Ющенко: Реалізація проекту "Одеса-Броди" для постачання нафти в Польщу можлива в 2008-2009 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Реалізація проекту "Одеса-Броди" для постачання нафти в Польщу можлива в 2008-2009 рр.

Енергетика
83
Реалізація проекту "Одеса-Броди" для постачання нафти в Польщу можлива в 2008-2009 р.
Про це заявив сьогодні Президент України Віктор Ющенко під час спільного візиту із президентом Польщі Лехом Качинським в Одеську обл. "В 2007 р. ми його перевели з політичної в практичну площину.
Сьогодні є компанія, що відповідає за терміни реалізації проекту, формування статутного капіталу, розробки ТЕО, фінансування з ЄБРР. Всі зусилля з'єднані в одну точку. Якби не було політиків, то проект був би давно реалізований", - сказав Ющенко. Президент підписав указ про проведення всіх підготовчих заходів для проведення в травні 2008 р. енергетичного саміту. На його думку, до цього часу повинні бути отримані перші результати реалізації цього проекту.
У свою чергу, Качинський заявив, що зі своєї сторони має намір прискорити реалізацію проекту "Одеса-Броди". "Я був би щасливий, якби цей проект був реалізований під час моєї каденції. Після повернення у Варшаву я проведу переговори з новим складом уряду, і не думаю, що будуть які-небудь проблеми, оскільки існує процедура передачі повноважень і справ. Я очікую, що під час проведення Енергосаміту в Києві ми будемо бачити першу роботу Одеса-Броди.
Тобто після Брод ми не зможемо транспортувати нафту по трубі, а будемо поставляти її залізницею. Запевняю вас, що я надзвичайно зацікавлений у цій справі, щоб це трапилося в травні 2008 р.", - відзначив Президент Польщі.
Нагадаємо, що магістральний нафтопровід "Одеса - Броди" побудований в 2001 р. Протягом декількох років він не використовувався. Наприкінці червня 2004 р. уряд України дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі.
11 жовтня ц.р. у Вільнюсі Україна, Азербайджан, Грузія, Литва і Польща підписали міжвідомчу угоду про співробітництво в сфері енергетики. Угодою передбачене створення повноцінної юридично-правової бази для реалізації проекту нафтопроводу "Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ" як міжнародного. Казахстан відмовився від участі в цьому проекті, однак, як заявив міністр енергетики Казахстану Сават Минбаєв, Казахстан "буде брати участь у діалозі, і при наявності сприятливих умов приймемо відповідне рішення".
Проте, на думку експертів, без казахстанської нафти проект будівництва "Одеса-Броди" до Плоцька і далі до Гданська навряд чи буде здійснений. Казахстан неодноразово висловлював підтримку проекту "Одеса-Броди", однак замість своєї участі казахська сторона вимагає від європейських країн і України, зокрема, доступ до нафтопереробних заводів. Тим часом європейці поки не готові на такі поступки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас