RosUkrEnergo постачатиме "УкрГаз-Енерго" не менше 55 млрд куб. м газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo постачатиме "УкрГаз-Енерго" не менше 55 млрд куб. м газу

Енергетика
102
RosUkrEnergo AG (Швейцарія) в 2008 році поставить спільному підприємству ЗАТ "УкрГаз-Енерго" (Київ) до 62 млрд куб. м природного газу, але не менше ніж 55 млрд куб. м для реалізації на території України, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.
Співрозмовник агентства уточнив, що підписані минулого тижня документи між RosUkrEnergo і "УкрГаз-Енерго" передбачають збереження тих умов за обсягами поставок газу, які були погоджені ще наприкінці минулого року і діють в 2007 році.
Представник RosUkrEnergo Андрій Батогов, коментуючи цю інформацію в інтерв'ю агентству, відзначив, що поставки газу на адресу "УкрГаз-Енерго" у наступному році будуть здійснені "в обсягах, достатніх для забезпечення газового балансу України".
Прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисіль пояснив агентству, що обсяги поставок природного газу в Україну компанією RosUkrEnergo в 2008 році будуть залежати від погодних умов, які в значній мірі впливають на темпи відбору природного газу з підземних сховищ газу (ПСГ).
"Українські ПСГ в 2007 році були заповнені практично повністю. Скільки в них залишиться газу до кінця опалювального сезону і відповідно, скільки знадобиться для поповнення його запасів, невідомо", - сказав співрозмовник агентства.
Україна щорічно споживає порядку 75-76 млрд куб. м природного газу, при цьому його річний видобуток на території країни становить близько 20 млрд куб. м.
RosUkrEnergo, афілійоване з російським "Газпромом", з 2006 року є єдиним постачальником природного газу в Україну, а "УкрГаз-Енерго" - єдиним імпортером газу в країні.
"УкрГаз-Енерго" купує природний газ в RosUkrEnergo на українському кордоні та імпортує його. Частину імпортованого газу трейдер поставляє кінцевим споживачам, переважно промисловим підприємствам, а частину реалізує Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України" для подальшого забезпечення газом теплових підприємств і бюджетних установ.
П'ятирічний договір купівлі-продажу природного газу між RosUkrEnergo і "УкрГаз-Енерго" підписаний в 2 лютого 2006 року. Сторони в жовтні минулого року підписали доповнення до договору, що передбачає подорожчання природного газу з $95 в 2006 році до $130 за 1 тис. куб. м в 2007-м. RosUkrEnergo, підписавши цей документ, зобов'язалося поставити на адресу "УкрГаз-Енерго" цього року не менше 55 млрд куб. м.
RosUkrEnergo та "УкрГаз-Енерго" 5 грудня 2007 року підписали ще одне доповнення до п'ятирічного договору купівлі-продажу природного газу, що передбачає підвищення ціни на природний газ із $130 до $179,5 за 1 тис. куб. м в 2008-му.
Подорожчання природного газу з 1 січня 2008 року, як і в 2007 році, обумовлено підвищенням цін на центрально-азіатський природний газ, що RosUkrEnergo купує в ТОВ "Газпром експорт" (РФ) для подальшої поставки "УкрГаз-Енерго".
Ціна на природний газ для України в наступному році, незважаючи на підвищення, залишиться однією з найнижчих серед країн СНД.
RosUkrEnergo зареєстровано в липні 2004 року, 50% акцій цієї компанії належить "Газпрому", ще 50% акцій - CentraGas Holding AG (Австрія), бенефіціарами якої є бізнесмени Дмитро Фірташ (90% акцій) і Іван Фурсін (10% акцій).
"УкрГаз-Енерго" створено в лютому 2006 року. RosUkrEnergo і "Нафтогаз України" володіють по 50% акцій цього АТ.
RosUkrEnergo в 2006 році збільшило обсяги постачання природного газу в Україну на 35,5% (на 13,13 млрд куб. м) у порівнянні з 2005 роком - до 50,13 млрд куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас