МФВ попереджає Україну про наближення гострої економічної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МФВ попереджає Україну про наближення гострої економічної кризи

Казна та Політика
2983
Країни Балтії і Південно-Східної Європи, у тому числі й Україна, можуть стати місцем наступної великомасштабної економічної кризи, попереджає директор європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) Майкл Депплер.
"Поза всяким сумнівом, кілька країн дійсно демонструють такі ж симптоми, як і низка азіатських країн перед регіональною фінансовою кризою, що трапилась десять років тому", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.
Тривожним симптомом, на думку економіста, є дефіцит поточних рахунків, що фінансується за рахунок іноземних коштів, а також зростаючий рівень боргу приватного сектора. "До того ж, окремі країни з найгострішими проявами цих симптомів дотримуються режиму фіксованого обмінного курсу", - відзначив Депплер.
Ситуація, на його думку, не є повністю аналогічною тій, котра склалася в Азії десять років тому. Оскільки довіра інвесторів до якості управління цими економіками значно вища, ніж була тоді. "По-друге, на думку інвесторів, багатьом європейським економікам з ринками, що формуються, привід для оптимізму дає і фактичне або потенційне членство в Європейському союзі", - додав експерт.
Однак, на його думку, дефіцит поточних рахунків однаково є занадто великим для нормального функціонування економіки. "Як би там не було, але рівень цього дефіциту в окремих країнах неприйнятно високий, у деяких випадках досягаючи однієї п'ятої національного доходу", - констатував він. Це, вважає Депплер, може свідчити про невиправдану залежність від зовнішнього фінансування і про уразливість до несподіваних збоїв у ньому.
На цьому тлі МВФ радить таким країнам утримуватися від наступного стимулювання споживчого буму, рушійною силою якого став приватний сектор. Ще одним механізмом стримування збільшення боргів приватного сектора повинен стати контроль у банківській сфері. "Рішення про надання кредитів повинні базуватися на реалістичних очікуваннях з боку позичальників і кредиторів", - упевнений Депплер.
Крім того, країни регіону, на думку МВФ, повинні нарощувати ефективність своїх економік шляхом реформування. "Країни повинні продовжувати реформувати свої інститути і намагатися переконати іноземних інвесторів у тому, що їхні надії на високу віддачу від інвестицій виправдаються", - підкреслив Депплер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас