Генпрокуратура перевірить схеми "Укртатнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Генпрокуратура перевірить схеми "Укртатнафти"

Енергетика
228
Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем колишнім керівництвом ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) на чолі з екс-головою правління компанії Сергієм Глушком. Під підозри потрапили схеми закупівлі і продажу нафтопродуктів, "що спричинило важкі наслідки для акціонерів", - повідомляє УНІАН.
Слідчі Генпрокуратури перевіряють схему закупівлі нафти і продажу нафтопродуктів за свідомо збитковими угодами, що дозволяла ухилятися від сплати ПДВ. Зокрема, між "Укртатнафтою" і компанією "Таїз" (м. Полтава) протягом квітня-серпня 2007 року і між "Укртатнафтою" і "Техно-прогрес" (м. Полтава) протягом липня-жовтня 2007 року були укладені збиткові договори купівлі-продажу нафти, у результаті яких держава не одержала у вигляді податку на додану вартість 1,152 мільярда гривень.
Крім того, Генпрокуратура зацікавилася і тим, чому "Укртатнафта" при колишнім керівництві в першому півріччі цього року поставляла світлі нафтопродукти і мазут київським компаніям "Новойл" і "Укртатнафта-Центр" за цінами, які значно нижчі від собівартості. Завдані підприємству збитки становлять 121,1 мільйона гривень.
Існування незаконних схем купівлі нафти і продажу нафтопродуктів у середині 2007 року визнав і Кабінет Міністрів. За інформацією першого віце-прем'єра Миколи Азарова, у результаті використання "сірих" схем компанією "Таїз" цього року втрати бюджету склали 700 мільйонів гривень. ТОВ "Таїз" на підставі судового рішення декларувало обсяги постачання товарів як звільнені від оподатковування. При цьому в податкових накладних, які компанія видавала своїм покупцям, відображався ПДВ зі ставкою 20%. На підставі цих накладних покупці ТОВ "Таїз" і формували податковий кредит.
На початку листопада новий голова правління "Укртатнафта" Павло Овчаренко направив у Управління СБУ в Полтавській області інформацію про виявлені ним ознаки доведення підприємства до банкрутства його попереднім керівництвом. За його даними, збитки нафтопереробного підприємства за дев'ять місяців 2007 року склали 127 мільйонів гривень, що, на думку глави правління, є "результатом цілеспрямованої політики закупівлі сировини і реалізації зі знижками нафтопродуктів через комерційні структури, що представляють інтереси ВАТ "Татнафта" в Україні". "Татнафта" є засновником "Укртатнафти" з боку Республіки Татарстан.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас