"Універсальна" поглине "Орадон" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Універсальна" поглине "Орадон"

Фондовий ринок
212
Страхова компанія "Універсальна" має намір приєднати донецьку страхову компанію "Орадон".
"19 грудня буде підписаний протокол про приєднання СК "Орадон" до СК "Універсальної". 21 грудня питання про приєднання буде винесене на збори акціонерів компанії "Універсальна", на яких приймуть остаточне рішення", - розповів Олександр Павленко, генеральний директор СК "Універсальна"". У СК "Орадон" коментувати деталі угоди відмовилися, пославшись на відсутність фахівців.
Для СК "Універсальна" це не перша подібна угода. В 2002 р. вона була створена в результаті об'єднання СК "Терен" (Тернопіль) і "Поділля" (Вінниця). За наступні чотири роки компанія приєднала до себе СК "Карпати" (Ужгород), "Арта" (Тернопіль), "Саламандра-Десна" (Чернігів) і "Ті Ай Клаб" (Київ). Таким чином, СК "Універсальна" вдалося охопити західний і північний регіони країни.
Приєднання донецького страховика дозволить компанії розширити свій вплив на схід країни. Компанія "Орадон" до 2003 р. називалася СК "Оранта-Донбас" і є правонаступницею колишнього "Укрдержстраху" (разом з такими СК, як "Оранта-Січ", "Оранта", "Астарта", "Оранта-Дніпро", "Оранта-Лугань"). Серед клієнтів компанії концерн "Стірол", "Шахта ім. Засядька", "Глини Донбасу". Це значить, що приєднання СК "Орадон" до "Універсальної" дозволить останній одержати на страхування великі ризики промислових підприємств.
Учасники ринку вважають, що рішення акціонерів СК "Орадон" про приєднання до "Універсальної" є свідченням тенденції до об'єднання страховиків, що виявиться найближчим часом. "Для розвитку власної стратегії "Універсальної" необхідна була східна компанія. З іншого боку, ця угода вигідна й "Орадону". Адже з 2008 р., швидше за все, зміняться вимоги до резервів страховиків, і багатьом компаніям буде складно їх виконувати. Тому вже зараз багато невеликих компаній шукають, до кого б приєднатися", - стверджує Віктор Луцюк, заступник голови правління СК "Кредо-класик".
Серед акціонерів компанії "Орадон" - Маріупольський державний морський торговельний порт, МК "Азовсталь" і "Концерн "Стірол". Очевидно, їм вигідніше влити свою дочку в більшу компанію, ніж розвивати страховика самостійно. "Коли серед акціонерів компанії приватні особи, домовитися про нарощування капіталу та інших питань розвитку простіше, ніж коли акціонерами є юридичні особи. У цьому випадку акціонери, швидше за все, не одержують тих дивідендів, на які розраховували. А "Універсальна" приєднує компанію, щоб охопити східний регіон і самій вийти на продаж", - відзначає Луцюк.
Фінансова група "Універсальна" дійсно продає свої активи. У червні минулого року були продані 99,34% банку "Універсальний" грецькому Eurobank EFG. Підготовка страхової компанії "Універсальна" до продажу - теж не секрет. Компанія має намір вийти на IPO до кінця 2009 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас