, коли не хочуть повертати борги, кредиторів дуже не люблять", - говорить банкір. Порівнюючи Україну і Росію, Юткін звертає увагу, що в нашій країні з такою проблемою не зіштовхуються, тому що розміри кредитів непорівнянні з російським грошовим обігом: "Це навіть не 5% російського обсягу", - оцінює фахівець.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас